Windows XP MCE 2005 prináša digitálnu zábavu do slovenských domácností

Tlačový servis  /  03. 11. 2005, 21:40

Windows Media Center PC s novou verziou operačného systému Windows XP Media Center Edition 2005 spája výkonný osobný počítač so svetom spotrebnej elektroniky.

Spoločnosť Microsoft dnes uvádza na český trh multimediálne zariadenie Windows Media Center PC spojené s radom služieb, ktoré prinášajú do domácnosti viac pohodlia a zábavy. Windows Media Center PC predstavuje atypický osobný počítač s operačným systémom Windows XP Media Center Edition 2005 a balík multimediálnych on-line služieb, ktoré ponúkajú nový spôsob ako pracovať s multimédiami aj klasickými zdrojmi zábavy, ako sú hudba, video, rozhlas a televízia. Vzhľadom na špecifické požiadavky na konfiguráciu Windows Media Center PC sa operačný systém Windows XP Media Center Edition 2005 predáva výhradne s novým počítačom prostredníctvom partnerskej predajnej siete spoločnosti Microsoft.

Základné služby Windows Media Center PC zahrňujú sledovanie a záznam televízneho vysielania, počúvanie rozhlasového vysielania, sledovanie DVD, filmov a hudby v digitálnych formátoch podporovaných operačným systémom Windows XP alebo prehliadanie upravených webových stránok na televíznej obrazovke. Celý systém je možné obsluhovať na diaľku prostredníctvom diaľkového ovládania prípadne bezdrôtovej klávesnice z pohodlia kresla v obývacej izbe.

Televízia a digitálny videorekordér – Majiteľ Windows Media Center PC má možnosť pozastaviť televízne vysielanie, kedykoľvek chce. Systém automaticky začne program nahrávať na pevný disk a umožní po návrate obnoviť sledovanie programu a preskakovať reklamné prestávky. Vďaka elektronickému sprievodcovi televíznym programom je jednoduché nastaviť automatické nahrávanie obľúbených programov aj na 14 dní dopredu. Windows Media Center pozná reprízy vybraných programov a nebude ich zbytočne zaznamenávať. Prípadný konflikt pri vysielaní dvoch zaujímavých programov v rovnakom čase možno riešiť pomocou pravidiel alebo rozšírením Windows Media Center PC o druhý televízny tuner.

Hudba – Windows XP Media Center Edition dáva hudobným fanúšikom úplnú kontrolu nad celou audiotékou. Prostredníctvom diaľkového ovládača môžu prechádzať svoju hudobnú zbierku podľa interpretov, albumov, hudobných žánrov alebo jednotlivých skladieb. Windows Media Center zároveň ponúka jednoduchý spôsob prevodu hudobných CD do formátu WMA alebo MP3. Pri použití formátu Windows Media Audio Loseless je úplne zachovaná kvalita skladieb aj pri reprodukcii na špičkovej hi-fi aparatúre. Samozrejmosťou je jednoduchý prenos vybranej hudby do vreckových prehrávačov.

Fotografie – Windows XP Media Center Edition prináša príjemné chvíle pri prehliadaní fotografií z dovolenky alebo večierkov z konferenčného stolíka na veľkú televíznu obrazovku. Fotografie možno zoraďovať podľa názvov alebo dátumov vytvorenia a zobrazovať postupne celé albumy, náhodne vyberať obrázky z albumu alebo celé knižnice fotografií. Na navodenie zodpovedajúcej atmosféry stačí niekoľko stiskov diaľkového ovládača a začne hrať hudba podľa vášho výberu, od vášnivého flamenga pri prehliadaní fotografií zo Španielska až po Sen noci svätojánskej Felixa Mendelssohna-Bartholdyho pri spomínaní na svadobnú hostinu.

Video – Vďaka náhľadom máte okamžitý prehľad o obsahu videoklipov či vlastných videonahrávok, a tak si môžete vybrať a sledovať to, na čo práve máte chuť. Široké možnosti úprav obrazu a veľká obrazovka vytvárajú najlepšie predpoklady pre príjemne strávený večer.

DVD – Filmy na nosičoch DVD sú neoddeliteľnou súčasťou rodinnej zábavy. Windows Media Center PC podporuje ich prehrávanie a navyše dokáže spracovať aj obsah určený pre PC, ktorý v stolnom DVD prehrávači nie je prístupný. S diaľkovým ovládaním alebo bezdrôtovou klávesnicou máte úplnú kontrolu nad dianím na obrazovke a prístup k informáciám o filme po stlačení jedinej klávesy.

Zariadenia dostupné na Slovensku sa dodávajú s operačným systémom Windows XP Media Center Edition 2005, ktoré prinášajú nové vlastnosti:

- Podporu DVD meničov – Windows XP Media Center Edition 2005 podporuje externé meniče DVD s maximálnou kapacitou 200 diskov. Media Center PC zobrazí ku každému filmu v archíve základné informácie a fotografie obalu a umožní okamžité prehratie vybraného titulu. Prvé meniče DVD, ktoré podporuje spoločnosť Microsoft budú dostupné na predvianočnom trhu.

- Správu napájania – Nový pohotovostný režim prináša Media Center PC funkciu okamžitého zapnutia, ktorú zvykne mať spotrebná elektronika. Tento režim prináša úspory elektrickej energie a zároveň umožňuje automatický chod vybraných funkcií ako je nahrávanie televíznych programov. Media Center PC s podporou tejto funkcie uvedie na trh niekoľko partnerov spoločnosti Microsoft, napríklad Comfor a ďalší.

- Vylepšenú podporu napaľovania DVD – Nová verzia napaľovacieho softvéru spoločnosti Sonic Solutions rozširuje možnosti práce so zapisovateľnými DVD médiami. Používatelia budú môcť prevádzať záznamy televízneho vysielanie v HDTV kvalite na nižšie rozlíšenie pre archiváciu na DVD. Postačí na to jeden krok namiesto zložitého konvertovania s ručným nastavením parametrov takejto operácie. Aplikácia podporuje tiež napaľovanie DVD v mechanike Media Center PC z iného počítača v domácej siete.

- Podporu prídavného HDTV tuneru – Windows XP Media Center PC s novým softvérom podporujú prídavný HDTV tuner, celkom tak v jednom zariadení môžu byť inštalované až štyri televízne prijímače, dva pre príjem analógového signálu a dva pre príjem digitálneho vysielania v HDTV kvalite. Konfigurácia Windows Media Center PC od výrobcu sa môže líšiť podľa dostupných služieb na území SR.

Hardvér – Na Slovensku budú počítače s operačným systémom Windows XP Media Center Edition 2005 dodávať nasledujúci dodávatelia: Agem Computers, AT Computers pod značkou Comfor X-PLAY, Fujitsu-Siemens – Scaleo E, Toshiba, TS Bohemia – Barbone, BGS LEVI Group – LYNX, Acer – Aspire a neskôr tiaž Hewlett-Packard a Philips.

Služby on-line – Na Slovensku bude v prvej fázy dostupné spravodajstvo pripravované v spolupráci so spoločnosťou Slovak Telecom, a.s. Microsoft pripravuje pre majiteľa Windows Media Center PC rad ďalších služieb vrátane on-line distribúcie filmov. Bližšie informácie o novinkách v tejto oblasti nájdete spolu s ďalšími tlačovými správami na webových stránkach www.microsoft.com/slovakia/press. Na tejto adrese sú k dispozícii na prevzatie logá, grafika a ukážky používateľského rozhrania produktu.

Neprehliadnite: