Alternatívne audio kodeky – Ogg Vorbis

Michal Kyžňanský  /  07. 11. 2005, 00:00

Najpoužívanejšie kodeky ako napríklad mp3 dnes pozná každý! Je to hlavne preto, že sú rozšírené a výrobcovia im poskytujú širokú podporu zariadení. Avšak málokto vie, že formáty ako ogg vorbis sú rovnako dobré, ak nie aj lepšie ako mp3 a iné komerčné formáty. Ak chcete o tom vedieť viac, čítajte ďalej.

Komerčný formát mp3, zaznamenáva vrcholné ťaženie vo forme masívneho predaja mp3 prehrávačov. Avšak k slovu by sa mohol dostať aj populárny formát Ogg Vorbis, ktorý je vyvíjaný ako open source, teda nie je zaťažený patentmi a ani nijakými licenciami. Aj keď v počítačovom biznise sa často stáva situácia, kedy platené komerčné riešenia sú uprednostňované pred rovnako dobrými free riešeniami. V nasledujúcich riadkoch si povieme ako vznikol Ogg Vorbis a v čom sú jeho výhody.


História
Vývoj kodeku Ogg Vorbis sa začal po tom, ako sa vývojári kodeku mp3 (Thomson a Fraunhofer) v roku 1998 vyhlásili, že majú záujem zaviesť licenčné poplatky za jeho používanie. Následne sa oddelila skupina vývojárov pod vedením Christophera "Monty" Montgomeryho, ktorá začala pracovať na dokončovaní a vylepšovaní vlastnej open source varianty audio kodeku pod názvom Ogg Vorbis. Postupne sa skupina okolo Vorbis rozrastala a 19. Júla 2002, bola dokončená finálna stabilná verzia 1.0. Po tom 2 roky vývoj stagnoval a prakticky sa nijako Vorbis nevylepšoval. Až pod vedením nových vývojárov dospel do štádia v akom sa nachádza teraz - verzia 1.1.1, ktorý vyšla 27.6.2005.


Špecifikácia
Ogg Vorbis práve kvôli tomu, že je vyvíjaný ako open source poskytuje veľké možnosti jeho vylepšenia a doladenia. Ogg Vorbis dosahuje lepší zvuk ako mp3 pri rovnakej enkódovacej kilobitáži. Teda na porovnateľnú kvalitu s mp3 je potrebná nižšia kilobitáž a menej miesta na disku. Čítate dobre. Ale na toto nie sú veľké reklamy ani žiadne internetové kampane. Pretože málo ľudí si vypočuje audio testy a uspokojí sa proste s názorom väčšiny. U veľa ľudí rezonuje stále veta, že mp3 je tá najlepšia možná dostupná alternatíva, pretože tak to bolo podávané a mp3 bolo tlačené všade, kam to len bolo možné. Vypočujte si zvukové testy jednotlivých formátov vrátane ogg vorbis a mp3. Momentálne je Ogg Vorbis vyvíjaný ako jeden z projektov Xiph.org.

Algoritmické kódovanie/dekódovanie je omnoho jednoduchšie ako mp3 a zaberá aj menej pamäte pri tomto procese. Vorbis podporuje tak nízke ako veľmi vysoké kódovacie frekvencie (od 8kHz telefónneho rozhovoru až po 192kHz – digital masters) a široká je aj škálu počtu kanálov, ktoré podporuje (monaural, polyphonic, stereo, quadraphonic, 5.1, ambisonic, až do 255 kanálov). Ogg Vorbis dosahuje tzv. CD kvalitu podľa štúdií a testov pri kódovaní toku dát 160kb/s. Na porovnanie mp3 je to 192kb/s. Pri testoch počúvania, ktoré sa robili s cieľom nájsť najlepší lossy audio formát sa došlo k záverom, že Ogg Vorbis pri kilobitáži 128 kb/s dosahoval najlepšie výsledky a pri kilobitáži 64 kb/s sa najlepšie darilo HE-AAC a mp3PRO. Pri tokoch dát vyšších ako 128 kb/s väčšina užívateľov už nedokázala rozoznať rozdiely. Ogg Vorbis sa zaraďuje medzi vysoko kvalitné audio kodeky, ale kvôli statusu open source ho niektorí ľudia neuznávajú. Avšak cesta sa pomaly začína meniť a Ogg Vorbis sa začína dostávať do veľkého množstva hier (Epic Games’s Unreal Tournament 2003 , Unreal Tournament 2004, Microsoft’s Halo a Uru).

Podpora
Otázka podpory hudobného formátu Ogg Vorbis zo strany výrobcov multimediálnych zariadení je otvorená. Pri mp3 prehrávačoch sa začína objavovať pomaly aj podpora pre Ogg Vorbis. Takmer všetky audio prehrávače na pc majú zabudovanú podporu Ogg Vorbis.


Otázka či je jeden kodek lepši ako druhý je vždy trošku subjektívnou otázkou, ale skúste si vziať dobré slúchadlá, nájsť si čas a vypočuť si niektorý z porovnávacích testov a vytvoriť si vlastný názor. Ak by ste radi čítali podobnú recenziu, informácie o nejakom inom alternatívnom audio formáte napíšte.

Neprehliadnite: