Poriadok v zbierke videí I.

Július Pastierik  /  04. 11. 2005, 00:00

Rozhodli ste sa, že si urobíte poriadok vo svojej zbierke videí? Potom si skúste vybrať niektorý z predstavovaných freeware katalogizačných programov. Dnes si predstavíme hneď dva – Eric´s Movie Database a Ant Movie Catalog.

Pokiaľ vlastníte niekoľko desiatok videí vo formáte DVD, VCD, SVCD a pod., potom privítate možnosť ich jednoduchého katalogizovania. Na trhu freeware existuje hneď niekoľko programov, ktoré viac či menej spĺňajú naše požiadavky na potrebné informácie. Preto si ich v krátkom seriáli predstavíme, aby ste si potom dokázali vybrať ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať. 



EMDB – Eric´s Movie Database

Program Eric´s Movie Database patrí medzi tie, ktoré nás oslovia prehľadným používateľským rozhraním. Pri katalogizácii filmov môžeme zadať základné informácie, ako je názov, rok, režisér, jazyky, stručný popis, obsadenie a filmový žáner. Veľmi potešiteľné je to, že nemusíme zadať iba jeden žáner, ale môžeme označiť aj viaceré. Na druhej strane som medzi nimi nenašiel napr. rozprávku, pričom so tieto filmy nechcel zadávať do kategórie mysterióznych filmov. Tak isto je obmedzený výber jazykov, medzi ktorými mi osobne chýba najmä čeština, pretože do nej je preložená väčšina filmov. Tento nedostatok som však jednoducho obišiel tak, že som na označenie češtiny použil flámštinu. 



Okrem týchto základných údajov môžeme zadať aj niekoľko doplnkových či technických údajov ako je formát zvuku, druh média, formát videa a údaje, či film obsahuje menu, bonusy a titulky. Veľmi zaujímavo je riešená aj možnosť hodnotenia. K týmto údajom môžeme ešte pridať obrázok obalu DVD. Pokiaľ chceme, základné údaje nemusíme zadávať iba ručne, ale môžeme ich aj importovať z IMDB databázy.

Z ostatných možností programu spomeňme veľmi jednoduchú možnosť evidencie požičaných filmov, hľadanie titulov podľa časti ich názvu či export zoznamu filmov do jednoduchého textového súboru.

Internet: www.emdb.tk 



Ant Movie Catalog

Druhý predstavovaný program pochádza z belgickej dielne vynikajúcich freeware programov, z ktorých sme si už predstavili program pre hromadné premenovanie súborov AntRenamer. Hneď na úvod pripomeňme, že pracovné rozhranie je preložené do viacerých jazykov, medzi ktorými nájdeme aj slovenčinu.

Tento program zaujme najmä tých, ktorí si pri katalogizácii filmov potrebujú ukladať rozsiahlejšie informácie. Medzi nimi nájdeme základné údaje, ako je originálny a preložený názov filmu, režisér, producent, štát, rok, filmový žáner, dĺžka trvania filmu, popis, obsadenie, jazyk či titulky. K tomu si môžeme pridať vlastný komentár či hodnotenie. Súčasťou informácií sú aj doplnkové a technické parametre, ako je dátum pridania, formát a kvalita videa a audia, rozlíšenie, video norma, veľkosť, druh a počet médií. K písomným údajom si môžeme pridať tak isto obrázok titulnej strany DVD.



Ako vidíme, množstvo katalogizovaných informácií je naozaj veľké. Na druhej strane však program neumožňuje paralelné zadanie viacerých žánrov a ani viacerých jazykov. Údaje nemusíme zadávať iba ručne, ale môžeme si ich stiahnuť aj z internetu. Za týmto účelom máme k dispozícii vyše 100 skriptov pre prístup k rôznym filmovým databázam na internete, medzi ktorými nájdeme aj pre nás hádam najzaujímavejšiu Česko-Slovenskú filmovú databázu CSFD.

Pri práci s týmto programom nie sme obmedzení iba jednou databázou, ale môžeme separátne spracovávať viacero katalógov, ktoré si navrhujeme sami podľa našich požiadavok – napr. podľa nosného média.

Z ostatných možností programu spomeňme najmä bohaté možnosti zoskupovania filmov podľa ľubovoľného zo zadávaných údajov, jednoduchú evidenciu požičaných filmov či vynikajúce vyhľadávanie podľa ľubovoľného zo zadaných údajov. Samozrejme, súčasťou tohto programu je aj export. V tomto smere nám Ant Movie Catalog poskytuje naozaj bohaté možnosti exportu do HTML, CSV alebo SQL formátu. Okrem toho môžeme exportovať aj samostatné obrázky, alebo uverejniť zoznam našich filmov na www.origons.com. V prípade exportu do HTML formátu máme navyše k dispozícii niekoľko preddefinovaných vzorov, ktoré si v prípade potreby môžeme jednoducho preložiť do slovenčiny, doplniť alebo inak upraviť.

Internet: www.antp.be/software/moviecatalog/

Neprehliadnite: