Nie Slovak Telecom, vy ste im ich darovali

Vladimír Gábor  /  25. 01. 2006, 01:01

Istá reklama firmy Slovak Telecom sa nás snaží presvedčiť o tom, ako súcitia s ľuďmi - ako zariaďujú školské učebne počítačmi, pre dobro našich školopovinných detí. Kde už Ministerstvo školstva finančne nevládze, tam Slovak Telecom ochotne podáva pomocnú ruku, a bojuje v prospech ľudí, ktorí na to nemajú, v prospech našej mládeže, ktorá je našou budúcnosťou. Ale nebuďme naivní.

Celá tá idylka s ďeťmi rozbehnuvšými po chodbe svojej milovanej školy, do učebne vybavenej novučičkými počítačmi, je síce pekná, možno aj realistická, ale určite má s altruizmom spoločné oveľa menej, ako sa nám snaží podsunúť. Slovak Telecom určite vybavuje školy počítačmi, možno zadarmo, možno za veľmi výhodných podmienok, pravda je však taká, že tieto počítače neplatí nikto iný, než slovenskí používatelia, napríklad internetu. Vo všeobecnosti to zaplatia všetci, ktorí používajú predražené služby ST nie preto, že by ich potrebovali a nemajú na výber, ale oni ich mnohí, minimálne v prípade hlasových služieb viazaných na ST DSL prípojku nepotrebujú, ale musia platiť. Napríklad preto, lebo každá ďalšia rozumná alternatíva je buď nemožná, alebo oveľa drahšia.

Takže ak je pre vás cestovať vlastným autom drahšie, musíte si za predraženú cenu k cestovnému lístku v autobuse kúpiť pečené kura, aj keby ste ho hneď mali vyhodiť. Iná alternatíva nie je. Železnica (bezdrátové pripojenie) je ďaleko, taxíky (pevné okruhy) sú drahé... a tak je to aj s produktami ST.

Nenamietnem ani slovíčkom, keď sa firma fungujúca v plnohodnotnom konkurenčnom prostredí rozhodne zo svojho tvrdo vydretého zisku podeliť s ľuďmi, ktorí to potrebujú. Trebárs aj za cenu nadrozmerných šekov teatrálne odovzdávaných na charitatívnych podujatiach s postihnutými ďeťmi. Nie je to síce altruizmus - je to obchod, ale pomerne korektný.

Ale ak v prípade ST DSL linky a volacích programov volá takmer celé Slovensko jednohlasne po ukončení nezmyselného viazania týchto dvoch služieb, a páni z ST napriek tomu zatĺkajú, aj po prvostupňovom, aj po druhostupňovom rozhodnutí Telekomunikačného úradu (potvrdenom Najvyšším Súdom) a tvária sa, že sa nič nedeje, a ešte k tomu v reklamách vystavujú na obdiv akí sú oni filantropi keď darujú zopár počítačov školám - nedá sa sa hovoriť ani o dobrom obchode, o altruizme už vôbec nie. Nie Slovak Telecom - ale jeho klienti, ktorí platia za nezmyselné viazanie hlasových služieb s ST DSL kvôli internetu, sú tí, ktorí dávajú zo svojho vrecka na počítače školám. Smotanu z torty však zlíže ST...

Ak by niekomu niekedy išlo o pravé nefalšované darovanie, daruje to, čo má, anonymne. Nepotrebuje, aby o tom niekto vedel, aby bol za to vyzdvihovaný, oslavovaný, či vysielaný pre hlavnými správami v Prime time.

Keď vám príde ďalší účet za hlasovú službu s ST DSL prípojkou, zabudnite na emócie a nemyslite na Slovak Telecom. Pomyslite na tie deti a na ich učiteľa, ako sa radujú z nových počítačov. Nie Slovak Telecom, vy ste im ich darovali.

Vladimír Gábor
autor bloguje na http://gabor.blog.sme.sk
Súvisiace články
Slovak Telecom odoláva zásahom regulátora
Oddelenie ADSL od hlasových služieb - konečne?

Neprehliadnite: