Telenor Networks otvára prevádzku siete FWA 3,5 GHz

Filip Valašek  /  16. 11. 2005, 11:58

Telenor Networks je pripravený spustiť od piatku 18. novembra 2005 prevádzku siete FWA na frekvencii 3,5 GHz vo všetkých krajských mestách na Slovensku a v ďalších 18-tich okresných mestách. Budovanie siete tak postupuje rýchlejším tempom, než to vo svojich požiadavkach predpokladal Telekomunikačný úrad SR.

K mestám, v ktorých bude k dispozícii sieť FWA 3,5 GHz, patrí napríklad Komárno, Dunajská Streda, Nové Zámky, Senica, Levice, Bojnice a ďalšie. Telekomunikačné služby na frekvencii 3,5 GHz sú určené predovšetkým malým a stredným firmám, pre ktorých bolo riešenie poslednej míle na frekvencii 26 GHz príliš drahé a ADSL s vysokou agregáciou a bez garantovaných parametrov zas nie dosť spoľahlivé. Technológia BreezeMax od spoločnosti Alvarion umožňuje poskytovať služby FWA 3,5 GHz s kapacitou od 64 kbps do 512 kbps do pri efektívnom využívaní prideleného pásma. Pre dosahovanie maximálnej kvality hlasových služieb prostredníctvom siete internet (VoIP) sa využíva najvyššia priorita prenosu dát s garantovanou časovou odozvou, ktorá je v tejto technológii priamo vyvinutá pre poskytovanie VoIP služieb. Ďalšie služby sú vhodné pre virtuálne privátne siete a pre garantovaný, resp. negarantovaný prístup do internetu.

„Naše služby nebudú konkurovať ADSL, ale v lokalitách, kde bude pokrytie sieťou FWA 3,5 GHz, spoľahlivo nahradia doteraz používané bezdrôtové spoje v zdieľanom a dnes už silne zarušenom frekvenčnom pásme 2,4 GHz alebo zbytočne drahé digitálne pripojenia," hovorí Stanislav Stowasser, obchodný riaditeľ Telenoru Networks. Telenor Networks uplatňuje aj v tomto frekvenčnom pásme osvedčený veľkoobchodný model a poskytuje služby výlučne zmluvným partnerom - telekomunikačným operátorom, od ktorých môžu koncoví užívatelia nakupovať kompletné telekomunikačné riešenia.

Vybudovanie prvých bázových staníc a prevádzka siete 3,5 GHz v Bratislave, ktorú Telenor Networks začal v zmysle udelenej licencie ešte v septembri, umožnili až v praxi detailne spoznať špecifiká novej technológie, stanoviť presne podmienky garantovania prenosových parametrov (SLA) a aplikovať ich na podmienky iných miest. Padli pritom niektoré mýty o dosahu technológie do 50 km, o dátovej rýchlosti do 280 Mbps na jednu bázovú stanicu, o kapacite linky pre klienta do 70 Mbps a podobne.

Napriek tomu má nové frekvenčné pásmo potenciál uspokojiť náročných užívateľov. Služby sú poskytované v licencovanom pásme, bez hrozby rušenia inými zariadeniami. Hlasové služby sú garantované, VPN a internet majú presne definované parametre a služby best effort umožňujú efektívne využívať zvyškové kapacity siete. Prístup je symetrický (rovnaká kapacita smerom k užívateľovi a smerom od užívateľa), časová dostupnosť 99 % a vplyvy poveternostných podmienok (sneženie, dážď) na prevádzku siete sú zanedbateľné. Veľkou výhodou je možnosť poskytovať prostredníctvom jedného zákazníckeho terminálu viaceré služby, doslova ich vyskladať podľa potrieb zákazníkov.

Zdroj: Tlačová správa Telenor Networks

Neprehliadnite: