Výučba jazykov online – skvelá šanca na dosah

Michal Kyžňanský  /  20. 02. 2006, 00:00

Jazyky sú dnes kľúčom od spoločenských, pracovných a iných brán, ktoré každý chce vedieť otvoriť. A práve internet ponúka rôzne možnosti výučby, množstvo multimediálnych testov a doplňovačiek. Predstavíme si stránky, kde sa vyučuje Angličtina, Nemčina ale aj napríklad Gréčtina.

Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človek – toto príslovie platí dnes viac ako hocikedy inokedy. Časy, keď sa jazyk dal naučiť v škole alebo pri navštevovaní rôznych vzdelávacích kurzov sú prežitkom, pretože internet ponúka široké možnosti online vzdelávania sa vo všetkých svetových jazykoch. Nehovorím o čítaní cudzojazyčných stránok, ale o veľkom množstvo stránok, ktoré dokonale vysvetľujú gramatiku, písanie a základy rôznych jazykov + nechýba veľké množstvo testov, multimediálnych cvičení a nahrávok v danom jazyku.

Angličtina


http://www.englisch-hilfen.de/en - Poskytuje hĺbkové vysvetlenie základných princípov angličtiny, používania gramatických javov a slovíčok aj v americkej angličtine. Obsahuje 500 online testov týkajúcich sa gramatiky a dopĺňania slovíčok.

http://www.learnenglish.de - Skutočne veľmi rozmanitá stránka, ktorá obsahuje vysvetlenie celej gramatiky, fonetické symboly + nahrávky s dôslednosťou na výslovnosť, databázu najklasickejších chýb v angličtine a skupiny slov, ktoré sa zamieňajú. Ale aj doplňovacie testy, online Cambridgeský slovník, informácie o Britskej kultúre a perličkou je možnosť chatu a komunikácie s native speakermi pomocou chat programu PalTalk.

http://www.1-language.com/ - Je to stránka, ktorá dokonale objasňuje všetky zákutia anglického jazyka, obsahuje komplexné vysvetlenie gramatických javov. Neobsahuje však žiadne testy ani lekcie.

http://www.eslgo.com/ - Je to takmer online trieda s vyučovaním angličtiny, pretože si môžete vybrať zaradenie a potom postupujete cez lekcie, ktoré pripomínajú knihu s článkami, vysvetlením a všetkým čo k tomu treba. Obsahuje tiež veľké množstvo testov. Túto stránku Vám môžem odporučiť, ale musím vás upozorniť, že je nutná free registrácia.

http://www.english-at-home.com/ - Je to stránka obsahujúca zmes všetkých vecí týkajúcich sa výučby od gramatických javov, najpoužívanejších fráz, nechýba ani zoznam slov používaných v bežnej angličtine – slangov. Môžete sa ľahko otestovať na najčastejších testových úlohách. Nájdete tu určite vysvetlenia a perličky z angličtiny, ktoré vám unikali. Chýba však niečo ako testy alebo lekcie, cez ktoré by sa bolo možno postupne učiť.

http://www.synonym.com - Nie je to síce stránka, kde by bolo možné sa niečo učiť, ale je to slovník, ktorý vyhľadáva synonymá, antonymá a definíciu (v angličtine) anglických slov.

http://www.learn-english-today.com - Veľmi dobra stránka, ktorá obsahuje lekcie, vysvetlenie jednotlivých gramatických javov a pod každou lekciou sú cvičenia na vypracovanie. Špecialitou je aj veľký zoznam obchodnej angličtiny, kde sú slová preložené opisom – anglickým výkladom.

http://www.english-test.net/ - Je kolekcia veľkého množstva online testov, v ktorých sú zachytené všetky oblasti angličtiny.

http://www.englishpage.com - Je tiež veľmi kvalitná stránka zameraná na výučbu anglického jazyka online, obsahuje veľa odkazov na rádia, alebo free časopisy a svetové noviny, kde je možno zlepšovať angličtinu čítaním alebo počúvaním. Každý týždeň sa preberá nová lekcia – nový doplňovací test, nechýba vysvetlenie gramatických javov a slovíčka. Stránka obsahuje aj fórum, kde sa preberajú rôzne veci spojené s výučbou. Rovnako sú tu aj odkazy na výkladové slovníky.


Nemčina


http://www.deutsch-lernen.com/ - Stránka viac než veľmi vhodná pre vyučovanie nemčiny online. Obsahuje 10 lekcii pre začiatočníkov a 24 lekcii pre pokročilých. Ku každej lekcii sú doplňovacie cvičenia. Gramatika je prehľadne vysvetlená v anglickom jazyku, ako aj v príkladoch.

Gréčtina


http://www.kypros.org - Výborná stránka, ktorá poskytuje asi najlepšiu online bezplatnú výučbu exotickejšieho jazyka – gréčtiny. Viac ako 53 000 registrovaných študentov navštevuje túto stránku. Registrácia je nutná pre využívanie služieb učenia, ale je samozrejme bezplatná a dokonca je možné zvoliť si ako jazyk rozhrania slovenský. To znamená, že niektoré pasáže a užívateľské rozhranie sú. v našom rodnom jazyku.

Multilinguálna výučba


http://www.languagecourse.net - Táto stránka patrí do skupiny tých, ktorú sa skutočne oplatí navštíviť. Ponúka kvalitné možnosti výučby, lekcie vo formáte PDF + zvukový nahrávky lekcii. Databáza jazykov je široká stačí si vybrať z nemeckého, anglického, španielskeho, francúzskeho, gréckeho, ruského, portugalského, talianskeho, arabského a čínskeho.

Neprehliadnite: