Opera 9 Technology Preview 1

Richard Biely  /  22. 10. 2005, 08:45

Opera Foundation do sveta vypustila 20. októbra 2005 novú verziu svojho internetového prehliadača Opera, tento krát vo verzii 9.

Vypustením novej verzie Opery si Opera Foundation nepochybne výrazne posilní miesto na trhu internetových prehliadačov. I keď ide zatiaľ len o Technology Preview verziu, nová Opera poskytuje všetko, čo si sufujúci môže priať.

Verzia 8.5 sa stala prelomovou tým, že sa stala voľne stiahnuteľnou a bola z nej odstránená reklama. To isté platí aj pre verziu 9. A čo nové prináša? Z tých najvýznamnejších vylepšení sú to v prvom rade rozšírená podpora CSS (čiastočne podporuje CSS 3), podpora len nedávno predstavenej verzie ATOM 1.0, SVG 1.0. V oblasti bezpečnosti bola vylepšená ochrana pred otravnými pop-up oknami. Keď má stránka nesprávny XML výstup, Opera 9 ju "premení" na HTML verziu, kdežto normálne by sa stránka mohla zobraziť nesprávne.

Výpis všetkých noviniek môžete nájsť na adrese http://snapshot.opera.com/windows/w90p1.html. Ak nie ste anglicky zdatný, poslúži vám link http://sietook.druskova.sk/?ukaz=archiv&id=129.

I keď Opera Foundation zatiaľ neodporúča používať novú verziu Opery, pretože ešte je vlastne akoby vo fáze beta, môžete ju aspoň vyskúšať. Už teraz vám môžem povedať, že nebudete sklamaný. Len predtým, ako ju nainštalujete musíte odinštalovať predchádzajúcu verziu Opery.

Neprehliadnite: