System Utilities – Benchmarky

Michal Kyžňanský  /  24. 10. 2005, 00:00

DOPLNENÉ Dnes si predstavíme kolekciu programov, ktoré testujú a skúmajú výkon tej skrinky, čo máme pod stolom. Komponenty počítača podávajú v rozličných konfiguráciách rôzne výsledky. Preto je dobré poznať, aké sú ich skutočné možnosti.

Označenie benchmark u veľkého množstva ľudí symbolizuje program, ktorý testuje hardvérové komponenty až k ich maximu. Typickým zástupcom skupiny, ktorá ma v náplni práce iba toto, patrí 3D Mark. Medzi benchmarky však patria aj programy, ktoré “iba” detailne zistia, čo všetko obsahuje tá “zázračná skrinka“. Tieto informácie sú však niekedy užitočnejšie ako bodové ohodnotenie výkonu systému. Niekedy sa označujú aj ako testery.

Je veľmi dôležité vedieť, čo sa skutočné skrýva v počítači. Najznámejší zástupca tejto skupiny benchmarkov/testerov kategórie je SiSoft Sandra 2005. Ak ste menej skúsení užívatelia čo si nekupujú počítač po komponentoch, alebo si ho nezložia sami, tieto programy vám veľmi pomôžu. Stávajú sa prípady, keď sa parametre zistené týmito programami nezhodujú s tými čo sú napísane v katalógu predajcov počítačov. Takže tieto programy vám pomôžu si aj overiť, či kupujete skutočne to, za čo ste zaplatili.


3DMark 05

Je najobľúbenejší benchmark hráčov počítačových hier. Zameriava sa na hĺbkové testovanie grafického systému, obsahuje podporu Pixel Shaders 2.0 a samozrejme nechýbajú aj nejaké tie CPU testy. Môžete si byť istý, že tento benchmark vytlačí z vašej grafickej karty maximum. K dispozícii je aj bezplatná verzia 3DMark 05 Free Version. Veľkosť je jeho najväčšou nevýhodou, pretože sa pohybuje až okolo 283 MB.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť

Aquamark 3

Aquamark poskytuje hodnotenie jednotlivých hardwarových súčastí tak, ako aj celého systému. Aquamark je veľmi blízko tomu, aby dokonale napodobnil moderné hry, pretože je založený na hernom engine, a tak dokonale kopíruje zaťaženie systému, ako je tomu pri skutočnom hraní hier. Veľkosť – 63 MB je neporovnateľne prijateľnejšia, ako u 3D Mark-u. Tento produkt je dostupný aj bezplatne a to pod menom Aquamark Free.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť


SiSoft Sandra 2005

Tento softvér je kombináciou prvej a druhej skupiny benchmarkov. Poskytuje detailné informácie o hardvérovom zložení počítača, a zároveň umožňuje testovať jednotlivé komponenty a porovnávať výsledky testov s databázou výsledkov. Ovládanie je user-friendly a všetko je prehľadne usporiadané. Tento softvér je dostupný v štyroch variantách. Verzia Lite je bezplatná a obsahuje podporu pre systémy Windows x64 (AMD64/EM64T) a samozrejme 32-bitový Windows. Veľkosť – 8 MB, je veľmi prijateľná aj pre užívateľov s dial-up pripojením.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť


EVEREST Home Edition

Tento program je veľmi flexibilný nástroj na zistenie detailných informácii o hardvérovej zostave. V základnom balíku obsahuje aj slovenskú lokalizáciu. Jeho zanedbateľná veľkosť – 4 MB, je obrovskou výhodou. Okrem detailných informácii o hardvéri, obsahuje aj 3 testovacie moduly. Umožňujú otestovať čítanie pamäte, rýchlosť pamäte a čakaciu dobu pamäte. Verzia Home Edition je freeware.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť


CPUMARK

CPUMARK je klasický benchmark a zameriava sa výlučne na testovanie procesora. Testuje výpočtovú rýchlosť procesora, prácu s komplexnými číslami a iné atribúty, ktoré premieta do bodového vyhodnotenia. Jedná sa o freeware nástroj.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť


AIDA32

Podobnosť tohto nástroja k EVEREST Home Edition nie je náhodná. Vývoj softvéru pod menom Aida32 bol zastavený a pokračuje sa pod novým názvom EVEREST. Jeho verzie sa však dajú ešte stiahnuť a poskytujú niektoré nástroje, ktoré EVEREST umožňuje používať iba v platených verziách. Poskytuje detailné informácie o systéme, driveroch a špecifikáciách jednotlivých komponentov. Obsahuje tiež slovenská jazykovú lokalizáciu. Obsahuje 2 testy – testy priepustnosti pamäte pri čítaní/zápise. Výsledky je možné okamžite porovnávať s výsledkami, ktoré obsahuje tento benchmark.


Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť


Ďakujem vám za pozornosť pri seriáli System Utilities. Dúfam, že tento seriál pomohol obohatiť vaše systémy o kvalitné systémové nástroje. Ak máte nápady na skupinu softvéru, ktorá by si zasluhovala pozornosť v podobe seriálu, rád ich uvítam na adrese kyznansky@inet.sk

Neprehliadnite: