Výzva pre spoločnosť Slovak Telecom – Znížte ceny rýchleho internetu!

Internet pre všetkých  /  06. 03. 2006, 00:00

Slovenská republika patrí medzi krajiny s najnižším počtom prípojok vysokorýchlostného internetu na 100 obyvateľov v Európe, pred nami sú už aj všetci noví členovia Európskej únie. Množstvo ľudí sa u nás pripája k Internetu z práce, zo školy, ale je pomerne málo tých, ktorí si ho môžu dovoliť doma. Veľká časť ľudí vidí ako vinníka Slovak Telecom.

Iste, ST nemôže za všetko, ale svojím správaním by táto spoločnosť dokázala situáciu v slovenskom internete výrazne zmeniť. Doteraz sa radšej vydala cestou odporu otvorenia trhu a tak sa dostala do situácie, kedy musí neustále čeliť odporu občanov a jej vlastných klientov.

Veríme, že si Slovak Telecom uvedomuje tento stav a je ochotný pomôcť pri jeho zmene. Posledné vyjadrenia spoločnosti Slovak Telecom o tom, že pripraví DSL produkt bez nutnosti používať „klasický“ telefón až niekedy v budúcnosti, nevnímame ako pozitívny krok smerom k rýchlemu internetu v každej rodine. Podmienkou záujmu o rýchly internet je jeho cenová dostupnosť a preto sa s obavami pozeráme na náznaky o tom, že nový DSL produkt bez telefónnej linky bude možno ešte drahší ako doterajšie pripojenie.

Žiadame preto Slovak Telecom aby:

  1. vytvoril také podmienky pre užívanie rýchleho internetu cez ADSL, aby užívateľ nemusel platiť súčasne s ním za telefónne alebo iné služby, ktoré nepotrebuje,

  2. celková cena rýchleho internetu po splnení bodu 1. v žiadnom prípade oproti súčasnosti nestúpla,

  3. upravil ponuku operátorom pre uvoľnenie účastníckych vedení tak, aby mohla byť vytvorená silnejšia konkurenčná súťaž medzi ponukami rýchleho internetu pre koncových užívateľov,

  4. prestal uplatňovať zdržiavaciu taktiku pri liberalizácii telekomunikačného trhu vo všetkých oblastiach, keďže tak prispieva k zaostávaniu Slovenska vo využívaní rýchleho internetu.

Mnohé výzvy už zapadli v odpovediach hovorcov veľkých firiem. Žiadame preto, aby prezident Slovak Telecomu Miroslav Majoroš do 14 dní od doručenia tejto výzvy predstavil konkrétne kroky, akými chce naplniť požiadavky uvedené v tejto výzve.

Chápeme, že sa ST cíti byť samostatnou komerčnou spoločnosťou, no na druhej strane má záväzok nielen voči svojim akcionárom, ale aj voči občanom. Prostredníctvom svojich zástupcov sme my občania dovolili sprivatizovať bývalé Slovenské telekomunikácie, dali im obrovskú silu a možnosť ovládnuť monopolný trh na dlhý čas. A práve u týchto občanov – dnešných aj potenciálnych zákazníkov – má Slovak Telecom nevyrovnané záväzky vzhľadom na svoje doterajšie správanie. Raz však musí prísť ten čas, kedy si každý uvedomí, že pri svojej ceste za ziskami zabudol na tých najdôležitejších. Veríme, že ten čas práve teraz prišiel. Občianske združenie Internet pre všetkých je pripravené spolu s ST vydať sa na cestu diskusie smerom k rýchlemu internetu dostupnému väčšine obyvateľov Slovenskej republiky.


Našu výzvu podporili:

 


V prípade, že viete o ďalších stránkach, ktoré nás podporujú bannerom alebo odkazom, dajte nám prosím vedieť na redakcia @ inet.sk.



---
Občianske združenie Internet pre všetkých je združenie spotrebiteľov, ktoré vzniklo s cieľom podporiť budovanie informačnej spoločnosti na Slovensku. Internet pre všetkých prevádzkuje osem internetových portálov a služieb, najnavštevovanejšie sú Inet.sk, Pripojsa.sk a Weblogy.sk.

Podnetom na vznik združenia bola internetová petícia a protest proti zdražovaniu cien internetu, ku ktorej sa pripojilo vyše 12 500 občanov a 500 internetových serverov a web stránok. Cielom protestu bolo vyjadriť potrebu rýchlejšieho a lacnejšieho internetu na Slovensku.

AKTUALIZOVANÉ: Výzva bola ukončená, celkovo sa zozbieralo takmer 1500 podpisov!

Neprehliadnite: