Odpočúvanie ala Mozilla - Live HTTP Headers

Patrik Pomichal  /  06. 02. 2006, 00:00

Mozilla a aj Firefox má veľa užitočných rozšírení pre tvorcov stránok, Live HTTP Headers je jedno z nich. Slúži na sledovanie komunikácie medzi serverom a prehliadačom. Je to užitočné pre začiatočníkov, ale hlavne pre testovanie. Pozrime sa teda bližšie na tento nástroj.

O čo sa jedná?

Keď zadáme nejakú adresu do prehliadača, zobrazí sa nám nejaká stránka. Ale až také jednoduché to nie je. Náš prehliadač musí poslať požiadavku na konkrétny server, kde je stránka uložená. Táto požiadavka má svoju formu, ako aj odpoveď, ktorá na ňu príde zo servera. Sledovanie tejto komunikácie pomáha odhaliť niektoré prípadné chyby stránky (zle nastavené kódovanie, formát obsahu, atď.), ale pomáha aj začiatočníkovi pochopiť fungovanie internetových stránok.


Inštalácia

Rozšírenie Live HTTP Headers je dostupné pre Mozillu, aj pre Firefox a najnovšia verzia je 0.11. Inštaluje sa klasicky pomocou xpi súboru (odkaz na konci článku). Po nainštalovaní a reštartovaní prehliadača pribudne do Tools menu položka Live HTTP Headers. Ak si ju zvolíte, zobrazí sa Vám okno, kde si môžete nastaviť svoje „odpočúvacie zariadenie“. Nastavte si filtrovanie zobrazených požiadaviek, pre bežnú prácu je nepotrebné zobrazovať požiadavky na obrázky. Okrem toho môžete nastaviť, či má výstup formátovať pomocou CSS a či má pridať zobrazovanie aj do bočnej lišty (odporúčam).




Používanie

V konfiguračnom okne ako aj v bočnej lište môžete sledovať komunikáciu. Ak si zapnete formátovanie, budete mať farebne rozlíšené požiadavky od odpovedí. Vo výpise sa nachádza len hlavička, obsah by tam aj tak zaberal len zbytočné miesto. Samozrejmosťou je možnosť uloženia výpisu. Užitočnou funkciou je aj Replay, kde si môžete zadať URL, napísať vlastnú hlavičku požiadavky a dodefinovať POST premenné (položky formulárov).




Nastavenie zobrazovania

V konfigurácii môžeme presnejšie nastaviť, ktoré požiadavky a odpovede chceme vidieť. Nastavuje sa to pomocou zoznamu regulárnych výrazov a jednotlivé výrazy sa oddeľujú znakom |. Výrazy môžete nastaviť pre adresy, ktoré chceme vidieť každopádne a ktoré nechceme vidieť v žiadnom prípade. Ak neovládate regulárne výrazy, tak si pozrite uvedené príklady ($ je znak, ktorý znamená koniec adresy), ktoré sú tam uvedené.




Nastavenie identifikácie

Ak použijete funkciu Replay, môžete plne nastavovať identifikáciu prehliadača. Je tam možnosť voľne upravovať hlavičku požiadavky. Môžete voľne nastavovať typ prehliadača, operačného systému, preferované jazyky a kódovania, stránku odkiaľ prichádzame, atď. Takto sa dá rýchlo otestovať napríklad logovanie návštevníkov alebo scripty pre tvorenie štatistík. Môžete takisto otestovať reakciu vašej stránky na rôzne nastavenia preferencií jazykov (ak máte stránku, ktorá berie toto nastavenie do úvahy), prípadne kódovania. Veľmi efektívne sa dajú meniť aj „koláčiky“ (cookies). Iste uznáte, že „ťukanie“ je väčšinou rýchlejšie ako „klikanie“. O HTTP hlavičkách by bolo možno dobré napísať článok, k tomu sa vyjadrite v komentároch.




Nastavenie POST premenných

Nastavenie premenných POST je tiež jednoduché. Stačí zmeniť typ požiadavky na POST. Druhé textové políčko naplniť zoznamom premenných a ich hodnôt. Formát je identický tomu čo sa používa v adrese (GET), čiže prem1=5&prem2=87prem3=0. Treba ešte nastaviť do hlavičky, že posielame aj POST premenné:

Content-Type: application/x-www-form-urlencoded
Content-Length: 8

Dĺžku obsahu (Content-Length) je automaticky zobrazená v spodnej časti okna.


Záver

Ako som už písal v úvode tento nástroj využijú začiatočníci k pochopeniu komunikácie medzi serverom a prehliadačom, ako aj pokročilejší tvorcovia stránok. Nemusíte na generovanú stránku vypisovať GET a POST premenné a obsah cookie. Nastavte si rozumné filtre a budete to mať pekne v bočnej lište. Dúfam, že článok bude prínosom pre vás, a rozšírenie vám pomôže rýchlejšie ladiť internetové aplikácie.


Odkazy

Stránka rozšírenia: http://livehttpheaders.mozdev.org/
Stránka inštalácie: http://livehttpheaders.mozdev.org/installation.html

Neprehliadnite: