Spoločnosť Apple predstavuje 17 palcový MacBook Pro

Tlačový servis  /  27. 04. 2006, 19:16

Spoločnosť Apple dnes predstavila svoj nový, 17 palcový model počítača MacBook Pro s procesorom Intel Core Duo a úplne novou systémovou architektúrou, ktorá poskytuje až päťnásobok výkonu počítača PowerBook G4.

Plášť nového 17 palcového MacBook Pro je vyhotovený z hliníka, je len 2.54 cm tenký a váži len 3.1 kg. Počítač obsahuje vstavanú kameru iSight™ pre videokonferencie na cestách a poskytuje multimediálny zážitok s Front Row a s Apple Remote. 17 palcový MacBook Pro tiež obsahuje napájací adaptér s konektorom MagSafe™, vyvinutý spoločnosťou Apple špeciálne pre mobilných používateľov.


17 palcový MacBook Pro ponúka rýchlosť a rozmery obrazovky profesionálneho stolného systému v najlepšom dizajne notebooku na svete“, povedal Philip Schiller, vice prezident spoločnosti Apple pre celosvetový marketing produktov. „So špičkovým procesorom Intel s dvojicou jadier má 17 palcový MacBook Pro špičkový výkon v inovatívnom, elegantnom, len 2.54 cm tenkom dizajne.“


Nový 17 palcový MacBook Pro je vybavený procesorom Intel Core Duo s taktovacou frekvenciou 2.16 GHz, ktorý ponúka výkon dvojice jadier v prelomovom, energeticky efektívnom návrhu, čo ho robí ideálnym pre použitie v tenkom a ľahkom plášti počítača MacBook Pro. 17 palcový MacBook Pro je až päťkrát rýchlejší než 17 palcový PowerBook G4 pri porovnaní v štandardnej sade testov. Obsahuje úplne novú systémovú architektúru so systémovou zbernicou na frekvencii 667 MHz, ktorá je štvornásobne rýchlejšia ako zbernica počítača PowerBook G4. Takisto obsahuje 667 MHz pamäť typu DDR2 SDRAM, ktorú je možné rozšíriť až na 2 GB a ktorá pracuje dvojnásobnou rýchlosťou oproti počítaču PowerBook G4.


Každý 17 palcový MacBook Pro obsahuje rovnaké inovatívne funkcie ako 15 palcový model, ako je vstavaná videokamera iSight pre videokonferencie na cestách s použitím softvéru iChat AV alebo pre nahrávanie video podcastov alebo filmov iMovie® balíka iLife® '06. Každý MacBook Pro je tiež vybavený softvérom Photo Booth, zábavnou aplikáciou pre vytváranie vlastných záberov s možnosťou vizuálnych efektov. Zážitok z multimédií zvyšuje Front Row, ktorý poskytuje jednoduchý spôsob pre prehrávanie hudby, fotografií a videa v miestnosti s diaľkovým ovládaním Apple Remote. S Front Row je možné pristupovať ku zdieľaným playlistom iTunes®, knižniciam iPhoto® a videu cez Bonjour™, technológiu spoločnosti Apple pre pripájanie sa k sieťam bez potreby nastavovania, ktorá je zabudovaná do Mac OS® X.


Každý MacBook Pro je tiež vybavený napájacím adaptérom s konektorom MagSafe navrhnutým špeciálne pre mobilných používateľov. Tento konektor umožňuje jednoduchšie nabíjanie batérie, pretože je upevnený k počítaču pomocou magnetu. Konektor MagSafe sa bezpečne odpojí od notebooku pri natiahnutí napájacieho kábla, takže notebooku nehrozí pád na zem z pracovného povrchu. Každý MacBook Pro tiež obsahuje technológiu Apple Sudden Motion Sensor, ktorý zabraňuje poškodeniu údajov na pevnom disku v prípade pádu počítača.


17 palcový MacBook Pro ponúka o 36 % jasnejší displej a grafickú kartu ATI Mobility Radeon X1600 PCI Express s 256 MB GDD3 grafickej pamäte pre náročné profesionálne aplikácie. Takisto obsahuje rolovací trackpad pre jednoduchý pohyb na dlhých web stránkach alebo vo veľkých fotografiách. Nový 17 palcový MacBook Pro je tiež vybavený sadou špičkových komunikačných technológií, ako je zásuvka FireWire® 800, FireWire 400, trojica zásuviek USB 2.0, opticko digitálny vstup a výstup zvuku, vstavaný Bluetooth 2.0+EDR a integrovanou technológiou AirPort Extreme 54 Mb/s, ktorá je kompatibilná so štandardom 802.11g WiFi.


Výbava počítača MacBook Pro 17":


  • 17 palcový širokouhlý LCD s rozlíšením 1680 x 1050 pixelov a jasom 300 cd/m2;

  • Procesor 2.16 GHz Intel Core Duo;

  • 1GB 667 MHz DDR2 SDRAM rozšíriteľnej na 2GB;

  • Pevný disk Serial ATA s kapacitou 120GB a 5400 ot./min. so Sudden Motion Sensor;

  • Štrbinový mechanika 8x SuperDrive™ s podporou dvojvrstvých médií (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW);

  • PCI Express ATI Mobility Radeon X1600 s 256MB GDDR3 pmaäte;

  • DVI výstup pre pripojeniee externého displeja (VGA adaptér súčasťou dodávky, adaptér Composite/S-Video predávaný samostatne);

  • Vstavaná podpora Dual Link pre pripojenie 30 palcového displeja Apple Cinema HD;

  • Vstavaná videokamera iSight;

  • Gigabit Ethernet;

  • Vstavané bezdrôtové technológie AirPort Extreme a Bluetooth 2.0+EDR;

  • Rozširujúci slot pre karty ExpressCard/34;

  • Tri zásuvky USB 2.0, po jednej zásuvke FireWire 800 a FireWire 400;

  • Zvukový vstup a výstup s podporou opticko digitálneho ako aj analógového pripojenia;

  • Rolovací TrackPad a podsvietená klávesnica so senzormi okolitého osvetlenia;

  • Ovládač Apple Remote;

  • Lítium polymérová batéria s kapacitou 68 watt hodín;

  • 85 watt napájací adaptér Apple MagSafe Power Adapter.

Zdroj: oficiálna tlačová správa

Neprehliadnite: