Oficiálne vyjadrenie spoločnosti Slovak Telecom k výzve OZ Internet pre všetkých

Tlačový servis  /  10. 02. 2006, 00:10

Uverejňujeme plné znenie stanoviska spoločnosti Slovak Telecom, aby si na toto stanovisko naši čitatelia urobili vlastný názor. Zároveň pripájame aj sprievodný text e-mailu.

V emaily, ktorý nám Slovak Telecom oficiálne zaslal, sa uvádza:

V priloženej správe si vám dovoľujeme zaslať stanovisko našej spoločnosti k výzve „Znizte ceny rychleho internetu!“

Vzhľadom na to, že nám zatiaľ spomínaný portál neposkytol priestor na vyjadrenie nášho stanoviska (čím mimochodom porušuje Zákon o periodickej tlači, č. 81/1966 Zb., časť 6, §19.), dávame vám ho do pozornosti."


Oficiálne stanovisko spoločnosti Slovak Telecom:

Slovak Telecom odmieta nátlak redakcie internetového denníka inet.sk, ktorá zverejnila výzvu „Znížte ceny rýchleho internetu!“. Je nemysliteľné, aby sa súkromná spoločnosť podriaďovala vynucovaciemu tlaku redakcie, ktorá spísala emotívne zafarbenú a faktami nepodloženú výzvu. Táto výzva je o to zarážajúca, že v roku 2005 bol trh internetových služieb najdynamickejšie sa rozvíjajúcim segmentom telekomunikačného trhu v SR, k čomu výraznou mierou prispela práve naša spoločnosť.

Nechajme však hovoriť fakty. Slovak Telecom investoval do DSL infraštruktúry a ďalších technológií spojených so širokopásmovým pripojením do internetu doteraz približne 1,5 miliardy Sk (súhrnné číslo za roky 2002 – 2005). V súčasnosti je služba ST DSL dostupná v 703 mestách a obciach Slovenska. Slovak Telecom momentálne registruje viac než 111 tisíc zákazníkov, ktorí túto technológiu môžu využívať.

Odhadovaný počet prípojok (ST DSL) širokopásmového internetu v SR sa v priebehu roku 2005 zvýšil medziročne o približne 120%, najmä vďaka vysokému rastu DSL internetu, ktorý ku koncu roka využívalo viac než sto tisíc zákazníkov. Silnejúca konkurencia na internetovom trhu v SR sa v priebehu roka prejavila poklesom cien, zvyšovaním prenosových rýchlostí a novými atraktívnymi multimediálnymi službami. Rozšírila sa aj ponuka bezdrôtových technológií pre broadbandový prístup. Okrem technológie Flash OFDM od T-Mobile Slovensko, a.s., vstúpili na trh na jeseň 2005 aj štyria noví operátori poskytujúci internetové pripojenie prostredníctvom technológie WiMAX.

Otázky oddelenia prístupu do verejnej telefónnej siete a DSL internetu vnímame úplne inak, ako je prezentovaná niektorými médiami. Službu ST DSL totiž nie je možné stotožňovať s technológiu ADSL, a jej poskytovanie je technologicky možné zabezpečiť len prostredníctvom telefónnej linky. Napr. systém odstraňovania porúch, ktorý je súčasťou služby ST DSL, je viazaný na telefónne číslo. Takéto poskytovanie je v Európe bežným štandardom. Náklady na DSL technológiu sú teda obsiahnuté v službe ST DSL, zatiaľ čo náklady na prístupové vedenie a jeho údržbu sú obsiahnuté v poplatku za poskytovanie príslušného programu verejnej telefónnej služby, s ktorým je poskytovaný prístup do verejnej telefónnej siete. Spoločnosť Slovak Telecom zvažuje vytvorenie samostatného produktu, ktorý bude zahŕňať tak technológiu ADSL ako aj prístup, v takom prípade však bude nutné preniesť náklady na prístupové vedenie do poplatku za užívanie tejto novej služby.

Slovak Telecom predložil Referenčnú ponuku na prístup k účastníckemu vedeniu na základe rozhodnutia Telekomunikačného úradu SR v auguste minulého roku. Naša spoločnosť v súčasnosti vedie rokovania s piatimi operátormi, pričom pri rokovaniach akceptuje ich relevantné pripomienky.

Telekomunikačný trh v roku 2005 bol pod vplyvom silnej regulácie, znásobenej legislatívnou nejednoznačnosťou v pôsobení Telekomunikačného úradu SR a Protimonopolného úradu SR. Táto nejednoznačnosť spôsobuje na telekomunikačnom trhu stav neistoty a výrazným spôsobom obmedzuje naše marketingové stratégie, ktoré by koncovým zákazníkom priniesli ešte väčšie výhody.

Vzhľadom k vyššie uvedenému spoločnosť Slovak Telecom odmieta všetky nepodložené tvrdenia redakcie portálu inet.sk a považuje ich za neprimerané osočovanie a poškodzovanie obchodného mena. V tejto súvislosti spoločnosť zváži ďalšie kroky voči portálu, prípadne autorovi výzvy. Zároveň Slovak Telecom žiada o uverejnenie celého stanoviska spoločnosti na predmetnej internetovej stránke.

Zdroj: Oficiálne vyjadrenie spoločnosti Slovak Telecom

Vyjadrenie IPV: Internet pre všetkých odmieta tvrdenia Slovak Telecomu

Neprehliadnite: