'Geniálny' Firefox

Tomáš Gluchman  /  13. 03. 2006, 00:00

Poznáte nejaký geniálny a super-bezchybný internetový prehliadač? Áno? Tak ste, s prepáčením, lama. A poznáte aj nejaký primitívny a neohrabaný, ktorý nemá obdoby? Tiež? Sorry, ale to už ste dvojitá lama. Dovolím si taký malý flame, pretože oheň je vraj dobrým sluhom.

Samozrejme, nechcem nikoho uraziť, urážanie je len výsosť hlupákov, chcem len upozorniť na to, že mnoho vecí sa zdajú byť iné, ako v skutočnosti sú. Prepokladám, že každý, kto používa počítač aspoň raz použil aj nejaký software. OK, blbé konštatovanie. Teda inak: každý software bol navrhnutý a naprogramovaný tak, aby ho mohli požívať užívatelia. Ak sa to presne nešpecifikovalo, tak užívatelia rôznych vekových a vzdelanostných skupín. Ak je program vytvorený kvalitne, ľudia ho jednoducho používajú. Ak nie, zapadne prachom a sťahuje sa do večných lovíšť.

Dokážu ma prekvapovať tvrdenia ľudí tvrdohlavo zainteresovaných do svojho zorného poľa, ktorí už okom nedokážu ani pohnúť a ak hej, pre šedý zákal nevidia farby dúhy. Prílišná náročnosť týchto slepcov dokáže zatieniť vytetované motto „V jednoduchosti je krása“. Spokojne môžme tvrdiť aj, že „V jednoduchosti je použiteľnosť a v neposlednom rade aj stabilita a HW náročnosť“. Vyplýva teda z toho, že „Použiteľnosť a stabilita sú dve krásne vlastnosti :)“.

Ivo Lukačovič tvrdí, že konvergencia je blbosť a ja sa s ním plne stotožňujem (a kto tiež, tak poďte, založíme fanklub divergencie ;)). Komplexné riešenia ľudia využívaju vtedy, ak sa im nedarí si takýto komplex postaviť podľa vlastných predstáv, alebo sú na integrovaných riešeniach závislí. Stojí to možno viac síl, upraviť si nejakú aplikáciu podľa vlastných predstáv, no kontrola nad ňou je potom oveľa prehľadnejšia, než nad masovým zoskupením všakovakých funkcií. Zároveň sa slobodnou voľbou prvkov dá účinne regulovať vyťaženie napr. procesora, či operačnej pamäte. Na skúsenosti sa však nedá dopustiť a preto aj tak stále platí, že lepšie je sa rozhodovať rozumom, ako srdcom a ušami ;)

A čo som tým chcel vlastne povedať? Je jedno, či používate Firefox, Operu, Internet Explorer, Safari, Konqueror, či hoci aj Lynx. Dôležité je, či viete, prečo ho vlastne používate.

OT/2: je zaujímavé, ako sa vlastnosti zvierat dajú preniesť na človeka. Napr. taký skunk – keď sa má brániť, ihneď všetko zasmradí :)

* Tento článok bol pôvodne zverejnený na osobnom blogu autora

Neprehliadnite: