Blší trh freeware programov 9/2006

Július Pastierik  /  27. 03. 2006, 00:00

Cudzie jazyky – na tie sme sa zamerali v dnešnom blšom trhu. Na svoje si však prídu aj tí, ktorí potrebujú monitorovať počítačovú sieť.

LearnArt

Potrebujete sa precvičiť z nemeckej gramatiky? Potom nezabudnite vyskúšať nemecký program LearnArt, ktorý je presne na to určený. Program vás dokáže preskúšať v štyroch základných oblastiach, ktorými sú podstatné mená, prídavné mená, predložky a slovesá. Na tento účel má k dispozícii niekoľko štandardných cvičení, ktoré si však môžete modifikovať alebo si dokonca môžete vytvoriť svoje vlastné. Aj na tento účel doporučujeme prečítať externú nápovedu v RTF formáte, ktorá je – ako inak – v nemčine.

Internet: http://www.gile.de/LearnArt.htm

LearnArt

Slovník

Dobrých freeware prekladových slovníkov nikdy nie je dosť a preto je potešiteľné, že na tomto poli som na internete našiel ďalšieho zástupcu – český program Slovník. Je koncipovaný ako univerzálny prekladový slovník s tým, že súčasťou distribúcie sú aj tri slovníky – anglicko-český (150004 slovíčiek), nemecko-český (70014 slovíčiek) a francúzsko-český (29736 slovíčiek). Program dokáže pracovať s ľubovoľnými slovníkmi v tzv. Universal Dictionary Notation UTF-8 formáte (je to vlastne obyčajný textový súbor, kde sú originálne slovíčka a ich preklad oddelené tabelátormi). Pri vlastnej práci si môžeme naraz nastaviť cestu k trom inštalovaným slovníkom, pričom priamo v používateľskom rozhraní máme tri tlačidlá na rýchle prepínanie medzi nimi. Z hľadiska vyhľadávania program automaticky vyhľadáva ako v originálnych, tak aj preložených slovíčkach, takže bez akéhokoľvek ďalšieho nastavovania prekladá obidvomi smermi. Podporuje tri vyhľadávacie kritéria – hľadať úplnu zhodu slovíčka, hľadať od začiatku slova alebo hľadať kdekoľvek. Ešte pripomeňme, že pri vyhľadávaní program rozoznáva veľké a malé písmená, takže si treba pozrieť, ako je definovaná príslušná databáza.

Internet: http://miki.web.tiscali.cz

Slovník

Net Traffic Meter

Pokiaľ potrebujete monitorovať aktivitu v počítačovej sieti, potom neváhajte vyskúšať program Net Traffic Meter. Okrem rôznych štatistík vás podľa nastavenia dokáže varovať napr. pri dosiahnutej hranici prenesených dát a pod. Aby ste ho mohli používať, musíte mať nainštalovaný Microsoft. NET Framework.

Internet:
http://www.kctoolbox.tk

Net Traffic Meter



Neprehliadnite: