Holografický disk – realita, alebo len hologram

Michal Kyžňanský  /  06. 12. 2005, 00:00

Holografický disk sa konečne stal realitou. Nie len nejakou vykonštruovanou predstavou, ale hmatateľným výsledkom spolupráce firiem Maxell a InPhase Technologies. Ide skutočne o prevratný úspech, lebo ich kapacita je približne 30 – krát vyššia ako kapacita Blue-Ray a HD DVD diskov.

Skutočným prelomom v ukladaní dát nie sú technológie, ktoré bude používať nastupujúca generácia optických diskov Blue-ray a HD DVD, ale ukladanie dát na tzv. holografické disky. Ide o technológiu vyvíjanú už zopár rokov, ktorá sľubuje disky s obrovskou kapacitou. Nie sú to však vykonštruované predstavy vývojárov, ale holé fakty, podopreté funkčnými prototypmi. Tento článok je priamou reakciou na vyhlásenie spoločnosti Maxell a InPhase paralelne s firmou Optware, že vytvorili prototypy týchto diskov, ktoré budú v dohľadnej budúcnosti (uvádzané sú roky 2006 – 2007) dostupné. Je veľmi pravdepodobné, že formáty Blue-ray a HD DVD budú predčasne vytlačené týmto novým druhom záznamových médií.

Ako to vlastne funguje?


Princíp fungovania holografického zápisu na disk je na prvý pohľad veľmi jednoduchý, ale výstižnejšie je povedať, že je geniálny. Zápis nie je vykonávaný klasickou metódou, teda že sa zapisujú na disk jednotlivé bity, ale sa zapisujú holografické obrázky, ktoré obsahujú desiatky až stovky bitov a pritom zaberajú nesmierne málo miesta. Teda na veľmi malé miesto je možné namiesto radu bitov ukladať holografické 3D obrazce, ktoré sa po spätnom rozložení premenia na známe nuly a jednotky. Pri takomto zápise sa má používať zelený, alebo kombinovaný zeleno-modrý laser. Laser prechádza cez špecializovaný LCD display, ktorý z matice bitov namoduluje obrazec, ktorý je možné spätne preložiť do bitovovej reči. Ešte jednou zaujímavosťou je, že sa obrázky môžu prekrývať a tým sa dosahuje nesmierne vysoká hustota záznamu na tieto média. Takýto zápis sľubuje kapacity niekoľkých terabajtov, čo je určite veľký pokrok. Veľkosť disku je päť a štvrť palcov a ešte nie je isté či sa bude používať v špeciálnom ochrannom puzdre, alebo bude vyzerať ako klasické CD/DVD médium.


 

Ako ďaleko je vývoj?



Vývoj postupuje sľubne a zatiaľ bol ohlásený prototyp holografického disku, ktorý vyšiel z kuchyne firiem Maxell a InPhase a jeho parametre sú: kapacita 300 GB a prenosová rýchlosť je 20 MB/s. Maxell však tvrdí, že s technológiou, ktorú poskytuje InPhase bude možne bez problémov dosiahnuť maximálnu kapacitu 1,6 TB a prenosovú rýchlosť až neuveriteľných 120 MB/s. Paralelne s Maxell a InPhase sa podieľa na vývoji HVD – Holographic Versatile Disc aj japonská firma Optware. Tá ma ambicióznejšie plány a chce uviesť už v priebehu budúceho roku na trh disky s označením Magnum HVD s kapacitou 200 GB. Pre zápis používajú zelený laser, ktorý zapisuje dáta priamo do vnútra disku, teda aj do celého polymérového materiálu. Optware tvrdí, že ich spôsob výroby a technologické postupy sú omnoho lacnejšie ako konkurenčnej InPhase.

Uvidíme čo nám prinesie budúcnosť, ako sa podarí skutočne presadiť týmto diskom v skutočnom svete, kde neplatia laboratórne zákony, ale zákony trhového boja.

Zdroje:


http://en.wikipedia.org
http://www.weva.com
http://us.gizmodo.com
http://www.letsgodigital.org

Neprehliadnite: