Ako je to s WAPom na Slovensku?

Jaroslav Pitoňák  /  27. 03. 2006, 10:05

Určite ste si všimli pri cestovaní vlakom, autobusom alebo v čakárňach, ľudí neustále ťukajúcich do klávesnice a zahľadených do displeja mobilného telefónu. Môže za to aplikačný protokol pre bezdrôtové zariadenia WAP (Wireless Application Protokol). Ak Vás zaujíma na čo všetko tento protokol slúži a aká je jeho budúcnosť, prečítajte si môj článok.

Čo je to Wap a na čo slúži
Wap používa od roku 1999 väčšina mobilných telefónov. Tento protokol umožňuje prehliadanie zjednodušených internetových stránok, vytvorených v hypertextovom značkovacom jazyku WML (Wireless Markup Language). Na prvý pohľad je veľmi podobný jazyku HTML, využíva rovnaký systém ukazovania na zdroje (URL), obsahuje značky pre vytváranie odkazov a navyše umožňuje pracovať s premennými.


Wap na Slovensku
Najväčší nárast užívateľov WAPu na Slovensku začal v roku 2002, kedy mobilní operátori spustili komerčnú prevádzku platformy GPRS (General Packet Radio Service). Vďaka výhodným balíkom (Eurotel WAP@GPRS 190,-Sk, Orange Panorama 149,-Sk) mohli užívatelia mobilných telefónov neobmedzene surfovať po WAP stránkach.


Cenová dostupnosť wapu
V roku 2004 sa však cenová politika mobilných operátorov zmenila a momentálne je oproti klasickému pripojeniu na internet predražená. Najmenšie balíky Orange World mini (10 MB - 153,50,-Sk, 1 MB nad limit 41,65,-Sk), T-Mobile Data Start (10 MB - 118,-Sk, 1 MB nad limit 47,52,-Sk) poskytujú málo muziky za veľa peňazí. V prípade, že WAP používate len občas, pri cestovaní, v čakárni u doktora, 10 megabajtov vám úplne postačuje. Ak patríte k ľuďom, ktorí používajú chat, sťahujú si obrázky, zvonenia a hry do mobilu, odporúčam zvoliť vyšší dátový balík. Situáciu zachraňuje možno len fakt, že okrem dát získavate aj doplnkové služby, ako napr. skrátenú viazanosť, určitý počet SMS, MMS a lokalizácii zadarmo (Orange World).


Prehľad cien dátových balíkov u jednotlivých operátorov:
Orange World
mini
klasik
maxi
Aktivácia 0 Sk 237 Sk 237 Sk
Mesačný poplatok 153,50 Sk 356 Sk 832 Sk
Voľné dáta 10 MB 30 MB 1 000 MB
Cena za 1 MB nad limit 41,65 Sk 41,65 Sk 41,65 Sk


T-Mobile Data
Basic
Start
Standart
Nonstop
Aktivácia 0 Sk 0 Sk 0 Sk 0 Sk
Mesačný poplatok 0 Sk 118 Sk 702 Sk 1178 Sk
Voľné dáta 0 MB 10 MB 700 MB (1 500 MB)
Cena za 1 MB nad limit 118,20 Sk 47,52 Sk 47,52 Sk 47,52 Sk
* ceny sú uvedené s DPH

Výnosy z dátových služieb
Výnosy z dátových služieb sú najrýchlejšie rastúcou zložkou výnosov mobilných operátorov.

Spoločnosť Orange Slovensko evidovala ku koncu roka 2004 takmer 400 tisíc zákazníkov dátových služieb (bez započítania služby SMS), z toho takmer polovicu tvorili užívatelia služby Orange World. Celkový počet zákazníkov využívajúcich mobilné dátové služby vzrástol v priebehu roka vyše trojnásobne, kým objem prenesených dát v sieti GSM/GPRS viac ako päťapolkrát. Ako sa vyjadril generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko Pavol Lančarič: „Pri stabilnej resp. klesajúcej priemernej úrovni cien nás teší pokračujúci rast ARPU (Priemerný mesačný výnos na zákazníka) ťahaný hlavne využívanosťou služieb, predovšetkým dátových.“ V roku 2005 výnosy z iných ako hlasových služieb, s výnimkou služby SMS, vzrástli v medziročnom porovnaní o neuveriteľných 93 %!


WAP cez PC
Prehliadať wapové stránky sa dá samozrejme aj cez počítač, slúžia nám k tomu rôzne emulátory. Asi najznámejším je http://www.wapsilon.com, vďaka ktorému si môžete prezrieť WAP stránky z ktoréhokoľvek počítača, bez nutnosti akejkoľvek inštalácie. Emulátor WAPu má v sebe vstavaný aj prehliadač Opera, žiaľ v novších verziách už nepracuje na 100 %, preto odporúčam verziu 7.54. Podobne je na tom Mozilla Firefox v.1.0 - 1.5.0, do ktorého je ale potrebné stiahnuť a nainštalovať rozšírenie wmlbrowser. K dispozícii sú aj rôzne programy, ako napr. M3Gate od spoločnosti Numeric Algorithm Laboratories.


WAP stránky S rastúcim počtom užívateľov WAPu sa adekvátne zvyšoval počet WAP stránok. WAP stránky väčšinou nevznikajú ako samostatný projekt, ale skôr ako "doplnková služba" k ich väčším bratom - internetovým stránkam. Situácia v tejto oblasti sa oproti minulým rokom zlepšuje, stále viac www stránok si vytvára aj ich WAP verziu.

Napriek tomu mnoho užívateľov príde do kontaktu len s domovskými stránkami operátorov (T-Mobile - wap.t-zones.sk, Orange - wap.orange.sk), preto vám prinášam pár odkazov na zaujímavé a užitočné WAP stránky:

http://wap.google.com/wml - Kráľ vyhľadávačov v jeho WAP verzii
http://wap.meteo.sk – Predpoveď počasia, kdekoľvek sa nachádzate
http://wapelis.zsr.sk – Vyhľadávač vlakových spojení ŽSR
http://wap.imhd.sk – Cestovné poriadky MHD v BA, ZA, KE, NT, PO
http://wap.fun-online.sk – Wapový zábavno-zoznamovací portál
http://wap.kayle.sk – Chat
http://wap.sme.sk – Slovenský denník na wape
http://wap.pravda.sk - Slovenský denník na wape
http://wap.hokej.sk – Slovenský hokej v mobile
http://wap.vysledky.sk – Výsledky športových podujatí
http://wap.ambulancie.sk - Zoznam zdravotníckych ambulancií a kliník v SR
http://wap.profesia.sk – Pracovné ponuky
http://wap.joj.sk – TV JOJ
http://wap.markiza.sk – TV Markíza
http://wap.privat-tatry.com – Stránka o Vysokých Tatrách
http://wap.zive.sk – Internetový magazín
http://radary.fischo.sk – Dopravný informačný systém
http://wap.pozicovne.sk – Zoznam požičovní v SR
http://wap.rcc.sk - Oficiálna stránka Katolíckej cirkvi na Slovensku
http://wap.kamvyrazit.sk - Databáza kultúrnych, spoločenských a zábavných akcií
http://wap.obedovat.sk – Zoznam reštaurácii v SR

Odkazy na internetové stránky zaoberajúce sa problematikou WAP:
http://www.wapforum.org http://www.iec.org/online/tutorials/wap/


Na záver Predpokladá sa, že WAP v priebehu 5 rokov bude využívať viac ako 1.2 miliardy ľudí po celom svete (štúdia Giga International Group). Všetko samozrejme závisí od cenovej politiky mobilných operátorov, keďže na rozdiel od klasického pripojenia na internet, ktoré poskytuje viacero spoločností, pripojenie cez mobilný telefón poskytujú len oni.

Čo sa týka budúcnosti WAP stránok, tie sa budú čoraz viac podobať internetovým stránkam v závislosti od vyspelosti technológie mobilného telefónu a rýchlosti pripojenia. Vďaka 3G sieti môžete už teraz na WAP stránkach T-Mobile a Orange sledovať videoklipy a na živo TV vysielanie.

A čo dodať na záver? Snáď len toľko, že displeje mobilných telefónov sú oproti monitorom stále maličké, no napriek tomu dokážu to, čo iní nedokážu - poskytnúť informácie kedykoľvek a kdekoľvek sa nachádzate.

Jaroslav Pitoňák

Neprehliadnite: