Programujeme v jazyku C# II. Diel 14. – Udalosti III

Michal Čižmár  /  29. 03. 2006, 00:00

Dnes si ukážeme ďalšie použitie delegátov a to v prípade, keď potrebujeme predať ako parameter metódy inú metódu (funkciu). Programátori v C++ to poznajú ako pointer na funkciu, preto je aj pre nich vhodný tento článok, kde zistia, že v C# to ide oveľa jednoduchšie :-)

>>Delegát ako parameter metódy
Volať metódy tried (funkcie) nám už dávno nerobí problém. Dokonca už aj hravo využívame parametre pomocou ref alebo out. Ale aby parametrom metódy bola iná metóda, to chce trochu času na pochopenie. Pre tých, čo sa s takouto konštrukciu stretávajú prvý krát to môže vyzerať komplikované, až nepoužiteľné. Opak je ale pravdou, ak vám to niekto polopatisticky vysvetlí, čo by som bol rád v tomto prípade ja :-)
 
Aká novinka? Veď metódu ako parameter inej metódy sme už použili! Ak si v duchu hovoríte práve toto znamená to, že patríte medzi poctivých čitateľov tohto seriálu s dobrým logickým myslením :-)) Pretože v kapitole Generics, moment hľadám......, aha :-), presne v príklade 6.3 – Vyhľadávanie v zozname, sme museli naprogramovať vlastnú metódu, ktorá slúžila ako porovnávacie kritérium pre vyhľadávanie a zadávala sa ako parameter inej metódy .Find()
 
>>Chcem príklad!!!
No keď tak naliehate, nebudem zdržovať :-)
 
Príklad 14.1
using System;
class MainClass
{
   public delegate int UnarnaFunkcia(int cislo);
 
   public static void Main(string[] args)
   {
      int [] pole = {5,6,7,8,9,10,5,6,7};
           
      VypisVysledok(Umocni2,pole);
      VypisVysledok(Umocni3,pole);
     
      Console.ReadLine();
     
   }
   public static void VypisVysledok
           (UnarnaFunkcia fnc,int[] pole)
   {
       Console.WriteLine("Vysledok je:");
        for(int i = 0; i < pole.Length; i++)
                  Console.WriteLine("1. {0}",fnc(pole[i]));
   }
   public static int Umocni2(int i)
   {
       return i*i;
   }
   public static int Umocni3(int i)
   {
       return i*i*i;
   } 
 }

Príklad na stiahnutie.


Všimnite si najprv koniec príkladu. Sú tam dve metódy : Umocni2 a Umocni3, ktoré ako ich názov napovedá, počítajú druhú a tretiu mocninu. Pretože majú len jeden parameter, môžeme ich volať aj unárne.
 
Keď postúpime v príklade trochu vyššie, všimneme si metódu VypisVysledok(). Jej úlohou je spracovať pole celých čísiel a v poradí ich aj vypísať. Na začiatku príkladu sme si deklarovali delegáta s menom UnarnaFunkcia, ktorý ma jeden vstup int a taký istý aj výstup.
 
 Práve tento typ delegáta je aj prvým parametrom metódy VypisVysledok a má meno fnc. To znamená, že za tento parameter môže byť dosadené ľubovoľné meno metódy (funkcie), ktorá vyhovuje kritériám delegáta UnaranaFunkcia.
 
Tým, že mi napíšeme fnc(pole[i]), sa zavolá funkcia, ktorej meno bolo zadané ako prvý parameter a jej sa predá hodnota prvku v pole[i].
 
No a už samotná metóda Main sa Vám javí oveľa zrozumiteľnejšia ako keď ste sa na ňu predtým letmo pozreli (teda dúfam :-), inak to znamená, že som to zle vysvetlil).
Naplníme pole nejakými hodnotami. A potom 2 krát zavoláme metódu VypisVysledok s rovnakým parametrom pole, ale raz zadáme meno metódy Umocni2, ktorá sa použije na výpočet a potom meno Umocni3.  
 
Uff :-), príklad bolo jednoduchšie napísať ako ho vysvetliť. Ak ste nejaký krok nepochopili, napíšte mi prosím dole do diskusie.
 
>>Kedy použiť delegáta ako parameter metódy?
Najširšie využitie tejto konštrukcie vidím pri programovaní v týme. Jeden programátor naprogramuje metódu, ktorá napr. pekne, podľa požiadaviek vypisuje určité dáta a druhý zas metódu, ktorá tieto dáta generuje. Pričom sa dohodnú na spoločnom rozhraní a to je v tomto prípade delegát.
 
>>Viacnásobní delegáti
Ak si pamätáte, v článku Udalosti I, sme si hovorili, že na jednu udalosť sa môže zaregistrovať viacero odberateľov. No a keďže delegáti sú základný kameň pre udalosti, majú možnosť ukazovať na viacero vyhovujúcich metód, čo je veľmi dôležité a využívané.
 
Keďže o viacnásobných delegátoch sa dá povedať veľa, začnime najprv veľmi jednoduchým príkladom. Je to program typu Hello World, len použitím delegátov.
 
Príklad 14.2
using System;
class MainClass
{
      public delegate void BezParametrov();
     
      public static void Main(string[] args)
      {
            BezParametrov pozdravenie;
            pozdravenie = new BezParametrov(Pozdrav1);
            pozdravenie += new BezParametrov(Pozdrav2);
            pozdravenie += new BezParametrov(Pozdrav3);
           
            pozdravenie();
            Console.ReadLine();
           
      }
      public static void Pozdrav1()
      {
            Console.WriteLine("Hello World!");
      }
      public static void Pozdrav2()
      {
            Console.WriteLine("Pouzitim viacnasobnych");
      }
      public static void Pozdrav3()
      {
            Console.WriteLine("delegatov");
      }
}
Príklad na stiahnutie.

 
Celé kúzlo je v tom, že namiesto priradenia pomocou = použijeme +=. Pri prvom nastavení delegáta použijeme iba =, tým vytvoríme inštanciu delegáta. Potom na pridanie ďalších odkazov použijeme +=. Metódy sa volajú v tom istom poradí ako boli pridávané.
 
Jednoduchým zavolaním pozdravenie() sa spustia postupne všetky tri metódy, ktorými sme delegáta naplnili. Čo by sa stalo, keby sme všetky += nahradili iba = ? Asi už tušíte, že nakoniec by sa spustením delegáta zavolala len metóda, ktorá bola priradená ako posledná.           Teda v našom prípade, by program vypísal iba jeden riadok : delegátov.
 
>>Čo bude nabudúce?
Možno sa Vám to nezdá, ale s viacnásobnými delegátmi sa dá toho robiť ešte veľa zaujímavého, ale to si ukážeme až nabudúce.
 
Michal Čižmár
micitn@orangemail.sk
 
 

Neprehliadnite: