ST: Dnes začína súťaž pre pedagógov – Cena Slovak Telekom

Tlačový servis  /  25. 04. 2006, 11:00

Po úspešnom projekte Počítače pre školy v rámci programu eSlovakia prichádza spoločnosť Slovak Telekom, a. s., s novým projektom súvisiacim s informatizáciou regionálneho školstva.

S cieľom podporiť vzájomnú výmenu odborných a metodických skúseností medzi pedagógmi, ako aj oceniť prácu pedagógov, ktorí využívajú vo vyučovacom procese informačné technológie, vyhlasuje spoločnosť súťaž Cena Slovak Telekom. Záštitu nad súťažou prebral László Szigeti, minister školstva SR.

Súťaž je určená pre pedagógov základných, stredných a špeciálnych škôl, ktorí aktívne pôsobia vo vyučovacom procese v tomto školskom roku. Úlohou pedagógov bude písomne spracovať vlastné metodické skúsenosti z využívania informačných a komunikačných technológií vo vyučovaní. Minister školstva SR László Szigeti pri preberaní záštity nad súťažou uviedol: „Po tom, ako boli všetky školy vybavené počítačovou technickou, začali pedagógovia využívať tieto moderné komunikačné technológie vo vyučovacom procese. Som rád, že vďaka tejto súťaži budú tí najlepší ocenení a že si budú môcť vymeniť vzájomné skúsenosti z využívania internetu a počítačov vo vyučovaní. Aj do budúcnosti sa budeme snažiť podporovať rozširovanie priestoru pre zakomponovanie výpočtovej techniky a internetu do vyučovania.“

Súťaž o Cenu Slovak Telekom je vyhlásená v troch kategóriách - pre základné, stredné a špeciálne školy. Víťaz každej kategórie získa finančnú odmenu vo výške 30 000 Sk. Pedagóg, ktorého práca sa umiestni na druhom mieste získa finančný príspevok vo výške 20 000 Sk, na treťom mieste 10 000 Sk. Po skončení súťaže budú všetky práce sprístupnené na webovej stránke súťaže a tak budú môcť poslúžiť širokej pedagogickej verejnosti.

Svoju písomnú prácu musia pedagógovia prihlásiť do súťaže v termíne od 25.apríla 2006 do 30.septembra 2006 prostredníctvom webovej stránky www.cenast.sk. Písomná práca by nemala presiahnuť rozsah 30 strán. Témy písomných prác nie sú určené, nesmie však ísť o spracovanie metodiky týkajúcej sa výučby informatického predmetu. Jeden pedagóg môže prihlásiť aj viac písomných prác.

Internetizácia škôl je prospešná celej spoločnosti a preto sme sa rozhodli v nej pokračovať ďalším projektom. Po vybavení všetkých škôl novými počítačmi a internetom v rámci nášho projektu Počítače pre školy sme sa zamerali na podporu pedagógov, ktorí aktívne využívajú tieto najmodernejšie komunikačné prostriedky vo vyučovacom procese. Prostredníctvom tejto novej prestížnej súťaže chceme prispieť k tomu, aby prostriedky investované do informatizácie škôl našli čo najskôr svoje uplatnenie v zaujímavom, atraktívnom a modernom spôsobe vzdelávania našich detí,“ uviedol Miroslav Majoroš, predseda predstavenstva a prezident Slovak Telekom, a. s.

Metodické práce pedagógov bude hodnotiť 12 členná odborná komisia, ktorej predsedom je prof. RNDr. Ján Pišút, DrSc., z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý je zároveň odborným garantom pre prírodovedné predmety v projekte Kurikulárna transformácia stredoškolského vzdelávania. Okrem predsedu komisie prijali pozvanie na spoluprácu aj ďalšie významné osobnosti z pedagogickej verejnosti, ktorých rešpektovanie v odborných kruhoch je garanciou vysokého kreditu súťaže. Odborná komisia bude práce posudzovať na základe štyroch kritérií: rozsah a originalita využívania nástrojov informačných a komunikačných technológií, metodický prínos a kvalita práce, aktuálnosť a progresívnosť práce a atraktívnosť pre žiakov a študentov.

Privítal som iniciatívu spoločnosti Slovak Telekom pripraviť súťaž pre pedagógov, pretože tento formát považujem za zmysluplný z viacerých hľadísk. Pre pedagógov, ktorí už informačné a komunikačné technológie vo vyučovaní používajú, to bude príležitosť na prezentovanie a výmenu metodických a pedagogických skúseností. Pre ostatných pedagógov to bude inšpirácia k začatiu ich využívania vo vzdelávacom procese. Budem veľmi rád, ak súťažou podporíme modernizáciu vzdelávania a zároveň aj jeho prichádzajúcu kurikulárnu reformu,“ uviedol prof. Ján Pišút, predseda odbornej komisie súťaže Cena Slovak Telekom.

Výsledky súťaže budú oznámené na slávnostnom vyhodnotení v novembri tohto roku.

Zdroj: oficiálna tlačová správa

Neprehliadnite: