BSA: Policajná razia doma u 'Forresta Gumpa'

Tlačový servis  /  31. 03. 2006, 19:02

Príslušníci Policajného zboru SR vykonali domovú prehliadku u napaľovača, ktorý pracoval pod krycím menom “Forrest Gump”. Pri kontrole zabavili jeho osobný počítač s množstvom nelegálne nainštalovaného softvéru a veľké množstvo napálených CD nosičov.

Tieto boli odoslané na kriminalistickú expertízu a proti podozrivému P. Š. začal vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci porušovania autorského práva podľa par. 283 Trestného zákona. Polícia postupovala na základe informácií od združenia Business Software Alliance (BSA).

“Prostredníctvom našej bezplatnej telefonickej linky sme boli upozornení na napaľovača, ktorý pod menom Forrest Gump nelegálne ponúkal na internete rôzne softvérové produkty, hudbu a filmy. Príslušníci polície začali následne monitorovať jeho dobierky. Počas sledovaného obdobia identifikovali takmer sto nelegálnych zásielok až do úspešného odhalenia identity páchateľa počas prehliadky v jeho byte. Podľa predbežných odhadov svojim konaním spôsobil škodu vo výške jedného milióna korún,” povedal Roman Karabelli, hovorca Business Software Alliance na Slovensku.

V tomto roku monitoruje BSA činnosť ďalších piatich napaľovačov, osem slovenských firiem, u ktorých je podozrenie z nelegálneho používania počítačových programov a okrem toho sleduje štrnásť prípadov nelegálnej inštalácie počítačových programov priamo samotnými predajcami počítačov. Od roku 2000 monitorovala BSA na Slovensku viac ako 500 prípadov porušovania autorských práv k softvéru, zorganizovala množstvo školení pre orgány činné v trestnom konaní a zrealizovala niekoľko komunikačných kampaní s cieľom informovať verejnosť o dôležitosti dôslednej ochrany autorských práv k softvéru.

Zdroj: oficiálna tlačová správa

Neprehliadnite: