Internet pre vzdelanie: Prihlasovanie občanov už od apríla

Janka Mlynárčiková  /  31. 03. 2006, 11:37

Začiatkom februára tohto roku bol predstavený vládny projekt Internet pre vzdelanie, ktorý je súčasťou Akčného plánu Stratégie konkurencieschopnosti Slovenska do roku 2010.

Splnomocnenec vlády SR pre informatizáciu Miroslav Kukučka prezentoval aktuálny stav ohľadom vývoja projektu pred jeho plánovaným začiatkom, ktorý je spojený so začatím uplatňovania si príspevku na strane žiadateľov. Záujemcovia sa tak už začiatkom apríla 2006 budú môcť prihlasovať u providerov. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT SR) však ešte pre týmto krokom musí uzatvoriť zmluvy s providermi, ktorí splnili podmienky účasti v projekte a zverejniť ich zoznam kvôli žiadateľom.

Už po zverejnení základných informácií o projekte boli zo strany providerov uvedené viaceré pripomienky. Podľa Ľudovíta Lauka, manažéra projektu, bola väčšina pripomienok zapracovaná na základe čoho sa neobáva, že by mohli vzniknúť ďalšie komplikácie, nakoľko medzi MDPT SR a providermi prebehla intenzívna diskusia. Splnomocnenec Kukučka zdôraznil, že celý proces súvisiaci s projektom je maximálne transparentný pre všetky zainteresované strany.

Zmluva medzi poskytovateľmi a jednotlivými providermi obsahuje okrem iných náležitostí aj ustanovenie, podľa ktorej je jej účinnosť podmienená preukázaním bankovej záruky vo výške minimálne 1 mil. Sk. Splnomocnenec na otázku, či nejde o diskrimináciu menších providerov odpovedal, že touto podmienkou sa v prvom rade chcelo zabrániť vzniku takých providerov, ktorí by boli účelovo založení len kvôli tomuto projektu a mohlo by tak na základe ich možného neseriózneho prístupu dôjsť aj k vážnemu poškodeniu dobrej myšlienky celého projektu. Kukučka zdôraznil, že ide o overenie si kredibility providera, nevylúčil, že v budúcnosti sa správna rada projektu môže k tejto problematike vrátiť, všetko však bude závisieť od aktuálneho vývoja u providerov a to v tom prípade, ak by počet uzatvorených zmlúv providera bol neadekvátny k výške finančnej bankovej záruky.

V médiách sa objavili sťažnosti zo strany providerov, že MDPT SR neposkytlo dostatočný časový priestor na predloženie dokladov potrebných na preukázanie splnenia podmienok účasti. Splnomocnenec takéto tvrdenia odmieta a lehotu ustanovenú na poskytnutie príslušných základných dokladov považuje za dostatočnú. Upozornil, že všetci provideri majú rovnaké kritériá, nikto nemá udelené výnimky.

Občania budú o spustení projektu informovaní na internetovej stránke MDPT SR.
Ministerstvo uvažuje aj o kampani, avšak rozhodnutie, či bude vôbec realizovaná padne až po vyhodnocovacom procese, bude to záležať najmä od úvodnej štartovacej fázy a od toho, ako sa projekt uchytí. V mediálnych aktivitách jednotlivých provideroch Kukučka nevidí problém a MDPT SR nebude do toho zasahovať.

V každom prípade je toho názoru, že po skončení projektu neprestanú zapojení účastníci používať internet a proces po skončení bude záležať už hlavne od providerov, a od toho, aký prístup k zákazníkom zvolia, aby aj po skončení projektu naďalej využívali ich služby.

Uzatváranie zmlúv o poskytovaní služby medzi providermi a žiadateľmi bude prebiehať od apríla 2006 do decembra 2006. Všetky aktuálne informácie nájdete na
www.telecom.gov.sk.

Jana Mlynárčiková

Neprehliadnite: