Blší trh freeware programov IV.

Július Pastierik  /  02. 11. 2005, 00:00

Potrebujete vytvoriť jednoduché „Autorun“ menu k vášmu CD alebo DVD? Alebo potrebujete pracovný kalendár? Neviete aký audio alebo video kodek potrebujete pre prehranie videa? Potom je tento diel seriálu o malých (ale šikovných) programoch určený práve pre vás.

CDMenu Author

Pokiaľ potrebujete urobiť jednoduché menu na vaše záložné CD alebo DVD, potom vás určite osloví program CDMenu Author. Tento program umožňuje vytvoriť menu v tvare rozbalovacej stromovej štruktúry skupín súborov, ktoré máme uložené na disku. Štruktúra vytváraného menu je úplne nezávislá od skutočnej adresárovej štruktúry zálohovaných súborov, takže si pre tento účel zálohované súbory nemusíme špeciálne rozdeľovať (aj keď práca je potom pohodlnejšia). Jednotlivé súbory môžeme k položkám menu pridávať nielen samostatne, ale aj po celých pod adresároch spolu s podrobným popisom, ktorý sa následne pri prechádzaní súborov bude zobrazovať. 



Program, samozrejme, umožňuje zadať aj titulok nášho média, ktorý sa potom zobrazuje v záhlaví pracovného okna. Okrem toho môžeme pridať aj informačný textový súbor, ktorý sa nám po vložení disku zobrazí ako prvý.

Internet: http://www.gdsoftware.dk/

Pracovní kalendář

Program Pracovní kalendář predstavuje počítačovú podobu jednoduchého papierového pracovného kalendára. Hoci pochádza z Českej republiky, určite poteší aj slovenských používateľov, pretože má v sebe obsiahnuté ako české, tak aj slovenské štátne sviatky, pochopiteľne, v oddelených databázach. 



Program umožňuje nastavovať pracovné kalendáre, t.j. zadefinovať rozvrh a trvanie smien a plánované dovolenky ako pre jednosmennú, tak aj pre dvojsmennú a nepretržitú (t.j. trojsmennú) prevádzku. Tieto kalendáre môžeme zároveň nastaviť nezávisle pre teoreticky neobmedzený počet osôb (používateľov) a, samozrejme, nemusia to byť iba pracovné údaje, ale aj napríklad prázdniny našich detí. Ako doplnok môžeme pre každého používateľa definovať výplatné termíny.

Internet: http://ussoft.hyperlink.cz/

VideoInspector

Posledný program, ktorý si dnes predstavíme, je určený pre tých, ktorí potrebujú zistiť, aký audio a video kodek používa ich film. Okrem základných informácií, ako je používaný audio a video kodek, nám program poskytuje aj informácie o tom, či ho máme vôbec inštalovaný a v prípade potreby si ho môžeme ihneď stiahnuť. Pokiaľ máme vo filme nesprávnu informáciu o používanom video kodeku (z dôvodu ktorej nemôžeme film napr. prehrať), môžeme ju priamo opraviť. Týmto, samozrejme, nezmeníme vlastný používaný kodek. Vybraný film si môžeme ihneď prehrať, prípadne získané informácie môžeme exportovať do jednoduchého textového súboru. 



Program má navyše zabudovanú možnosť vytvorenia jednoduchého zoznamu (či databázy) filmov vo formáte CSV alebo HTML. Zoznam štandardných možností dopĺňa prehranie filmu v štandardnom externom prehrávači či zobrazenie zoznamu všetkých inštalovaných audio a video kodekov. Program sa môže integrovať aj do štandardného kontextového menu operačného systému Windows, vďaka čomu ho pre podporované video formáty máme vždy po ruke. Ako pracovný jazyk si môžeme o.i. vybrať aj slovenčinu alebo češtinu, ktorá má na rozdiel od slovenčiny lepšie preložené používateľské rozhranie.

Internet: http://www.kcsoftwares.com/

Neprehliadnite: