Blší trh freeware programov 5/2006

Július Pastierik  /  14. 02. 2006, 00:00

V dnešnom dieli nášho nepravidelného seriálu o rôznych drobných programoch si predstavíme štvoricu veľmi zaujímavých programov priamo od firmy Microsoft.

Hoci to bude pre niekoho možno prekvapivé, aj firma Microsoft dala používateľom niekoľko programov, ktoré je možné z jej stránok stiahnuť zadarmo. A že sú to viac než zaujímavé a užitočné programy, o tom sa môžete presvedčiť v nasledujúcich riadkoch.

Virtual CDRom Control Panel

Virtual CDRom Control Panel

Už ste potrebovali vytvoriť vo svojom systéme virtuálnu CD alebo DVD mechaniku zo stiahnutého (alebo vytvoreného) obrazu disku? Zaujímave a jednoduché riešenie (a je iba otázka, prečo tento program nie je priamo súčasťou operačného systému) ponúka priamo Microsoft. Distribučný balík (samorozbaliteľný archív) obsahuje ovládač virtuálnej CD mechaniky (súbor VCdRom.sys) a program pre jeho konfigurovanie. Okrem toho je jeho súčasťou aj návod na použitie. Všetky tri súbory zaberajú iba 33 kB. Použitie je jednoduché – ovládač skopírujeme do adresára windowssystem32drivers a následne spustíme program VCdControlTool.exe. Program podporuje obrazy CD a DVD diskov v nasledujúcich formátoch: ISO, CDFS, JO, ROCK a UDF, pričom nás nijako neobmedzuje v tom, koľko virtuálnych diskov chceme vytvoriť.

Download: winxpvirtualcdcontrolpanel_21.exe

Word Viewer

Microsoft Office

Ste prekvapení názvom, pretože tento produkt rozhodne nie je zadarmo? Tento nie, ale trojica programov,ktoré sú určené na prezeranie súborov z tohto kancelárskeho balíka áno. Pochopiteľne, množstvo konkurenčných balíkov (z ktorých osobne používam OpenOffice.org) dokáže čiastočne tieto dokumenty otvárať. Nie každému však vyhovuje používanie týchto balíkov, resp. už sa stretol s problémom nekorektného zobrazenia niektorých dokumentov (snáď tu nemusíme podrobne rozoberať najpodstatnejšiu príčinu – uzatvorenosť formátu), alebo si povedzme chce iba pozrieť, ako dokument, ktorý bol pripravený v alternatívnom kancelárskom balíku, bude vyzerať priamo u používateľa balíka Microsoft Office.

Excel Viewer

Pozrime sa však bližšie na už deklarovanú trojicu programov. Prvý program Microsoft Office Word Viewer 2003 je určený, ako inak, na prezeranie a prípadné tlačenie textových dokumentov, ktoré môžu byť uložené vo formáte DOC, DOT, XML, RTF, TXT, WRI alebo HTML. Ďalší program Microsoft Office Excel Viewer 2003 je určený na prezeranie a prípadné tlačenie zošitov tabuliek, ktoré môžu byť uložené vo formáte XLT, XLM, XLC, XLW. Tretí program Microsoft Office PowerPoint Viewer 2003 je, samozrejme, určený na spustenie a následné prezretie prezentácií, ktoré sú uložené v PPS, PPT alebo POT formáte.

PowerPoint Viewer

Internet: Microsoft Office Word Viewer 2003
Microsoft Office Excel Viewer 2003
Microsoft Office PowerPoint Viewer 2003


Neprehliadnite: