Viasec: Slovensku chýba presný čas

Tlačový servis  /  03. 01. 2006, 20:06

Chýbajúci zdroj presného času bráni rozvoju e-governmentu na Slovensku. Slovensko v súčasnosti využíva zdroj na overovanie presného času z USA, to sa však stáva technologicky náročné a drahé. Nové riešenia synchronizácie presného času prinieslo stretnutie zorganizované spoločnosťou Viasec so zástupcami japonskej delegácie a ďalšími odborníkmi.

Referenčný svetový čas je jedným z predpokladov overovania elektronického podpisu, ktorý prináša absolútnu bezpečnosť a hodnovernosť elektronických dokumentov na internete. Slovensku však zdroj na overovanie presného času chýba, čo bráni rozvoju e-governmentu. V súčasnosti zisťujeme presný svetový čas z Národného metrologického ústavu USA. Poskytovanie tejto služby je však založené na komerčnej báze a stáva sa finančne, a aj technologicky náročné. Z tohto dôvodu spoločnosť ViaSec iniciovala stretnutie s členmi japonského Time Business Forum a zástupcami NBÚ SR, Ministerstva obrany a Slovenského metrologického ústavu.

Na stretnutí s japonskými vedcami a podnikateľmi sme získali skúsenosti s prevádzkovaním Národnej časovej autority a jej ďalšej implementácie v službách e-governmentu,“ hovorí Ľuboš Batěk, riaditeľ spoločnosti ViaSec, ktorá je prevádzkovateľom Prvej slovenskej certifikačnej autority. „Keby sme mali vlastný zdroj presného času, zjednodušilo by to prevádzku elektronického podpisu pre komunikáciu občanov so štátnou správou,“ vysvetľuje Ľ. Batěk.

Time Business Forum je organizácia združujúca japonských odborníkov z privátneho sektora, univerzít, výskumných ústavov a ďalšej odbornej verejnosti zaoberajúcich sa problematikou „presného a správneho času“ v oblasti elektronickej spoločnosti, z dôrazom na služby distribúcie štandardného času a preukazovania jeho pravosti.

Neprehliadnite: