ACDSee 8 – tradičná kvalita s dokonalosťou

Michal Kyžňanský  /  17. 01. 2006, 00:00

Jeden z najúspešnejších programov na prezeranie, editáciu a rôznu inú prácu s obrázkami ACDSee sa dočkal vydania verzie s poradovým číslom 8. Pozrieme sa čo nové nám prináša a aký komfort pri práci s obrázkami nám prinesie.

ACDSee nie je nutné predstavovať je to program, ktorý zmenil pohľad na editáciu, prezeranie a manažovanie obrázkov veľkého množstva ľudí. Získal si obľúbenosť pre svoju jednoduchosť a všestrannosť. Flexibilita je v tejto oblasti najdôležitejším aspektom a to ACDSee rozhodne nechýba. Hlavné inovácie nastali v týchto oblastiach.




Quick Search

Pomocou tejto novej a vylepšenej funkcie je možné ľahko získať prehľad, kde sa nachádza ktorýkoľvek obrázok na disku. Vyhľadávať je možné podľa viacerých kritérií – podľa mena, autora, kategórie a podľa poznámok.

Burn Slide Show

Určite nikto neodolá nástroju, ktorý mu umožňuje vytvoriť slide show zo svojich fotiek z dovolenky s čerešničkou na torte – v pozadí hrajúcou hudbou. ACDSee podporuje napaľovanie slide show VCD (Video Compact Disc). Súčasťou nástroja na tvorbu slide show je funkcia zabezpečujúca rovnakú dĺžku slide show a v pozadí hrajúcej skladby. Burn Basket je nástroj, ktorý eliminuje akúkoľvek potrebu samostatného vypaľovacieho softvéru, pretože poskytuje všetko potrebné pre túto prácu spojenú s obrázkovým materiálom.

Editovanie

K nástrojom umožňujúcim editáciu fotiek patria stálice ako je korekcia červených očí, zmena jasu, farieb, tieňa, ľahký spôsob pootáčania fotiek a nechýba 27 filtrov a efektov. Novinkou je nástroj Photo Repair. Je to obdoba Healing Brush v Adobe Photoshop. Umožňuje odstrániť nedokonalosti na koži človeka, prečnievajúce drôty elektrického vedenia a podobné drobnosti, ktoré by v konečnom dôsledku kazili dojem z fotografii.





Pristup k IPTC dátam

Znamená to, že ACDSee vám daruje prístup k atribútom obrázka tzv. International Press Telecommunications Council information a EXIF info, ktoré ukrývajú meno autora, dátum vytvorenia, kľúčové slová obrázka, jeho zaradenie do databáze. Vďaka tomu je možno lepšie odlíšiť jednotlivé obrázky od seba.

Pridávanie textu k obrázkom

Umožňuje ešte výstižnejšie popísať obrázky tak, že priamo do nich je možné písať. Písmo je možné upravovať podľa ľubovôle a pridávať k nemu rôzne efekty a podobne.

Sharing photos

Ak sa chcete so svojimi fotkami podeliť s ostatnými, ACDSee 8 poskytuje vytváranie HTML albumov, posielanie mailov priamo z ACDSee. Špeciálnou vymoženosťou je ACD SendPix. Je to nástroj na najjednoduchšie zdieľanie fotiek. Celé albumy môžete zdieľať jedným tlačidlom a zadaním emailovej adresy príjemcu.




ACDSee poskytuje okrem týchto hlavných aj množstvo vedľajších funkcii, ktorých opis by zabral viac ako 20 článkov. Je to ako každý iný grafický editor a prehliadač v jednom treba si k nemu sadnúť a zmeniť sa na malé dieťa a skúšať doslova čo urobí ktoré tlačidlo. Prácu Vám veľmi uľahčí katalógový systém, na ktorom je ACDSee založený. Automatické vyhľadanie v celom počítači a katalogizovanie obrázkov vám pomôže nájsť aj obrázky, o ktorých ste si mysleli, že sú už stratené.


Minimálne systémové požiadavky sú:

Pentium® III 500 MHz procesor alebo ekvivalent (odporúča sa Pentium® 4)
128 MB RAM (odporúča sa 256 MB RAM )
100 MB voľného miesta na disku (odporúča sa 250 MB)
Graf. kartu povoľujúcu rozlíšenie 1024x768 (odporúčané rozlíšenie je 1280x1024)


Cena softvéru ACDSee 8 Photo Manager je $49.99 a ACDSee 8 Photo Manager Pro $129.99. Softvér je možné stiahnuť vo verzii trial na stránke výrobcu - ACDSee Systems. Stiahnuť verziu Pro (24,3 MB). Stiahnuť verziu normál (12,1 MB).


Zdroje:

http://www.acdsystems.com/
http://storage.digitalmedianet.com
http://www.itreviews.co.uk

Neprehliadnite: