Dotknite sa akcelerovaného desktopu vďaka Kororaa Xgl Live CD

Erik Gyepes  /  01. 05. 2006, 00:00

Desktop ako taký sa začína pomaly ale isto stávať nudným a fádnym. Každodenne na vás číhajú stále tie isté ikonky, fádne, hranaté a mŕtve okná síce plnia svoju úlohu výborne, ale stávajú sa všednou a nezaujímavou súčasťou mŕtveho desktopu. Ale čo s tým? Dozviete sa v mojom článku.

Viem, oponovať by ste mi mohli všetkými tými „spomalovačmi systému“ typu WindowBlinds, rôzne Vista transformation packy, témy, skiny a podobne. Tie síce dokážu značne oživiť pracovné prostredie, ale na druhej strane mnohokrát takýto desktop zachráni len reinštalácia systému, ktorý sa vďaka nim stal spomalený a nestabilný.

Výhľadom do budúcnosti sú však akcelerované desktopy. Desktopy, ktoré na vykresľovanie budú používať nie výkon procesoru, ale výkon grafickej karty. Rovnako ako hry využívajú akceleráciu grafickou kartou, bude sa dať táto akcelerácia využiť aj na desktope. Väčšina užívateľov je už na takýto moderný desktop hardvérovo vybavená, jediné čo zostáva vytvoriť je desktopové riešenie.

Vo svete čoraz známejšieho Linuxu sa už nejaký ten piatok hovorí o akcelerovanom desktope pomocou technológie Xgl
. Ten na vykresľovanie využíva práve spomínanú akceleráciu grafickej karty pomocou grafickej knižnice OpenGL. Projekt je ešte len v plienkach, ale už dnes dosahuje obdivuhodné výsledky, ktoré vizuálnymi efektami zaujmú nejedného užívateľa.


Čím teda dokáže Xgl zaujať?


Gumovovo-želatínové okná
Prvou a asi najzaujímavejšou funkciou Xgl sú takzvané gumové okná, totižto človek dosť často manipuluje s oknami, posúva ich, zmenšuje, zväčšuje. Bežné okno sa správa normálne, posunie sa kam chceme a to je celé. Okno pod Xgl sa však roztiahne akoby bolo z gumy alebo želatíny, natiahne sa podľa toho ktorým smerom ho posúvate, následne sa scvrkne, rozhojdá, až sa nakoniec ustáli na svojom mieste. Poviem vám, že keď som tento efekt videl prvýkrát, hral som sa s oknami ako malé dieťa a asi 2 minúty som ich neustále premiestňoval :)



Prepínanie okien s náhľadom
Ďalšou pochúťkou, ktorá je zároveň aj veľmi užitočná, je náhľad okna pri ich prepínaní. Poznáte to, chcete sa prepnúť z jedného okna do druhého pomocou ALT+TAB a jediné čo vidíte sú ikonky programov. Ak k tomu niektorí program otvorí viac ako jedno okno nastáva problém a nie každý si v tej rýchlosti číta malé popisy. Pri prepínaní Xgl okien vidíte reálny náhľad okna a tak máte ihneď prehľad o tom čo sa v danom okne nachádza.



Virtuálne plochy a lá 3D kocka
Obľúbené sú aj takzvané virtuálne plochy, ktoré sa tvária ako keby boli polepené dookola na veľkú 3D kocku, ktorá sa pri prepínaní plôch rovno pred vašimi očami otočí.



Tieto 3 spomínané efekty samozrejme nie sú všetko čo Xgl ponúka. Dokáže toho oveľa viac, podporuje napríklad priehľadnosť okien, možnosť zoomovania ktoréhokoľvek miesta pracovnej plochy ako aj takzvané akcelerované video, ktoré sa sa dá presúvať medzi plochami a hrá ďalej aj v „prelomenej“ podobe.



Ťaháčikom pre vyskúšanie Kororaa môže byť aj toto video, demonštrujúce Xgl.

Chcem si vyskúšať Xgl na svojom PC, ale nemám žiadne skúsenosti s Linuxom


V takomto prípade vám môžem odporučiť Kororaa Live Xgl, čo je bootovateľná distribúcia Linuxu, ktorá sa jednoducho stiahne, napáli, vloží do CD-Romky a za chvíľu vás privíta prostredie GNOME s nainštalovaným Xgl. Ak sa bojíte o svoj aktuálny operačný systém a svoje dáta, môžem vás ubezpečiť, že všetko sa naťahuje do pamäte RAM, takže Linux sa Vášho disku ani nedotkne, samozrejme ak nerátame jeho detekciu, všakže.

Distribúciu Kororaa Xgl Live v aktuálnej verzii 0.2 (v čase písania tohto článku) si je možné stiahnuť z oficiálnych stránok, kde je na výber hneď niekoľko serverov, vrátane rýchleho českého Silicon Hill serveru, odkiaľ som 700MB ISO obraz stiahol za necelých 5 minút. Ešte by som dodal, že ak sa budete chcieť dostať na internet, budete zrejme musieť v konzole (terminále) spustiť program: systemconfig, kde sa internet dá nakonfigurovať.

Budúcnosť desktopov začína byť zaujímavá. Akcelerácia sa na desktope čoskoro objaví už aj v operačnom systéme Windows Vista, ktorý príde s vlastnou akceleráciu. V súčasnosti používa akceleráciu cez OpenGL aj operačný systém Mac OS, kde sa o to stará grafická vrstva Quartz.

Chcel by som ešte na záver dodať, že akcelerácia desktopu nebude slúžiť len ako takzvané „eye candy“, ale mala by taktiež zefektívniť, zlepšiť a zrýchliť prácu s desktopom. Napr. v Xgl sa okná chovajú ako textúry a nie je teda potreba ich obsah stále prekresľovať, to nám zaručí bez straty výkonu vykonávať všetky zmienené operácie. Taktiež vykresľovanie je tiež znateľne zrýchlené. Kororaa rozhodne stojí za vyskúšanie!

* Ilustračné obrázky pochádzajú zo servera Softpedia.com

Neprehliadnite: