ADSL2 a ADSL2+ - prehľad a porovnanie

Michal Kyžňanský  /  04. 01. 2006, 00:00

Doplnené o vyjadrenie Slovak Telecomu. Nové štandardy technológie xDSL rozširujú možnosti pôvodnej verzie xDSL pripojenia. Rozoberieme si nové technologické výhody štandardov ADSL2 a ADSL2+ a porovnáme s existujúcim a používaným ADSL pripojením.

Ako potreby širokopásmového internetu stúpajú a zavádzanie technológii spojené s tým ide raketovou rýchlosťou, bola by škoda nezdokonaľovať už technologické riešenie poskytujúce širokopásmový internet cez klasickú telefónnu linku. Hovoríme o nových štandardoch ADSL2 a ADSL2+, ktoré boli schválené International Telecommunication Union (ITU). Hlavnými úlohami nových štandardov je samozrejme zvýšiť limit prenosových rýchlostí a zlepšiť priepustnosť na dlhšie vzdialenosti.

ADSL



Klasické ADSL označované aj ako verzia 1, bolo veľkým prelomom v poskytovaní širokopásmového internetu. Je to stále jedno z najlepších riešení pre rýchly internet využívaním starých telefónnych vedení. Optické siete a káble poskytujú omnoho lepšie kvality a rýchlosti pripojenia, ale ich nevýhodou je cena. ADSL rýchlosť downstreamu začína od 256 kbit/s a končí pri rýchlosti 8 Mbit/s. Upstream dosahuje rýchlosti od 64 kbit/s až po 1024 kbit/s. Základným princípom fungovania ADSL je, že využíva vyššie frekvenčné pásmo, ako telefónne hovory uskutočňované cez telefónne vedenie. Pre upstream sa používa pásmo od 25.875 kHz to 138 kHz a pre downstream pásmo v šírkach 138 kHz - 1104 kHz. Princíp spočíva v rozdelení týchto pásiem na menšie časti o šírke 4.3125 kHz. ADSL modem potom testuje všetky tieto malé pásma a používa tie, ktoré má v danej chvíli najlepšie parametre rýchlosti a kvality.


ADSL2 (ITU G.992.3 a G.992.4)



Bolo vyvíjané s hlavným cieľom – zlepšiť tok dát na väčšie vzdialenosti, čo sa podarilo dosiahnuť. Ide prakticky o 2. generáciu ADSL pripojenia. Najvážnejšie vylepšenia nastali v týchto oblastiach:

1. Seamless rate adaptation – rýchlosť sa automaticky mení podľa podmienok v káblovom vedení bez prerušovania a vzniku chýb
2. Znásobenie prenosovej rýchlosti použitým dvoch a viacerých párov (ADSL2+ používa dvojnásobnú šírku pásma ako ADSL2)
3. Rozdelenie signálu, prenosovej kapacity do viacerých kanálov pre rôzne použitie
4. Zlepšená diagnostika – merania parametrov na začiatku a na konci prenosu
5. Podpora paketového prenosu (PTM-TC - Packet Mode Transmission Trans-Convergence Layer) a aj nepaketového prenosu, ide hlavne o prenos hlasu (PTM-TC - Packet Mode Transmission Trans-Convergence Layer)

Teoretická hranica rýchlosti downstreamu bola zvýšená z 8Mbit/s na 12Mbit/s a upstreamu až 3,5Mbit/s. Rýchlosť downstreamu - 12Mbit/s sa dosahuje iba pri vzdialenostiach menších ako 2,5 km od rozvodne. Pri vzdialenosti 4 km sa rýchlosť ešte pohybuje okolo 2,5Mbit/s, ale využitím dvoch vedení je možné dosiahnuť dvojnásobnú rýchlosť. Práve možnosť spojiť viac vedení a kanálov dokopy dáva ADSL2 veľkú flexibilitu v možnom zvyšovaní rýchlostí. Množstvo firiem ponúka ADSL modemy, ktoré podporujú klasické ADSL ale aj ADSL2. Okrem toho ADSL2 poskytne aj nárast pokrytia o 6% na 2,5 štvorcovej míle.



 

ADSL2+ (ITU-T G-992.5)



Je to nadstavba ADSL2. Umožňuje zvýšiť rýchlosť downstreamu na jednom páre až na 25 Mbit/s. Je treba povedať, že toto zvýšenie rýchlosti bolo dosiahnuté rozšírením frekvenčného pásma použitia tejto technológie z 1,1 MHz (ktoré špecifikuje ADSL a ADSL2) až po 2,2 MHz.




Rýchlosť ADSL2 a ADSL2+ je zhodná ak sú vzdialenosti väčšie ako 2,5 km. Pri menších vzdialenostiach je rýchlosť ADSL2+ dvojnásobná. ADSL2+ tiež dovoľuje využívať dva a viac párov – vedení. Tým sa dosahuje ďalšieho prudkého nárastu rýchlosti. Okrem hlavných štandardov ADSL2 a ADSL2+ sú aj vedľajšie štandardy ADSL2 and ADSL2+ Annex L, ktoré sú známe ako READSL2 / READSL2+, kde RE znamená Reach Extended – predĺžený dosah. Vďaka týmto štandardom je možné dosah ADSL pripojenia zväčšiť až na 7 km. Poslednou spomenutou výhodou ADSL2+ je, že kvôli využívania pásma od 1,1 po 2,2 MHz je znížené rušenie v nižších pásmach, ktoré sú vyčlenené pre klasické ADSL, ADSL2 a telefónnu komunikáciu. Rok 2006 by mal priniesť prvé nesmelé krôčiky ADSL2+ aj na Slovensku. Treba však podniknúť potrebné kroky, aby ADSL2+ dokázalo konkurovať produktom Chello a aby alternatívni operátori mali voľný prístup k tejto technológii. V Českej republike už bola predstavená služba ADSL2+. Viac informácii o postupe Slovenska v tejto oblasti prinesieme neskôr v priebehu roka.


Doplnené o vyjadrenie Slovak Telecomu


Obrátili sme sa na hovorcu Slovak Telekomu s dvoma otázkami, týkajúcimi sa budúceho vývoja v oblasti ADSL na Slovensku.

Aké sú prognózy nasadzovania technológie ADSL2 na Slovensku v roku 2006?


"Prevažná časť našich broadbandových zákazníkov v súčasnosti využíva najnižšie ponúkané prenosové rýchlosti. Preto predpokladáme, že momentálne neexistuje dopyt po vyšších rýchlostiach prenosu dát. Trh sa však vyvíja a aj pribúdajúci obsah na internete bude stále väčším stimulom k využívaniu vyšších prenosových rýchlostí. Slovak Telecom prispieva na Slovensku uvádzaním viacerých noviniek v oblasti kontentových služieb. V súvislosti s týmto trendom Slovak Telecom uvažuje o poskytovaní vysokorýchlostného internetu prostredníctvom technológie ADSL2+, ktorá prinesie zvýšenie prenosových rýchlostí."

Akcia poskytujúce neobmedzený objem dát cez víkendy a sviatky sa bude týkať DSL dátovo meraných programov aj v tomto roku?

"Akcia nespoplatňovania prenesených dát počas víkendov a sviatkov sa aj v tomto roku bude vzťahovať na všetkých zákazníkov služby ST Online DSL (okrem ST Online DSL DATA 200 a ST Online DSL DATA 600 – momentálne platí ešte akcia pre tento program do 30.4.2006)."

http://en.wikipedia.org
http://www.dslprime.com
http://www.teleoff.gov.sk/

Neprehliadnite: