Internet pre vzdelávanie - pokračovanie príbehu

Filip Valašek  /  14. 02. 2006, 00:00

V piatok 10.2.2006 zverejnilo Ministerstvo dopravy na svojej stránke výzvu pre providerov. Títo by mali v priebehu marca uzavrieť s ministerstvom zmluvu a ponúkať študentom Internet za cenu, ktorá bude znížená o dotáciu ministerstva. Provideri však žiadosť majú doručiť do konca tohto týždňa. Celá akcia je zorganizovaná akosi narýchlo a niektorým spoločnostiam sa nepáči ani banková záruka jeden milión.

Mechanizmus celého projektu je veľmi jednoduchý. V prvom rade musí provider vyplniť formulár, ktorý je na webe ministerstva. Potom musí doručiť:

  • Výpis z obchodného alebo obdobného registra do ktorého sa zapisuje, nie starší ako 3 mesiace;
  • Doklad vydaný Telekomunikačným úradom SR, ktorý oprávňuje Providera poskytovať elektronické komunikačné siete a/alebo elektronické komunikačné služby;
  • Žiadosť o zúčastnenie sa poskytovania služieb širokopásmového „on-line“ pripojenia do internetu podľa podmienok Projektu a podľa prílohy č.1;
  • Čestné vyhlásenie podľa prílohy č.1.

Toto všetko však musí stihnúť v rekordnom čase 7 dní od zverejnenia výzvy. Nie je to až také jednoduché, pokiaľ samozrejme o tom nevedel skôr.

Čo potom?

Potom už stačí iba čakať na podpis zmluvy s ministerstvom. Ministerstvo ich návrhy bude posielať od 22.2.2006. Zaujímavejšie sú však minimálne podmienky, ktoré musí provider splniť, aby zmluva bola uzatvorená. Okrem bežných podmienok, že provider bude dodržiavať podmienky projektu Internet pre vzdelávanie a bude konať podľa zákona o elektronických komunikáciách, vyvolala veľký rozruch medzi poskytovateľmi pripojenia podmienka bankovej záruky.

Mnohí si pod bankovou zárukou, ktorá je stanovaná na minimálne milión korún, predstavovali, že budú musieť mať na účtoch milión. Toto však nie je pravda. Bankovú záruku si musia vybaviť v banke, ktorá im ju po dohode a zvážení možných rizík poskytne. Avšak nie je jasné, akú majú možnosť túto záruku získať subjekty, ktoré nevlastnia taký majetok, ako ich majetnejší súperi. Pokúsime sa zistiť o bankovej záruke viac a nové skutočnosti včas oznámime.

V apríli to všetko začne

Do apríla budú mať provideri čas popodpisovať zmluvy a vytvárať produkty, ktoré chcú ponúkať vrámci projektu. Z každého samosprávneho kraja dostane príspevok 5 tisíc mladých ľudí. Budú si môcť vyberať zo služieb, ktoré ministerstvo uverejní v zozname na základe toho, kto s ním podpíše zmluvu.

Keď človek chce, tak sa všetko dá

Aj keď na prvý pohľad vyzerá projekt z dielne ministerstva veľmi lákavo a priateľsky, sú tam isté problémy. Jedným z tých najväčších je, že to už dávno malo byť. Ministerstvo postupovalo zbytočne rýchlo v snahe stihnúť všetko čo najskôr. V Stratégii konkurencieschopnosti Slovenskej republiky do roku 2010 – Akčné plány sa v III. Akčnom pláne (Informačná spoločnosť) v bode 19 píše: „do 1. 10. 2005 - štart smerom k občanom a komunikačná kampaň“. Myslím, že nie je dobré, keď už sa aj tak termín nedodržal, zbytočne sa ponáhľať na úkor možnej straty kvality a efektivity projektu. A ak ministerstvo považuje vystúpenie ministra v televízii za komunikačnú kampaň, tak potom asi mám mylné predstavy o komunikácii.

Ministerstvo všetko odôvodňuje tým, že projekt je pilotný a že ak bude úspešný, tak prídu ďalšie. Teda si spočítajme, koľko takýto pilotný projekt stojí. Každý šťastlivec dostane príspevok vo výške 6 016 Sk (jednorázovo 400 Sk a po dobu 24 mesiacov 234 Sk mesačne). Týchto bude 40 tisíc, takže celková výška financií určených na príspevky je 240 640 000.

Vzhľadom na to, že všetko sa deje akosi rýchlo a na internetovej stránke ministerstva sa v posledných dňoch objavuje viac výziev a projektov, ako za tri roky predtým, povedal by som, že projekt nie je pilotný, ale predvolebný.

Momentálne ešte nie je známe, akým spôsobom budú príspevky prideľované. Existujú isté pravidlá, ktoré musí služba spĺňať, no je aj jasné, že počet uspokojených študentov bude obmedzený. Ak sa dozvieme viacej, určite o tom prinesieme čitateľom informácie.

Filip Valašek
valasek [at] inet [bodka] sk

Súvisiace odkazy:
Štát chce podporiť 40.000 pripojení do internetu pre mladých ľudí
Výzva pre "Providerov"

Neprehliadnite: