Skype 2 - Bližší pohľad

Branislav Rác  /  06. 12. 2005, 17:28

Pred pár dňami sa na stránkach Skype objavila nová Beta verzia tohto výborného komunikačného programu s označením Skype 2. Vyššie číslo v programe väčšinou znamená výraznejšie zmeny. A akých zmien sa dočkal Skype vo verzii 2 ? Dozviete sa keď si prečítate nasledujúci článok

Jeden z prvých článkov, ktoré som písal na inet.sk, bol o skvelom komunikačnom programe Skype. Myslím, že vtedy som písal o jednej z jeho prvých verzií, začínajúcich sa číslicou 1. Čas pokročil a ani vývoj Skype nezastal. Práve v týchto dňoch bola vydaná beta verzia Skype 2.0. A čo nového nám Skype 2.0 prináša ? Poďme sa naň pozrieť bližšie.


Skype 2 video


Áno, to čo tak veľmi užívatelia Skype žiadali, prichádza s jeho druhou verziou. Je to natívna podpora web kamier. Skype sa kedysi vyjadril, že podporu zaradí, až bude fungovať na sto percent. A musím povedať, že netárali do vetra. Web kamery totiž fungujú stopercentne. Ako to teda prebieha? Povedzme, že obidve strany majú nainštalovanú web kameru a Skype 2. Po zavolaní sa namiesto obligátnej fotografie z profilu objaví okno web kamery s obrazom. A musím povedať, že spracovanie obrazu je na veľmi slušnej úrovni. Samozrejme, závisí to aj od webkamery užívateľa.


Zobrazovanie videa však nefunguje iba v onom spomínanom okne namiesto fotografie. Na výber je takisto celoobrazovkový režim alebo možnosť zobraziť video v samostatnom okne. Výborná práca.


GMT a časové zóny

Ďaľším vylepšením, a nie nepodstatným, je zobrazovanie časových zón. A lokálnych časov. Čo to v praxi znamená? Znamená to asi toľko, že ak máte napríklad známeho v USA alebo nebodaj v Austrálii, už sa vám nestane, že mu zavoláte o polnoci alebo hlboko v noci, keď ešte sladko spí. Pri jeho mene sa totiž zobrazí presný čas jeho PC. Predídete tak trapným situáciám.


Redesign


Skype 2 prešiel aj jemným redesignom. Nebojte sa, nejde o nič zásadné. Sú to len kozmetické úpravy ako napríklad pridanie možnosti napísať správu, v akej nálade sa nachádzate a či vám majú ľudia vôbec volať. Z tohto dôvodu bolo trocha rozšírené miesto pre kontakty, aby sa tam pohodlne vošla dlhšia správa a aj informácia o časovej zóne. Takisto prišlo k zmene farby ikony z obligátnej červenej na celkom sympatickú modrú. A pridaných bolo aj niekoľko nových zvukov.


Záver

Vývojári pri navrhovaní Skype 2 odviedli naozaj skvelú prácu. Hlavným hitom druhej verzie Skype bude určite možnosť video hovorov, ktoré sú spracované veľmi kvalitne. Samozrejme, nezaostáva ani zvyšok aplikácie. Zo Skype sa pomaly ale isto stáva komunikačný štandard.

Download: www.skype.com/download
Web autora článku: www.branov.net

Neprehliadnite: