Freeware pre kancelárie – Obálky

Július Pastierik  /  16. 11. 2006, 00:00

Zháňate jednoduchý ale za to šikovný program, pomocou ktorého by ste dokázali vypĺňať obálky, poukážky či iné jednoduché tlačivá? Potom neváhajte vyskúšať český program Obálky.

V rámci zoznamovania sa s rôznym freeware, ktorý je možné používať v kancelárskej praxi sme pomerne nedávno predstavili český program Formuláře. Ako napovedá jeho názov, tento program je určený pre vypĺňanie najrôznejších tlačív a formulárov. Jeho najväčšia nevýhoda bola však tá, že všetky zadávané kolónky sme museli presne zmerať a následne do programu zadať ich veľkosť a umiestnenie. Mnohým používateľom však lepšie vyhovujú také editory, kde umiestňujeme zobrazované údaje jednoduchým presunutím pomocou myši (tzv. WISIWIG textové, html,… editory), aj keď na druhej strane nedokážu jednotlivé údaje umiestniť úplne presne.

Obálky

Predstavovaný program Obálky, ktorý je takisto určený na vypĺňanie tlačív, môžeme v jednoduchosti za takýto editor považovať. Pochopiteľne, pred zadefinovaním jednotlivých kolóniek musíme zmerať celkovú veľkosť vypĺňaného formuláru (to však musíme tak či tak zadávať v každom takomto programe). Následne metódou „Potiahni a pusť“ (Drag and Drop) presúvame jednotlivé kolonky po formulári na ich miesto. Pochopiteľne, v prípade, že budeme vypĺňať predtlačené tlačivá, trošku sa musíme potrápiť s ich presnejším nastavením.

Obálky

Celkove máme k dispozícii 16 nezávislých kolóniek (textových polí), pričom pre každú z nich môžeme osobitne definovať parametre použitého písma, ako je font, jeho veľkosť, farbu, rez (normálne, tučné, šikmé) a efekty (prečiarknutie alebo podčiarknutie). Žiaľ, program neumožňuje opakované vypisovanie jednej a tej istej kolonky na viacerých miestach formuláru, takže v rozsahu celkových šestnástich údajov dokážeme tento program využiť iba pre menšie tlačivá.

Zadefinované údaje si, samozrejme, môžeme ukladať a tak si postupne dokážeme vytvoriť jednoduchú databázu rôznych tlačív či obálok. Program nás navyše príjemne prekvapí možnosťou hromadnej tlače, pričom potrebné vstupné údaje načítava z nami zadaného textového súboru.

Obálky

Na záver ešte spomeňme, že program sa nemusí inštalovať a vzhľadom na jeho český pôvod nebude mať nikto problémy s jeho obsluhou. Žiaľ, najnovšie verzie už nie sú freeware, našťastie posledná freeware verzia 2.1 Second Edition sa ešte stále dá stiahnuť z internetu.

Internet: http://www.psmedia.cz/article/1021/posta-a-kancelar.php
Download: http://www.slunecnice.cz/product/Obalky/download.html

Neprehliadnite: