Nástroje zip/rar kompresie

Michal Kyžňanský  /  06. 03. 2006, 00:00

Názov tohto článku vystihuje skupinku programov, z ktorej každý isto má doma nejaký ten kus. Ich používanie patrí k rutine, každý potrebuje zmenšovať veľkosti, aby sa napríklad vošli na CD, ktoré chceme napáliť a podobne. Predstavíme si veľa nástrojov na kompresiu.

Snahy vyvíjať nové a stále účinnejšie algoritmy, ktoré by dokázali zmenšiť veľkosť súborov a dát, ženú dopredu vývoj kompresných nástrojov o ktorých si budeme dnes hovoriť. Dnes je .zip a .rar formát veľký pojem, ktorý reprezentuje ľudské snahy zmenšovať veľkosti dát v oblasti počítačov. Zipovanie, rarovanie alebo proste pakovanie sa už dávno nie je len zmenšovanie dát. Rozšírilo sa o rôzne perličky ako je napríklad zamknutie archívu, rozdelenie archívov na menšie dieliky, alebo možnosť opravovania poškodených archívov.

7-Zip

Freeware nástroj na pakovanie, podporuje tvorbu/extrakciu 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 a TAR, a iba extrakciu RAR, CAB, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM a DEB. Formát archivovania 7z je veľmi kvalitný, vysoko kompresný a 7-Zip ponúka možnosť zamknúť archív technológiou využívajúcou 256-bitové kódovanie. Chýba však opravovanie archívov a podobné recovery funkcie. Formát 7z, ktorý je v programe 7-Zip podporovaný ponúka kvalitnejšiu kompresiu ako bežné kompresívne formáty. Tento program je veľmi rýchly a prehľadne sa s ním pracuje. Stiahnuť.



Licencia : Freeware



Zip Repair

Samotný názov napovedá, že nejde o klasický program, ktorý má za úlohu niečo archivovať, ale práve sa má postarať o poškodené archívy a zachrániť z nich maximum dát. Zip Repair opravuje CRC chyby v archíve, vďaka čomu sa bude dať archív vždy otvoriť. Použitie je nesmierne ľahké, stačí vybrať požadovaný poškodený archív a o zvyšok sa program sám postará.. Obmedzenie bezplatnej licencie je, že dokáže opraviť iba súbory do veľkosti 5 MB. Stiahnuť.



Licencia: Shareware


Quick Zip

Je mimoriadne kvalitný freeware program na prácu s archívmi. Obsahuje množstvo funkcii ako je napríklad oprava poškodených .zip archívov, vyhľadávanie archívov, konvertovanie archívov, súčasné premenovávanie množstva súborov a mnohé iné perličky. Podporuje 20 archivačných formátov, vrátane obľúbeného 7z formátu a umožňuje pracovať s 44 príponami súborov. Stiahnuť.



Licencia : Freeware


ZipGenius

Tiež freeware nástroj veľmi user-friendly s veľmi intuitívnym ovládaním, a pestrofarebným interfacom. Obsahuje funkcie ako vyhľadávanie archívov, testovanie archívov, opravovanie archívov a veľa iných. Podporuje veľké množstvo kompresných formátov. Určite stojí za vyskúšanie. Stiahnuť.



Licencia : Freeware



Ak máte nejakú konkrétnu skupinu programov o ktorej by ste sa chceli dozvedieť viac, napíšte námet.

Neprehliadnite: