Blší trh freeware programov VII.

Július Pastierik  /  05. 12. 2005, 00:00

V ďalšom výbere drobných programov si predstavíme päticu zaujímavých nástrojov, kde nájdeme napríklad možnosť monitorovania procesora, sledovanie stlačených kláves, výpočet kontrolných súčtov súborov a pod.

Dnešné programy pochádzajú z jednej a tej istej programátorskej dielne – od ruského autora Denisa Kozlova (http://www.redbrick.dcu.ie/~den4b/) a preto nesú niekoľko spoločných vlastností, z ktorých musíme spomenúť aspoň to, že ani jeden z týchto programov sa neinštaluje.


CPUMon

CPUMon

Prvý z predstavovaných programov je určený na sledovanie percentuálneho vyťaženia procesora a veľkosti obsadenej RAM pamäte. Je to naozaj vynikajúca pomôcka, pomocou ktorej môžeme neustále sledovať príslušný nárast záťaže podľa toho, aké procesy spúšťame. Okrem týchto údajov nám program poskytuje aj štatistické údaje z tohto merania. Ako zaujímavý doplnok obsahuje tento program dva nástroje na detekciu procesora (CPU Explorer a CPU Features), ktoré pochádzajú z programátorskej dielne CarbonSoft

Download: http://www.redbrick.dcu.ie/~den4b/Projects/CPUMon/CPUMon.zip


Hasher

Hasher

Program Hasher je určený na výpočet alebo kontrolu kontrolných súčtov súborov. Umožňuje vytvoriť alebo skontrolovať nasledovné typy kontrolných súčtov: MD5, CRC32, SHA1, ELF, SUM64. Ako zaujímavý doplnok môžeme charakterizovať možnosť uloženia súborovej ikony vo formáte BMP.





Download: http://www.redbrick.dcu.ie/~den4b/Projects/Hasher/Hasher.zip


Hooker

Hooker

Tento program sleduje (či lepšie povedané špehuje) klávesnicu a umožňuje uložiť všetky stlačené klávesy do textového log súboru. Tento súbor dokáže automaticky kódovať, takže z jeho obsahu nikto nemusí vedieť, čo vlastne obsahuje. Samozrejme, pokiaľ si ho chceme prečítať, nájdeme v tomto programe nástroj na jeho dekódovanie. Program sa môže skryť, takže jeho prítomnosť dokážeme zistiť iba výpisom bežiacich procesov.

Download: http://www.redbrick.dcu.ie/~den4b/Projects/Hooker/Hooker.zip


ReNamer

ReNamer

Ako napovedá už názov, tento program je určený pre hromadné premenovanie súborov. V tejto oblasti nám poskytuje naozaj všetky možnosti, ktoré pre takúto prácu bežne potrebujeme, ako je vloženie reťazca a meta informácie (kontrolný súčet, dátum, údaje z id3 tagu, EXIF informácie a pod.), vymazanie raťazca, zmena reťazca vrátane zmeny podľa regulárnych výrazov, jednotná zámena prípon, vzájomná zámena alebo nastavenie veľkých a malých písmen v názve súborov, číslovanie a pod. Okrem toho môžeme nastaviť presné poradie týchto krokov, takže celé premenovanie potom dokážeme vykonať naozaj na jedno stlačenie klávesy „Rename“. Veľmi výhodné je aj to, že príslušné nastavenia si môžeme odložiť do definičných súborov, takže pokiaľ opakovane prevádzame rovnaké premenovanie, máme všetko veľmi rýchlo pripravené.

Download: http://www.redbrick.dcu.ie/~den4b/Projects/ReNamer/ReNamer.zip


Shutter

Shutter

Pomocou posledného programu, ktorý si dnes predstavíme, môžeme vo vopred zadefinovanom čase alebo po odpočítaní určitého času, po ukončení programu Winamp, pri neaktívnosti používateľa či nízkom využití procesora alebo pri nízkom stave batérií v notebooku vykonať plánovanú činnosť, ako je odhlásenie používateľa, zamknutie počítača, zhodenie alebo reštartovanie operačného systému, vypnutie monitora a pod. Okrem toho môžeme k takejto akcii pridať spustenie ľubovoľného programu, takže ho môžeme prípadne využiť aj na plánované spúšťanie našich aplikácií.

Download: http://www.redbrick.dcu.ie/~den4b/Projects/Shutter/Shutter.zip



Neprehliadnite: