Kapsch Telecom: Cítite sa bezpečne?

Tlačový servis  /  25. 01. 2006, 20:42

Od 1. januára 2006 na Slovensku platí nová právna úprava o povinnom bezpečnostnom a poplachovom kamerovom systéme vo všetkých bankách a ich pobočkách. Mnohé banky sú vybavené kamerovým systémom, ale je otázne, či je dostatočný na to, aby chránil nielen uložené financie, ale v prvom rade klientov bánk, ktorí sa v priestoroch pobočiek pohybujú.

Bezpečnosť je téma, pri ktorej mnohonásobne platí, že prevencia je dôležitejšia ako odstraňovanie už vzniknutých škôd. Vo finančnom biznise to potvrdzuje aj novela zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore v znení neskorších predpisov. Skúsenosti a čísla deklarujú, že banky sú síce kamerovými systémami zabezpečené, ale napríklad z posledných lúpeží bolo objasnených približne iba 35 % (v roku 2005 bolo zo 14-tich lúpeží objasnených iba 5) teda iba každý tretí páchateľ je v trestnom konaní, a ostatní spravodlivosti unikajú. Investície do kamerového systému, ochrany a bezpečnosti by mali zvážiť najmä tie bankové subjekty, v ktorých sú kamerové systémy zastarané a nespĺňajú dostatočnú úroveň prenosu a kvality obrazu.

Pre objekty, kde sa vyžaduje mimoriadna reakčná doba na poplach, akými sú nielen bankové domy, vyvinul Kapsch s.r.o. vysoko účinný digitálny kamerový systém. Čierno-biele kamerové systémy s malým rozlíšením, napojené cez vlastné káble na videorekordér, by mali byť už minulosťou. Samozrejmosťou by mali byť moderné kamerové systémy, ktoré umožňujú zobrazovanie snímaného prostredia vo farbe a vysokom rozlíšení aj pri nízkej alebo zhoršenej viditeľnosti sú pripojené do dátovej siete, cez ktorú zasielajú video signál v digitálnej podobe priamo na videodohľadový server. Logika videodohľadového systému je sústredená na server, čo spolu s využívaním komunikácie po dátovej sieti prináša nemalé výhody. Umožňujú jednoduchú integráciu nových funkcií do systému, flexibilnejšie možnosti pripojenia, prepojenia alebo exportu videozáznamov na ďalšie systémy EZS (elektronický zabezpečovací systém), EPS (elektronický požiarny systém), pult centrálnej ochrany Policajného zboru, atď. Obsluha systému je jednoduchšia a tým je aj orientácia v archíve rýchlejšia.

Neprehliadnite: