Blší trh freeware programov VI.

Július Pastierik  /  18. 11. 2005, 00:00

Včera sme o.i. oslávili deň študentov. Skúsme sa teda (nielen my starší) vrátiť do týchto rokov a potrápme si mozgové závity aspoň na niektorej z pätice predstavovaných logických hier.

Všetky dnes predstavované programy (hry) pochádzajú z jednej tvorivej autorskej dielne - od českého programátora Petra Lastovičku (http://sweb.cz/petr.lastovicka).

Piškvorky

Hádam každý pozná klasickú hru Piškvorky, ktorú sme hrávali ako študenti najmä na povinných politických školeniach. Hrá sa na štvorčekovom papieri a jej cieľom je nakresliť päť znakov vedľa seba (vodorovne, zvisle alebo po uhlopriečke) skôr, ako sa to podarí súperovi. Naozaj jednoduché pravidlá, o to zložitejšia je už vlastná stratégia a taktika.

Piškvorky

Predstavovaný program nás svojou náročnosťou ako súper určite uspokojí. Z hľadiska vlastnej hry si môžeme nastaviť najmä to, či chceme začínať my alebo to ponecháme na počítač. Tak isto si môžeme vybrať našu značku (krížik alebo krúžok), rozmer pracovnej plochy vrátane jej vzhľadu a, čo je ešte dôležitejšie, môžeme nastaviť úroveň obtiažnosti hry, ktorú určujeme v čase, ktorý ponecháme počítaču na rozmýšľanie. Pri vlastnej hre nás ešte poteší tá skutočnosť, že môžeme v prípade potreby vracať ľubovoľný počet nechcených alebo omylom spravených ťahov späť.

Download: http://web.quick.cz/lastp/src/piskvork.zip

Hanojské veže

Druhá predstavovaná hra má znovu jednoduché pravidlá - preložiť disky z jednej tyče na druhú s tým, že naraz môžeme premiestniť iba jeden disk a nemôžeme položiť väčší disk na menší. Hra je zaujímavá najmä dovtedy, pokiaľ neprídete na princíp riešenia. Z tohto dôvodu ju autor trochu spestril - umožňuje nastavovať nielen počet diskov, ale aj počet tyčí. Okrem toho si môžeme nechať pred hrou zamiešať disky.

Hanojské veže

Pri vlastnej hre nám program nedáva moc priestoru na omyly, pretože v prípade potreby môžeme vrátiť iba posledný ťah. Táto hra však môže mať aj iné použitie. Pretože umožňuje prehrať riešenie, môžeme ju, najmä pri mladých používateľoch, použiť aj na demonštrovanie logiky.

Download: http://web.quick.cz/lastp/veze.zip

Sokoban

Sokoban je skladník, ktorý má za úlohu popresúvať debne na vopred určené miesta. Debne však môže iba tlačiť a naraz môže tlačiť maximálne jednu debnu. Táto vynikajúca logická hra si vzhľadom na svoj charakter vyžaduje najmä počet skladov (miestností), kde sa môžeme ako skladníci plne realizovať. Predstavovaný program nás v tejto oblasti naozaj nesklame, lebo nám ich ponúka vyše 3000. A ak nám ani to nestačí, môžeme si pomocou zabudovaného editora vytvoriť svoje vlastné.

Sokoban

Pri vlastnej hre nám program umožňuje vrátiť späť ľubovoľný počet ťahov späť - teda hoci aj na začiatok príslušnej hry. Okrem toho si môžeme zapamätať rozohranú hry aj na disk, takže najmä v prípade zložitých miestností si môžeme mozgové závity trápiť aj viac dní. No a pokiaľ už naozaj nebudeme vedieť kam z konopí, tak si môžeme riešenie nechať prehrať. Na záver ešte spomeňme, že program nám poskytuje aj možnosť výberu vzhľadu .

Download: http://web.quick.cz/lastp/src/sokoban.zip

Míny

Hru míny pozná snáď každý používateľ operačného systému Windows. Predstavovaný program nám prináša aj v tejto hre niekoľko nových zaujímavých možností. Nájdeme tu, samozrejme, také možnosti nastavenia, ako je naša úroveň, rozmery a počet mín, ktoré však nezadávame priamym počtom ale percentuálne vzhľadom na veľkosť hracieho poľa.

Míny-

Ešte zaujímavejšia je však možnosť nastavenia tvaru políčok - a to štvorcových alebo trojuholníkových. Pokiaľ pri štvorcových má každé políčko osem susedov, pri trojuholníkových je to až dvanásť, takže náročnosť takejto hry je naozaj omnoho väčšia. Veľmi zaujímavý je aj ďalší parameter - stupeň obtiažnosti. Jeho význam oceníme pri tých políčkach, kde nie je možné jednoznačne rozhodnúť, či na nich je alebo nie je mína. Pri najľahšej obtiažnosti nevybuchneme, pri najťažšej áno. Program totiž dokáže míny počas hry dynamicky premiestňovať s tým, že dodržuje celkový počet mín a aj možnosti ich rozloženia vzhľadom na už odkryté políčka.

V tých prípadoch, keď už nemáme žiadny možný logický ťah a musíme vyslovene tipovať ďalší krok, snaží sa program, ak je to možné, uhnúť s prípadnou mínou z toho políčka, kde stúpime. Vďaka tomuto je o.i. zaistené, že na začiatku hry nestúpime na mínu.

Download: http://web.quick.cz/lastp/src/miny.zip

Lode

Táto hra pripomína trochu hru míny. Na hracom poli odkrývame čísla, ktoré udávajú, koľko lodí je priamo vidieť z konkrétneho políčka. Postupným odkrývaním týchto čísiel a následným logickým označovaním políčok, kde lode nemôžu byť sa snažíme na čo najmenší počet ťahov odkryť všetky ukryté lode. Z hľadiska náročnosti vlastnej hry si môžeme nastaviť rozmer hracej plochy, počet lodí a či odkryté číslo ukazuje aj na lode po uhlopriečke, alebo nie.

Download: http://web.quick.cz/lastp/lode.zip

Lode

Neprehliadnite: