Chce Slovak Telecom zlikvidovať konkurenciu v ADSL?

Filip Valašek  /  03. 03. 2006, 00:00

Majitelia ADSL pripojenia môžu jasať. Pre domácich používateľov Slovak Telecom zdvojnásobil rýchlosti, pre majiteľov ostatných typov prípojok došlo k zvýšeniu o 512 Kbit (pre download). Ceny pritom zostávajú rovnaké. Je to však skutočne dôvod na radosť?

Pre bežného klienta určite áno, veď za rovnakú cenu dostane oveľa viac. Vďaka zvýšeniu dátových limitov na neagregovaných produktoch totiž skutočne bude môcť stiahnuť za rovnakú cenu nielen rýchlejšie, ale aj väčšie množstvo dát, ako doteraz, pretože sa súčasne menia predplatené dátové objemy, v niektorých prípadoch o dvojnásobok. Keďže ostatní poskytovatelia musia so Slovak Telecom, ktorý je najväčším hráčom na trhu ADSL, držať krok, podobné zmeny musia urobiť aj oni.

Až potiaľto je klient spokojný, pretože všetko sa deje v jeho prospech a k jeho spokojnosti. Práve tu je však aj zakopaný pes. Relevantná konkurencia Slovak Telecomu totiž plače - veľkoobchodné podmienky pre nich sa zmenili len minimálne. Reagovať na zmenu v rýchlostiach však musia rovnako ako ST, inak si ich služby nikto nekúpi. Dochádza teda k tomu, čo si neželá nijaký obchodník s pudom sebazáchovy - príjmy zostávajú na rovnakej úrovni, ale náklady sa (pravdepodobne) zdvojnásobujú. Nedostatok informácií prístupných verejnosti o službe ISP Gate Plus, ktorú od ST odoberajú od Slovak Telecomu významní alternatívni hráči na trhu ADSL, znemožňuje presnejšiu analýzu. Niečo naznačuje len posledná tlačová správa Slovanetu, ktorý verejne tvrdí, že "pokiaľ úrady nezasiahnu a podmienky ST zostanú nezmenené, na slovenskom trhu do jedného roka neprežije žiaden relevantný konkurent s atraktívnou ponukou na ADSL pripojenie".

Slovak Telecom teda drží opraty alternatívnych ISP vo svojich rukách. Ako silno ich priťahuje sa môžeme len dohadovať z niektorých tlačových správ. Podľa dostupnej tarify o ISP Gate, na webe Slovak Telecomu, však alternatívny poskytovateľ, ktorý chce dodávať ADSL pripojenie niekoľko tisícom klientov, zaplatí 300 000 Sk mesačný paušál (ak uvažujeme, že mu stačí 100 Mbit/s pásmo) plus za všetky pracovné dni v prenesených dátach cca 1 088 640 Sk* za jeden mesiac. Mesačné náklady sú teda celkovo okolo 1 400 000 Sk. Aké príjmy má z poskytovania ADSL služieb minoritný ISP od svojich klientov sa môžeme tiež len dohadovať. Povedzme, že vyberie za internetovú službu v priemere 800 Sk (čo je pomerne odvážny predpoklad) a má 2000 klientov. Jeho mesačný príjem v takom prípade činí 1 600 000 Sk. Zostáva mu teda 200 000 Sk pričom má ešte mnohé ďalšie náklady spojené so získaním a poskytovaním služby 2000 klientom.

Konkurenciu má Slovak Telecom (nielen) v oblasti ADSL na Slovensku veľmi slabú, až takú slabú, že je fakticky monopolom. V spojení s permanentou reklamnou masážou (napríklad) o rýchlom internete už za 399 ,- Sk (pritom v skutočnosti za viac než 1100,- Sk s DPH, ak počítame, že mesačne prenesieme 2 GB dát) vyzerá byť všetko v najlepšom poriadku. V skutočnosti však nie je.

Trhové prostredie bez efektívnej konkurencie je totiž horšie, ako keby k zdvojnásobeniu rýchlostí dôjsť nemalo. Efektívna konkurencia by z dlhodobého hľadiska totiž pre náš trh vysokorýchlostného internetu priniesla oveľa viac než len zvýšenie rýchlosti o 512 Kbit pri príležitosti rebrandingu ST.

Všetci alternatívni poskytovatelia sú ticho, jediný, kto protestuje aspoň svojimi tlačovými správami, je Slovanet. Nechajme sa prekvapiť ako mu ST klepne po prstoch. Ale vlastne načo by to robil? Stačí keď ho ingoruje. Ľudia sa totiž práve tešia zo svojich megabitových liniek, ktoré im ST daroval.

Prečítajte si aj vyjadrenia Telekomunikačného úradu a niektorých telekomunikačných operátorov.

* Výpočet
299 999 Sk: toto je mesačný paušál za 100 Mbit prepojenie s ST
1 088 640 Sk: ak uvažujeme, že 100 Mbit prípojku vie poskytovateľ vyťažiť na 70%. Za jednu sekundu tak prenesie 8,75 MB dát (70 Mbit/s = 8,75 MB/s). Za 20 pracovných dní je to cca 15 120 GB. Cena za jeden GB je pri takomto objeme 72 Sk, spolu to teda činí 1 088 640 Sk za jeden mesiac (bez DPH).

* Vysvetlivky:
Mbit - megabit
Gbit - gigabit
MB - megabajt
GB - gigabajt

Súvisiace články:
DSL od 1.marca: mnohé flat programy sú rýchlejšie, dátové výhodnejšie
Slovanet nesúhlasí s cenami DSL internetu ST, požiada o regulačný zásah
NetMeter.sk: priepastné rozdiely pri flatovom DSL

Neprehliadnite: