Upratujeme vo Windows – RegSeeker

Július Pastierik  /  22. 11. 2005, 00:00

Programy v operačnom systéme Windows používajú tzv. registre pre ukladanie rôznych hodnôt a nastavení. Po určitom čase však vzniká v registroch, slušne povedané, neporiadok, pretože sa tam nachádza veľké množstvo nepotrebných údajov. A práve na ich „upratanie“ použijeme program RegSeeker.

Registre v operačnom systéme Windows sú vlastne pomerne rozsiahla databáza, ktorú používa nielen operačný systém, ale aj iné aplikácie na zapamätanie rôznych nastavení, ciest či iných parametrov a údajov. Ako maličký príklad spomeňme napr. nastavenie systémových ciest, zoznam programov, ktoré sa spúšťajú pri štarte systému, ale aj zobrazenie skutočnej napaľovacej rýchlosti v programe Nero a pod. O tomto sme však už bližšie písali napr. v článku Nastavujeme Windows – Regino.


regseeker


Žiaľ, mnohé programy – a z nich na prvom mieste hádam samotný Windows – sú tak povediac neporiadne a neuvoľňujú po sebe svoje zbytočné a už nepoužívané záznamy – napr. pri odinštalovaní programov, vymazaní súboru na ktorý sa nachádza odkaz v registroch a pod. Zdanlivo nás to nemusí trápiť – až na to, že časová náročnosť práce s každou databázou (a registre sú databáza) rastie s množstvom údajov, ktoré obsahuje. Minimálne z tohto dôvodu (ale, samozrejme, nielen z tohto dôvodu) je vhodné zbytočné záznamy pravidelne odstraňovať.


RegSeeker


Predstavovaný program nám v tomto smere poskytuje viac než vynikajúceho pomocníka. Na tomto mieste musíme upozorniť na to, že registre predstavujú veľmi citlivú časť systému a preto musíme byť primerane opatrní. Našťastie, program umožňuje exportovať a zálohovať vymazávané údaje, takže v prípade potreby ich dokážeme obnoviť (zoznam záloh si dokonca môžeme aj vytlačiť). Ako pracovný jazyk si však môžeme o.i. nastaviť aj češtinu, takže sa nemusíme obávať problémov s jeho obsluhou.

 

RegSeeker

Ako prvé, čo nám program ponúka, je možnosť manuálneho vyhľadávania v registroch, pravdaže, s následnou možnosťou vymazania nájdených záznamov. Pri vlastnom mazaní – a platí to pre celý program – po označení vymazávaných položiek musíme používať kontextové menu, ktoré je prístupné cez pravé tlačidlo myši, pretože iba tam nájdeme túto možnosť. Možnosť hľadania v registroch využijeme napr. vtedy, ak nám aj po odinštalovaní programu a následnom automatickom prečistení nám zostanú v registroch nepotrebné odkazy na takýto program. Je to tak preto, že ani jeden program nedokáže automaticky odstrániť naozaj všetky nepotrebné odkazy.


RegSeeker


Ďalej nám program ponúka možnosť práce s niekoľkými druhmi zoznamov, ako sú inštalované aplikácie, štartovacie položky, farebné schémy, história či obľúbené položky, kde môžeme napr. vymazať zbytočné záznamy omylom vymazaných programov, pokiaľ sme ich predtým zabudli odinštalovať. Najviac nás však bude zaujímať možnosť automatického čistenia, pretože práve pomocou nej dokážeme (čiastočne) udržiavať už spomínaný poriadok v registroch. Táto práca je veľmi jednoduchá – označíme si kľúče (časti registrov), kde chceme vyhľadať nepotrebné záznamy a cez tlačidlo „OK“ spustíme kontrolu. Vlastné vyhľadávanie môže následne trvať pomerne dlho, čo záleží od mnohých faktorov – verzie operačného systému, množstva inštalovaných a používaných programov a pod.


Internet: www.hoverdesk.net/freeware.htm



Neprehliadnite: