Oracle oznamuje všeobecnú dostupnosť bezplatnej databázy 10g Express Edition

Tlačový servis  /  07. 03. 2006, 11:48

V snahe reagovať na potreby vývojárskych komunít oznámila spoločnosť Oracle všeobecnú dostupnosť produktu Oracle Database 10g Express Edition (Oracle Database XE), bezplatnú základnú edíciu svetovo preslávenej Oracle Database. Od debutu betaverzie v októbri 2005 Oracle Database XE získala silnú globálnu podporu zo strany vývojárov, študentov i poskytovateľov riešení, ktorí ju používajú pri vývoji databázových aplikácií pre platformy Windows a Linux.

Vďaka podpore širokej rady vývojových prostredí ponúka Oracle Database XE vývojárom slobodu vyvíjať a implementovať aplikácie na svojej preferovanej platforme.Výkonnú databázu si už bezplatne stiahli stovky tisíc programátorov Javy, .NET, PHP a webových stránok, vrátane študentov a nezávislých poskytovateľov riešení.

Oracle Database XE je postavená na rovnakom kóde ako Oracle Database 10g Release 2 a prináša výkon, spoľahlivosť a bezpečnosť, akú zákazníci od Oracle Database očakávajú.Keďže je kompatibilná s celou produktovou radou Oracle Database, umožňuje užívateľom začať v malom meradle a upgradovať na inú edíciu databázy vo chvíli, kedy to potrebujú. Ďelej Oracle Database XE umožňuje vývojárom plne využívať nástroj Oracle Application Express pre rýchly vývoj a zavedenie webových aplikácií.

Rastúci záujem o Oracle Database XE nás veľmi teší,“ povedal Thomas Kyte, víceprezident spoločnosti Oracle.„Tento produkt oslovil vývojárov i nezávislých dodávateľov softwaru, ktorí potrebujú prístup k osvedčenému, vysoko kvalitnému databázovému softwaru.Oracle Database XE predstavuje základnú databázu s funkčnosťou pre podnikovú triedu, akú komunita vývojárov od spoločnosti Oracle očakávala.“

Dostupnosť

Oracle Database XE je všeobecne k dispozícii pre 32bitové systémy Windows a širokú radu distribúcií operačného systému Linux, napríklad Mandriva Linux 2006 Power Pack+, Novell SUSE Linux Enterprise Server 9 a SUSE Linux 10, Red Hat Enterprise Linux 4, Fedora a Ubuntu. Záujemci si tento software môžu zadarmo stiahnuť z Oracle Technology Network: http://www.oracle.com/technology/xe.

Oracle Database XE je možné stiahnuť, používať a distribuovať bezplatne. Podmienky a obmedzenia tejto ponuky nájdete v zozname najčastejších otázok na adrese:
http://www.oracle.com/technology/products/database/xe/pdf/dbxe_faq.pdf.

Pre registrovaných užívateľov ponúka Oracle bezplatné online fórum, kde môžu diskutovať o témach súvisiacich s používaním Oracle Database XE.Fórum je hosťované a monitorované databázovými odborníkmi spoločnosti Oracle a je k dispozícii na adrese:
http://www.oracle.com/technology/products/database/xe/forum.html.


Základné vlastnosti bezplatnej databázy Oracle Database XE
- využíva maximálne jeden procesor alebo jedno jadro dvojjadrového procesoru,
- udržiava využitie pamäte pod jedným gigabajtom,
- je obmedzená na jednu aktívnu inštanciu databázy na serveri
- umožňuje uchovávať až štyri gigabajty užívateľských dát

Neprehliadnite: