STation.sk

Michal Klembara  /  08. 11. 2005, 00:00

Začiatkom septembra vplával na pomerne pokojné vody slovenského internetu nový portál STation. Stojí za ním šéfredaktorka zaniknutého inZinu Elena Akácsová a telekomunikačná spoločnosť Slovak Telecom. Portál prešiel nedávno istými zmenami a v nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako to s týmto projektom vyzerá v súčastnosti.

Základným cieľom portálu STation bolo priniesť lifestylový magazín v štýle inZinu. Podobností by sa dalo nájsť viacero, za všetky stačí spomenúť (a je to asi to najhlavnejšie) personálnu stránku projektu. Okrem šéfredaktorky Eleny Akácsovej prišla do nového projektu aj časť redakcie inZinu.

Slovak Telecom netajil to, že má v oblasti internetového obsahu veľké plány. Po kúpe portálu Zoznam.sk internetová komunita s istými obavami očakávala, čo bude ďalším krokom telecomu. A ním bol práve Station, ktorého prvá verzia toho veľa nepriniesla. Navyše chybný zdrojový kód spôsoboval na stránke veľa problémov, čo mnoho čitateľov znechucovalo. Podľa oficiálnych informácií však šlo len o testovaciu prevádzku. To sa nakoniec ukázalo ako pravdivé tvrdenie. STation bol na čas odstavený s tým, že sa pripravuje nová verzia, v ktorej sa objavia nové služby. Síce neskôr, ako to malo byť, ale predsa bol STation opäť spustený.

Čo je teda nového?

Potešujúcou informáciou (aj keď len čiastočne)je, že zdrojový kód už na tom nie je tak zle ako predtým, ale stále má ďaleko od ideálu (podľa oficiálneho validátora obsahuje cez 270 chýb). Vo FireFoxe blbne kódovanie na hlavnej stránke. Portál ako taký však raz začas nefunguje správne, nezobrazia sa niektoré moduly, články sa nedajú otvoriť, a tak podobne.

Čo sa týka samotného magazínu, redakcia sa rozšírila a nových článkov pribúda viacej. K obsahu a kvalite jednotlivých článkov a rubrík sa vyjadrovať v tomto článku nebudem. Každý zvedavý čitateľ si vytvorí vlastný názor. Tých, ktorým sa páčil inZine, by mal STation zaujať.

Najzaujímavejšou novinkou a na slovenskom internete novou službou je Video on Demand. Ako už názov napovedá ide o požičovňu filmov. Funguje to asi takto: Záujemca si vybraný film najprv stiahne a pri pokuse o jeho prehratie si bude musieť zakúpiť licenciu (na 48 hodín). Potešujúca je cena licencií, pohybuje sa na úrovni 55 Sk. Ak to bude naozaj všetko po technickej stránke fungovať, rozšíri sa ponuka filmov (zatiaľ obsahuje niekoľko desiatok titulov) a spôsobov platenia (momentálne to ide len cez Sporopay, Tatrapay a ST kredit) mohlo by ísť o naozaj zaujímavú službu.

Na STation pribudla ešte položka Adult. Tá okrem ponuky filmov určených len pre dospelých neponúka zatiaľ nič. Údajne sa však ďalší obsah pripravuje. Mňa osobne trochu zarazilo, že Slovak Telecom ponúka takýto obsah. Adult Video on Demand má trochu vyššie ceny ako normálne filmy. Aj táto rubrika (alebo prevažne táto rubrika) si pravdepodobne nájde množstvo „verných“, kedže podobný obsah na našom internete len ťažko nájdete.

Pár slov na záver

Tvorcovia portálu STation sú presvedčení, že od ukončenia inZinu nebolo na slovenskom inernete čo čítať. Osobne s nimi nemôžem súhlasiť:). STation je zaujímavý projekt. Čaká ho však ešte dlhá cesta, kým o ňom budeme môcť povedať, že je taký, aký ho chcú tvorcovia mať, a možno taký, aký si myslia, že ho majú už teraz.

Neprehliadnite: