Konfabulator – luxus zadarmo

Juraj Grečnár  /  25. 10. 2005, 00:00

Iste ste mnohokrát potrebovali rýchlo zistiť nejakú jednoduchú informáciu. A v prípade, že ste sa rozhodli použiť internet, ľahko sa stalo, že ste nevedeli, kde ju hľadať. Tak s týmto je koniec! Dovoľte mi, aby som vám predstavil Konfabulator.

Čo je Konfabulator
Konfabulator je aplikácia, ktorá premení vašu pracovnú plochu na skutočnú pracovnú plochu. Už nebudete musieť odtrhnúť oči od monitora, aby ste si prečítali predpoveď počasia, alebo zistili aktuálny stav akcií. Teraz mi môžete oponovať, že sa to dá aj bez Konfabulatora. Dá, ale musíte hľadať. S Konfabulatorom nie. Pracuje totiž s widgetmi – malými plávajúcimi oknami, ktoré zobrazujú informácie. Donedávna bol Konfabulator spoplatnený, no už niekoľko týždňov je voľne dostupná „plná“ verzia.

Začíname s Konfabulatorom
Konfabulator sa inštaluje ako každá iná aplikácia. Inštalačný súbor má takmer 9Mb, čo nie je málo, ale aj používatelia s dial-up pripojením ho môžu pokojne stiahnuť. V základnom inštalačnom balíku už máme niekoľko widgetov pripravených na používanie.

Používame widgety
Okná (presnejšie okienka) s konkrétnymi informáciami sa v prostredí Konfabulatoru nazývajú widgety. Všetky widgety môžete voľne presúvať po obrazovke, meniť ich transparentnosť, pri niektorých nastaviť font či farbu textu, prípadne zmeniť nejaké nastavenia pre konkrétny widget (napríklad pri widgete s počasím lokalitu, ktorá sa bude zobrazovať).


Prehľad widgetov I.

The Weather
Widget The Weather zobrazuje teplotu a „vizuálny“ stav počasia v zadanej lokalite a predpoveď na najbližšie dva dni.

Download: súčasť inštalátora

The Weather

Hash Slinging Slasher
Tento widget je užitočný pri porovnávaní hash údajov súborov. Stačí pretiahnuť jeden súbor do ľavej strany, druhý do pravej a o niekoľko sekúnd zistíte, či sú súbory zhodné. Červená – súbory sú rozdielne, žltá – prebieha analýza, zelená – súbory sú zhodné.

Download: http://www.widgetgallery.com/view.php?widget=37577

Hash Slinging Slasher

Convert Time
Pomocou tohto widgetu môžete ľahko prevádzať dátum a čas do rôznych formátov: GPS week, internetového času, juliánskeho času, lokálneho času, macintosch času, modifikovaného juliánskeho času, NTP času alebo Unixového času. Funguje buď ako konvertor – zadáte vlastný čas a dátum, ktorý prevedie do zadaného formátu; alebo ako hodiny, keď každú sekundu prepočítava do zvoleného času aktuálny čas.

Download: http://www.widgetgallery.com/view.php?widget=37587

Convert Time

Informácie:
Konfabulátor je aplikácia slúžiaca na vytváranie tzv. widgetov. Jednotlivé widgety sa dajú stiahnuť z internetových stránok www.widgetgallery.com. Každý widget pracuje ako samostatná aplikácia konfabulator.exe a v pamäti zaberá od približne 1 Mb po (niekedy) až desiatky Mb. Túto aplikáciu neodporúčam používať na počítačoch s malou pamäťou RAM, prípadne pomalým procesorom (transparentnosť značne dvíha požiadavky na výkon).

Download Konfabulatoru: http://www.konfabulator.com/download

V ďalších pokračovaniach prinesiem výber viacerých widgetov, ktoré iste zrýchlia prácu, no mnohokrát aj zabavia. Ich mená sa dozviete v ďalšom článku.

Juraj Grečnár - grecnar@inet.sk

Neprehliadnite: