Blší trh freeware programov 2/2006

Július Pastierik  /  16. 01. 2006, 00:00

V dnešnom dieli nášho seriálu o rôznych drobných programoch si predstavíme prvú štvoricu programov z tvorivej dielne mladého českého programátora Tomáša Hanzáka.

Je vidieť, že autor programov študuje matematiku, pretože práve tejto oblasti je venovaná väčšina jeho produktov, čo však neznamená, že sa medzi nimi nenájdu aj iné naozaj zaujímavé programy, ktoré oslovia aj „nematematických“ používateľov. V niekoľkých dieloch tohto seriálu si ich spomenieme všetky, dnes sa budeme venovať iba štyrom z nich. A ešte pripomeňme, že ani jeden z programov od tohto autora sa nemusí inštalovať.

Analyza

Analýza

Program Analýza je určený pre základné výpočty v oblasti diferenciálneho a integrálneho počtu. Je rozdelený do piatich záložiek. Program umožňuje o.i. počítať prvé a druhé derivácie a polomer krivosti funkcie jednej premennej, parametricky či implicitne zadanej krivky. Ďalej umožňuje vypočítať obsah obrazca, dĺžku krivky, povrch plášťa a obje telesa, ktoré sú určené grafom reálnej funkcie jednej premennej. Okrem toho tu nájdeme aj riešenie obyčajnej diferenciálnej rovnice n-tého rádu. Súčasťou je aj nápoveda vo formáte HTML.

Download: http://www.sweb.cz/thanzak/Analyza12.rar


Cipher-SolverCipher-Solver

Tento program je určený k odhaľovaniu šifry, pri ktorej je každé písmeno abecedy nahradené niektorým iným. Jeho cieľom je vlastne nájdenie kľúča (alebo aspoň priblíženie sa k nemu), ktorý bol použitý na šifrovanie, pričom na analýzu zašifrovaného textu sa používa metóda frekvencie výskytu jednotlivých znakov v predpokladanom dešifrovanom jazyku. Keď nič iné, môžeme sa aspoň zahrať na kryptológov. Súčasťou distribúcie je aj nápoveda vo formáte TXT.

Download: http://www.sweb.cz/thanzak/Cipher.rar

Globus

Globus

Program Globus je zaujímavá pomôcka, ktorá je určená pre prevádzanie výpočtov na základe zemepisných súradníc. Umožňuje vypočítať orthodromickú vzdialenosť, časový posun a azimut. Okrem toho je jeho súčasťou aj editovateľná databáza zemepisných miest, kde nájdeme ich zemepisné súradnice, štát a štátnu vlajku. Súčasťou distribučného balíčka je aj podrobný návod vo formáte DOC (MS Word).

Download: http://www.sweb.cz/thanzak/Globus.rar


HanzHanz

Program Hanz poteší všetkých tých, ktorí potrebujú pre svoju prácu pomerne výkonný matematický program. Umožňuje prevádzať výpočty nielen pomocou zabudovanej vedeckej kalkulačky, ale môžeme prevádzať aj zložitejšie výpočty pomocou tzv. textovej kalkulačky, kde zadávame príkazy pomocou syntaxe programovacieho jazyka Pascal. Výpočty môžeme prevádzať nielen s racionálnymi, ale aj komplexnými číslami. Zabudovanou súčasťou je aj riešenie sústavy lineárnych rovníc, prevody medzi sústavami, štatistické spracovanie dát, prevody niektorých jednotiek, riešenie kvadratickej rovnice či niekoľko úloh z oblasti geometrie. Program určite aj fyzici, pretože jeho súčasťou je aj databáza základných fyzikálnych konštánt. A aby sme nezabudli, pri práci môžeme používať aj makrá a program má zabudovanú podporu výstupu do grafického formátu. Súčasťou je, pravdaže, aj podrobný návod v HTML formáte.

Download: http://www.sweb.cz/thanzak/Hanz15.rar

Internet: http://www.sweb.cz/thanzak/



Neprehliadnite: