xMax – lacnejší a efektívnejší konkurent Wimax-u??

Michal Kyžňanský  /  14. 11. 2005, 00:00

Ako sa ukazuje, tak Wimax nebude jedinou alternatívou super rýchleho bezdrôtového internetu. Objavujú sa správy, že technológia xMax je flexibilnejšia a lacnejšia ako Wimax. Poďme sa pozrieť bližšie na špecifikáciu xMax technológie.

V oblasti rádiového prenosu dát v poslednej dobe najviac rozvírila hladinu správa o fantastickosti technológie Wimax a jej využití. Wimax sa už dostáva aj do praxe, dokonca už aj na Slovensku Amtel a Wimax Telecom spustili prvé služby využívajúce túto technológiu. Avšak Wimax nie je jedinou revolučnou technológiou. Upgradom Wimaxu sa dá nazvať technológia xMax, ktorá je vyvíjaná už zopár rôčkov a dokazuje, že Wimax nie je ani zďaleka konečným riešením v bezdrôtovom vysokorýchlostnom pripojení do internetu. Prináša so sebou aj niekoľko elegantných riešení niektorých úskalí.

Floridská spoločnosť xG vyvíja už od roku 2002 veľmi dômyselné riešenie bezdrôtového prenosu dát ako je veľmi pretriasané riešenie rýchleho bezdrôtového internetu menom Wimax. Zakladateľom firmy xG a autorom tejto technológie je Joseph Bobier. Základné kamene úspechu tejto technológie sú, že vyžarovanie je až 2000- krát nižšie ako Wi-Fi hotspoty a efektivita 1000-krát vyššia ako u Wimax-u, dosah 22 km (hovorí sa o dosahu až 60 km) a lacné ceny za príslušenstvo a vysielače. Rýchlosti by sa mali pohybovať od testovaných 6 mbps až po bližšie neurčenú hranicu, pretože xMax dosahuje rýchlosť 3,7 mbps pri výkone 50 mW na vzdialenosť 29 km, teda 7,4 mbps na každý watt výkonu. Veľkou zaujímavosťou je, že sa pri tejto technológií využívajú veľmi nízke frekvencie. Pri testoch sa použili frekvencie okolo 169.44 MHz, čo je omnoho menšia frekvencia, ako sa používa pri bežných FWA a Wimax (2.4, 3.5 a 5 GHz).


Najvhodnejšie frekvencie pre xMax sú podľa Josepha Bobiera od 450 MHz a 1 GHz (ktoré využívajú siete NMT a GSM). Vďaka používaní nižších frekvencii by bolo možné pokryť väčšie územie menším počtom vysielačov týmto signálom ako je to v prípade Wimaxu. Podľa odhadov by stačila jedna stanica xMax operujúca vo frekvenciách VHF a UHF na pokrytie 60 km priestoru bez nutnosti priamej viditeľnosti zdroja/vysielača. Tieto frekvencie sú však dnes obsadené TV vysielaním a tiež frekvenciu 900 MHz používajú aj mobilný operátori. Toto úskalie sa ukazuje ako neveľkou prekážkou, pretože boli vynájdené súbežne technológie vysielania, ktoré umožňujú súbežnú prevádzku aj mobilných sietí aj xMax v rovnakých pásmach.

Technológia UWB (ultrawideband) umožňuje vysielať signál v pulzoch s veľmi malými odstupmi, rádovo sú to nanosekundy. XMax disponuje aj veľmi malou šírkou pásma a obsahuje minimum nevyužitej frekvencie. Názov xMax je spojený s faktom, že ďaleko prekonáva siete 3G aj budúce 4G, preto x v názve znamená technológia x-tej generácie. Zaujímavosťou je, že by mohli byť touto technológiou prevádzkované LAN siete, ktoré by napájali batérie do hodiniek niekoľko rokov. Uvedenie technológie do ostrej prevádzky sa očakáva v budúcom roku v Amerike. Obrovský potenciál tejto technológie, tak ako Wimax-u je sprístupniť internet pre málo urbanizované oblasti dedín a odľahlejších miest.

Zdroje:   http://www.isnd.cz
             http://www.xgtechnology.com  
             http://news.zdnet.co.uk
             http://www.masternewmedia.org

Neprehliadnite: