ST vybuduje chrbticovú sieť pre Železničné telekomunikácie

Peter Polakovič  /  08. 11. 2005, 09:42

Slovak Telecom a Železničné telekomunikácie podpísali zmluvu o vybudovaní chrbticovej siete.

Na základe zmluvy vybuduje Slovak Telecom chrbticovú sieť za účelom transportu celoslovenskej telekomunikačnej prevádzky z Bratislavy, cez Topoľčany, Žilinu, Spiš, Humenné až do Čiernej nad Tisou," informoval hovorca ST Radoslav Bielka. Podľa Bielku bude ST zároveň zabezpečovať aj zber prevádzky z uzlových bodov hlavných železničných staníc. Sieť bude slúžiť aj na prenos hlasu, ako aj vnútrofiremných aplikácií, firemnej pošty a signalizácie. Železničné telekomunikácie sú organizačnou jednotkou Železníc SR (ŽSR).

Uvedená severná chrbticová trasa uzatvára jeden rozsiahly kruh dátovej prevádzky, nakoľko ŽSR majú podľa Bielku vybudovanú vlastnú chrbticovú sieť od Bratislavy do Čiernej nad Tisou, ktorá vedie po južnej hranici Slovenska. Vybudovanie chrbticovej siete priamo súvisí s prepojením sietí oboch telekomunikačných firiem. Zmluvu o prepojení sietí medzi ST a Železničnými telekomunikáciami podpísali spoločnosti 14. marca tohto roka. Nadväzujúc na zmluvu o vybudovaní chrbticovej siete bola 20. októbra 2005 podpísaná zmluva o kolokácii vo všetkých piatich tranzitných prístupových bodoch siete Slovak Telecomu na celom území Slovenska.

"Na základe zmluvy o kolokácii vybuduje ST vo svojich budovách tzv. technologické priestory, v ktorých budú umiestnené zariadenia ŽT za účelom prepojenia verejných telefónnych sietí," dodal Bielka. Rokovania o podmienkach kolokácie trvali od marca do októbra tohto roka. Keďže ŽT sú prvou spoločnosťou, ktorá si vybrala tento spôsob prepojenia sietí, bude podľa Bielku potrebné konkrétne priestory najprv vybudovať.

Zmluva o prepojení sietí umožnila ŽT vstup do biznisu hlasových služieb na pevnej sieti. Od 1. augusta tohto roku môžu tak zákazníci využívať ŽT na uskutočňovanie volaní prostredníctvom služby voľby operátora individuálnou voľbou. Víziou ŽT je podľa internetovej stránky stať sa najväčším alternatívnym telekomunikačným operátorom v oblasti dátových a hlasových služieb po pevných sieťach v Slovenskej republike. V spolupráci s vybranými telekomunikačnými operátormi chce firma poskytovať komplexné hlasové, dátové a multimediálne služby.

zdroj: tlačové správy ST a ŽT

Neprehliadnite: