Amtel sa snaží splniť si podmienky povolenia na prevádzku FWA

Redakcia Inet.sk  /  22. 12. 2005, 00:00

Alternatívny operátor, spoločnosť Amtel Slovensko, s.r.o., robí všetko pre to, aby si splnil všetky podmienky, ktoré si stanovil v povolení na prevádzku siete pevného bezdrôtového pripojenia (FWA) v pásme 3,5 GHz. Amtel sa bude snažiť zriadiť prístupové body k sieti FWA v lehote určenej Telekomunikačným úradom SR (TÚ). Úrad totiž začiatkom minulého týždňa pri kontrole zistil, že Amtel mešká so zriadením prístupových bodov k sieti FWA v rozsahu, v akom plánoval. TÚ na základe zistených nedostatkov určil spoločnosti Amtel Slovensko mesačnú lehotu na ich odstránenie.

Ako vyplýva z udelených povolení na prevádzku siete, všetky firmy plánovali pokryť prístupovými bodmi osem krajských miest. Kým Amtel, GlobalTel a Telenor to chceli stihnúť do troch mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti povolenia, WiMax telecom Slovakia by mal prvé štyri krajské mestá pokryť do troch a ďalšie štyri do šiestich mesiacov.

Líšia sa aj počty a termíny pokrytia okresných miest. Globaltel a Amtel ich plánujú pokryť postupne za dva roky 79. Telenor Networks by mal pokryť za dva roky 32 okresných miest. Firma WiMax Telecom Slovakia má do jedného roka podľa svojho záväzku vybudovať prístupové body v 67 okresných mestách. Všetky vydané povolenia majú platnosť desať rokov.

Najviac v tendri na udelenie povolení ponúkla a následne TÚ zaplatila firma WiMax Telecom Slovakia, s.r.o. a to 30 mil. Sk. Firma Amtel Slovensko, s.r.o. Telekomunikačnému úradu uhradila 12 mil. Sk a operátori GlobalTel, a.s. a Telenor Networks, a.s. zaplatili po 6 mil. Sk. Spolu tak za povolenia zaplatili 54 mil. Sk.



Neprehliadnite: