Medzinárodné spoločnosti: Náklady spojené s virtuálnou kriminalitou prevyšujú náklady spôsobené fyzickým zločinom

Tlačový servis  /  31. 03. 2006, 18:45

58 percent spoločností na celom svete verí, že počítačová kriminalita im spôsobuje väčšie škody ako fyzická kriminalita; uvádza správa spoločnosti IBM, ktorá nedávno uskutočnila prieskum v spoločnostiach zo 17 krajín po celom svete vrátane 8 Európskych krajín.

Náklady spojené s počítačovou kriminalitou, podľa výsledkov štúdie, vyplývajú predovšetkým zo strát v príjmoch, úbytku súčasných a potencionálnych zákazníkovako aj zozníženia produktivity zamestnancov.

Prieskum realizovaný spoločnosťou IBM, v rámci ktorého odpovedalo na otázky viac než 3000 vedúcich pracovníkov v oblasti informatiky (CIO) a iných osôb kvalifikovaných odpovedať na otázky týkajúce sa ich praxe v oblasti informačných technológií odhaľuje, že 84% vedúcich pracovníkov v oblasti IT verí, že organizované zločinecké skupiny, ktoré vlastnia technicky sofistikované prostriedky nahrádzajú osamelých hackerov vo svete počítačovej kriminality. Takmer tri štvrtiny respondentov sa zhodlo na rastúcej hrozbe vyplývajúcej z nechránených systémov v rozvojových krajinách. Ďalšou alarmujúcou skutočnosťou je skutočnosť, že takmer dve tretiny (66%) spoločností identifikuje ohrozenie korporátnej bezpečnosti, ktorého zdrojom je vnútro samotnej organizácie.

„Počítačová kriminalita predstavuje skutočnú hrozbu pre spoločnosti a riadiaci pracovníci spoločností v oblasti obchodu a IT to berú vážne,” povedal Michel Bobillier, Global Offering Executive, divízia služieb v oblasti bezpečnosti a ochrany súkromia spoločnosti IBM. „Toto je neustály boj proti veľmi dobre organizovanému protivníkovi a technologické bezpečnostné opatrenia ako napríklad antivírové programy a firewall nie sú dostatočné. Organizácie musia brať do úvahy taktiež ľudský faktor a považovať bezpečnosť za bežný pracovný proces.”

Opatrenia
V svetle narastajúcej hrozby v oblasti počítačovej kriminality 59 % spoločností na celom svete verí, že sú zabezpečené proti organizovanej počítačovej kriminalite, no napriek tomu reagujú na túto narastajúcu a neustále sa meniacu hrozbu viacerými spôsobmi:
  • aktualizácia antivírového softvéru (69%);
  • aktualizácia používaného firewallu (74%);
  • implementácia technológií na prevenciu a detekciu nepovoleného vniknutia do systému (69%); a
  • implementácia systémov, ktoré riadia korigovanie poruchových a zraniteľných miest v sieti (58%).
Vedúci IT pracovníci označili za najvyššie priority aktualizáciu ich antivírového software (30%) a aktualizáciu firewall (28%). Implementáciu týchto dvoch iniciatív považujú za najdôležitejšiu vec, ktorú je potrebné uskutočniť v priebehu budúceho roka.

Straty spôsobené počítačovou kriminalitou
Medzinárodná komunita spoločností indikuje, že strata príjmu (72%) a úbytok súčasných zákazníkov (67%) by mala väčší dopad na výdavky v prípade, ak by sa ich firma stala obeťou počítačového zločinu. Avšak ešte stále sa spoločnosti menej obávajú straty potencionálnych zákazníkov (33%). Približne dve tretiny (63%) medzinárodných spoločností uvádza, že poškodenie ich dobrého mena alebo značky by znamenalo kľúčovú stratu spôsobenú počítačovým zločinom.

Ako sa líšia európske krajiny
Počítačovú kriminalitu ako hrozbu väčšiu než fyzický zločin spáchaný na ich spoločnosti v Nemecku vníma až 63% spoločností v porovnaní so 40% medzinárodnej komunity spoločností. Iba 10% nemeckých spoločností, v porovnaní s 30% spoločností z globálnej komunity spoločností, považuje za väčšiu hrozbu fyzický zločin. Vo Veľkej Británii je to až 76% spoločností, ktoré vnímajú počítačový zločin ako väčšiu hrozbu pre ich spoločnosti. Prekvapujúco, zníženie produktivity práce zamestnancov sa radí podľa spoločností vo Veľkej Británii medzi najväčšie príčiny strát (93%) v porovnaní so 47% zo spoločností globálnej komunity, ktoré zastávajú tento názor.

V Rusku len 39% spoločností verí, že sú primerane chránené pred organizovaným počítačovým zločinom, čo je menej než v celosvetovom meradle (59%). Jedna tretina ruských spoločností si nie je istá, či používajú vhodné bezpečnostné opatrenia

Na rozdiel od medzinárodnej komunity spoločností, talianske spoločnosti indikujú, že náklady spojené s vyšetrovaním narušenia bezpečnosti (77% v porovnaní s názorom 43% spoločností z globálnej komunity) predstavujú najdôležitejší faktor spôsobujúci straty súvisiace s počítačovou kriminalitou. Strata príjmov (74% v porovnaní s názorom72% spoločností z globálnej komunity) je hneď na druhom mieste. Stratu potencionálnych zákazníkov nepovažujú za vážny stratový faktor francúzske, španielske, české ani poľské spoločnosti (2% v každej krajine) na rozdiel od medzinárodnej komunity spoločností (38%).

Metodika:. Tento prieskum uskutočnila pre firmu IBM spoločnosť Braun Research, Inc. Celkovo bolo realizovaných 3002 rozhovorov v Argentíne, Austrálii, Brazílii, Kanade, Číne, Českej Republike, Francúzsku, Nemecku, Indii, Taliansku, Japonsku, Mexiku, Poľsku, Rusku, Španielsku, Veľkej Británii a Spojených Štátoch. Ako vhodní respondenti boli vybraní vedúci pracovníci na úrovni CIO a VP, alebo pracovníci, ktorí im priamo podliehali, alebo iné osoby dobre oboznámené s problematikou a kvalifikované na to, aby mohli odpovedať na otázky súvisiace s IT praxou v ich spoločnostiach. Prieskum sa uskutočnil na 95% úrovni spoľahlivosti s chybovým rozpätím +/- 2 % čo sa týka celkových výsledkov.

Zdroj: oficiálna tlačová správa

Neprehliadnite: