Blší trh freeware programov 7/2006

Július Pastierik  /  13. 03. 2006, 00:00

V dnešnom dieli seriálu o rôznych drobných programoch sa budeme ešte raz venovať problematike PDF dokumentov, pričom sa zameriame na naozaj zaujímavé možnosti ich úpravy pomocou štvorice freeware programov z jednej autorskej dielne CoolPDF Software, Inc.

Tweak PDF

Pomocou programu Tweak PDF dokážeme nastaviť nielen základné informácie o dokumente (verzia PDF, nadpis, predmet, kľúčové slová, autor či úroveň kompresie stránok), ale najmä spôsob jeho zobrazovania v programe Adobe Reader. Nájdeme tu naozaj zaujímavé možnosti, o ktorých mnohí z nás doteraz ani nevedeli, že sa vôbec dajú nastaviť – napr. možnosť skrytia rôznych častí menu programu Adobe Reader, automatické zobrazenie na celú obrazovku (vhodné napr. pre prezentácie vo formáte PDF) a pod. Program zaberá cca 324 kB a neinštaluje sa.

Tweak PDF

Download: http://www.coolpdf.com/TweakPDF.exe

PDF Watemark Creator

Pokiaľ potrebujete označiť svoje dokumenty vodoznakom, potom neváhajte vyskúšať práve tento program. Program umožňuje vložiť ako vodoznak určitý text, pričom okrem vlastného textu môžeme nastaviť celú paletu parametrov – uhol, font, rez písma, veľkosť, farbu, pozíciu a pod. Program sa neinštaluje a zaberá cca 333 kB.

PDF Watemark Creator

Download: http://www.coolpdf.com/pdfmark.exe

PDF Thumbnail Generator

Program PDF Thumbnail Generator je určený pre vytvorenie malých náhľadov jednotlivých stránok, ktoré sa zobrazujú v ľavej časti programu Adobe Reader a sú určené najmä pre rýchlu orientáciu a prechod medzi jednotlivými stránkami dokumentu. Pre náhľady môžeme použiť aj externé obrázky vo formáte BMP, JPG, JPEG alebo EMF, ktoré sa, pochopiteľne, vložia do upraveného PDF dokumentu. Pokiaľ ich nezadáme, program vytvorí náhľady z jednotlivých dokumentových stránok. Tento program sa neinštaluje a zaberá cca 309 kB.

PDF Thumbnail Generator

Download: http://www.coolpdf.com/pdfthumb.exe

PDF Bundle

Posledný program, ktorý si dnes predstavíme je určený pre vloženie prílohy do PDF dokumentu. Pre ľahšiu prácu máme k dispozícii aj niekoľko súborových filtrov, pomocou ktorých rýchlejšie nájdeme požadovaný súbor (DOC, XLS, PPT, PUB, PDF, BMP, JPG, GIF), čo nám však nebráni vložiť ľubovoľný iný typ súboru. O vloženej prílohe môžeme následne nastaviť jej popis (nadpis) a autora. V programe Adobe Reader nájdeme vloženú prílohu v záložke „Prílohy“ a jej popis v záložke „Poznámky“. Praktický príklad použitia tohto programu bude PDF verzia druhej časti seriálu o programovaní makier v OpenOffice.org, kde som ako prílohu (súbor „Formatovanie.txt) vložil zdrojové texty makier. Ani tento program sa neinštaluje a zaberá cca 302 kB.

PDF Bundle

Download: http://www.coolpdf.com/pdfbundle.exe

Internet: http://www.coolpdf.com/products.html

Príklad PDF dokumentu



Neprehliadnite: