Ako si zarobiť na prevádzku svojich stránok?

Dominik Petro  /  06. 02. 2006, 09:56

Stačí celkom „slušná“ návštevnosť a ktokoľvek si môže zarobiť na prevádzku svojich stránok a popri tom aj získať aj niečo navyše. Ako na to? Aké sú možnosti? Všetko sa dozviete v tomto článku.

Čo na to potrebujete?

Na začiatok Vám stačí internetová stránka a návštevnosť závisí už od konkrétneho systému s ktorým sa rozhodnete spolupracovať. V niektorých prípadoch potrebujete aj živnosť. Ale v prípade ak ju nemáte sú aj iné možnosti.


Aké sú možnosti?

Môžete si vybrať:

- buď budete poskytovať svoj reklamný priestor a daná reklamná spoločnosť Vám bude zaňho platiť
- alebo sa zapojíte do tzv. afiliačných (partnerských) programov



Základné rozdelenie a charakteristika

Do prvej skupiny by som zaradil projekty etarget.sk, lista.cz a Google AdSense


Etarget.sk

Spoločnosť etarget.sk ponúka zobrazovanie kontextových odkazov na Vašich stránkach. Základne kategórie sú: odkazy v kategóriách (katalógu), odkazy vo vyhľadávaní a kontextové odkazy.

Na začatie spolupráce potrebujete pri odkazoch v kategóriách (katalógu) aspoň 5000 zobrazení kategórií, v prípade vyhľadávanie rovnako aspoň 5000 vyhľadávaní a v prípade kontextových odkazov (odkazov pri článkoch) minimálne 30 000 zobrazení článkov. To všetko za mesiac.

V žiadnom prípade to nie je málo, a z toho vyplýva že táto spolupráca je vhodnejšia pre väčšie portály s dostatočnou návštevnosťou. Z mojich skúsenosti to vychádza tak nad 500 unikátnych návštevníkov denne.

Následne po implementácii do svojich stránok dostávate zaplatené z každého kliknutia podiel (percentuálny). So spoločnosťou musíte podpísať zmluvu. Je potrebná aspoň živnosť.

Viac o kontextových odkazoch a spoločnosti etarget.sk

etarget


Lista.cz

Lista.cz ponúka zobrazovanie reklamných odkazov v hornej lište. Na začatie spolupráce nie sú kladené žiadne požiadavky týkajúce sa návštevnosti.

Zaregistrovaním Vašich stránok a vložením kódu začínate zbierať kredity. Za každý zobrazený odkaz získate 0,9 kreditu čo znamená pri zobrazení lišty s 10 odkazmi máte 9 kreditov.

Ak nazbierate určité množstvo kreditov môžete ich predať 1 000 000 kreditov za 150 Kč,- musíte však byť zaradený medzi zlatými účtami, čo znamená že musíte napísať mail technickej podpore lista.cz a oni Vám účet preveria. Do troch pracovných dní dostanete aj odpoveď.

Zarábať môžete aj predajom kreditov, z každého predaja dostanete od 15 – 30%. Potrebujete však živnostenský list.

Ukážka lišty:

lista

lista


Google AdSense

Momentálne Google pre SR ponúka iba platené vyhľadávanie. Registráciou a následným schválením môžete vložiť svoje stránky aj do tohto reklamného systému.

Do svojich stránok si vložíte kód. Môžete si vybrať z viacerých druhov. Vložením tohto kódu do Vašich stránok vkladáte vyhľadávacie okno Googl-u. Nastavením môžete vložiť aj možnosť vyhľadávania vo vlastných stránkach.

Je potrebné nastaviť aj to v akom formáte sa budú zobrazovať výsledky: môžete vložiť vlastné logo, nastaviť farbu odkazov, textu a podobne.

Google na registráciu nevyžaduje dodržanie žiadnej minimálnej návštevnosti. Peniaze sa Vám pripočítavajú podľa kliknutí na výsledky vo vyhľadávaní (platené). Google nezverejňuj percentuálnu províziu a momentálne neposkytuje pre Slovenskú Republiku ani kontextové odkazy, prípadne výsledky vo vyhľadávaní známe pod AdWords.


AdSense


Záver


V nasledujúcej časti sa pozrieme na „zúbok“ „afiliačným“ (partnerským) programom. Dúfam Vám táto časť pomohla a nájdete si svoj spôsob ako zo svojej stránky vyťažiť maximum. Lebo nie len webom je človek živý ;)

Neprehliadnite: