T-Mobile vyštartoval s Flarionom

Filip Valašek  /  18. 10. 2005, 11:00

Spoločnosť T-Mobile dnes úspešne spustila prevádzku svojej novej siete. Je to vôbec prvá sieť na svete od spoločnosti Flarion na technológii FLASH-OFDM. Podľa prvých informácií sa zdá, že to je niečo výnimočné. Je to naozaj tak?

Ešte sa poriadne ani nerozbehol WiMAX, ktorý bol niekedy prezentovaný ako spása slovenského Internetu a už prichádza T-Mobile s Internetom na 450 MHz. Táto frekvencia je pre prenos výhodná, pretože umožňuje signálu preniknúť aj v husto zastavaných mestách. Pôvodne na nej bola postavená sieť NMT, ktorá už akosi doslúžila a nahradili ju siete GSM.

FLASH-OFDM nie je vo svojej podstate nič nové. Je to len použitie existujúcich ingrediencií v správnej kombinácii. OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) sa používa už dlhšiu dobu a tiež CDMA spolu s TDMA nie sú ničím novým.

Dôležitá v názve technológie nie je ani tak skratka OFDM, ale skôr FLASH (Fast Low-latency Access with Seamless Handoff). Znamená to, že pripojenie je rýchle (Fast), má malé latencie (Low-Latency) a nakoniec to najkrajšie, čo poteší asi všetkých cestovateľov. S FLASH-OFDM sa môžete premiestňovať, pretože používa Seamless Handoff. Pri prechode z územia pokrytého jednou bázovou stanicou k druhej stanici sa „nič“ nestane. Teda ono sa toho stane veľa, ale používateľ nič nepocíti. Funguje to tak, že sa najprv vytvorí spojenie na novom kanále, takže po určitú krátku dobu existuje paralelné spojenie na dvoch kanáloch a až potom je pôvodný kanál odpojený.

Porovnanie s inými typmi pripojenia

T-Mobile nasadil komerčnú prevádzku práve v čase obrovského rozvoja bezdrôtových technológií. WiMAX tak u nás utrpel porážku a to hneď dvojnásobnú. T-Mobile spolu so spoločnosťou Siemens sprevádzkoval na Slovensku ako prvý komerčnú širokopásmovú bezdrôtovú sieť a navyše sa jedná o mobilnú sieť. WiMAX sa chcel mobilnými sieťami zaoberať až v polovici budúceho roka. Je pravda, že ešte sa technologický boj neskončil, no opäť sa cesta štandardizácie javí ako pomalšia.

EDGE a GPRS sú týmto krokom v podstate porazené, ale ich výhodou naďalej ostáva pokrytie územia Slovenska. Aj keď je ťažko hovoriť o nejakých úspechoch FLASH-OFDM, ambície T-Mobile sú jasné, veď už teraz pokrývajú signálom 22 % populácie, nie však územia našej krajiny.

Ostatné služby (DSL, káblový internet, WiFi, atď) sú tiež mierne ohrozené, ale všetko bude závisieť od rýchlosti, akou budú vybudované nové bázové stanice v pásme 450 MHz.

Koľko to stojí?

Ak sa pozrieme na kritérium cena, tak sa služba Rýchly internet nemá za čo hanbiť. Za 1189 Sk (s DPH) môžete používať Internet rýchlosťou 1 Mbps pri downloade a 256 kbps pri uploade. To je vcelku slušné aj keď tieto hodnoty budú po čase nižšie.

Za aktiváciu služby je poplatok 356 Sk (s DPH). Potom sa môže zákazník rozhodnúť, či si kúpi modem (1178 Sk), na ktorý pripojí počítač alebo PCMCIA kartu (3558 Sk) do notebooku. Všetky ceny (aj mesačný poplatok) platia pri viazanosti na 24 mesiacov. Pre neviazaných zákazníkov sú poplatky samozrejme vyššie.

Výhody a nevýhody

Medzi najväčšie výhody patrí mobilita. Ako mobilné pripojenie k Internetu má FLASH-OFDM nízke latencie – do 50 ms. Tieto nízke odozvy budú vyhovovať aj aplikácii IP telefónie. Do istej miery sa dá aj cena považovať za výhodu. Pozitívny je aj fakt, že frekvencia 450 MHz je výhodná na použitie v kopcovitých terénoch a v zastavaných oblastiach.

Negatívom je určite pokrytie územia Slovenska. Je pokryté iba okolie 19 väčších miest. Konkrétne sú to: Banská Bystrica, Bratislava, Galanta, Hlohovec, Košice, Modra, Nitra, Nové Zámky, Pezinok, Prešov, Rajecké Teplice, Senec, Sereď, Sládkovičovo, Šaľa, Šurany, Trnava, Zvolen a Žilina. Pre niektorých ľudí môže byť negatívom aj mesačný dátový limit 10 GB, ale väčšine ľuďom to na bežné aktivity stačí.

Ako je vidieť, bezdrôtové technológie sa vyvíjajú obrovskou rýchlosťou a o päť či desať rokov tu môžeme mať zasa niečo úplne nové a omnoho lepšie. Ťažko povedať, čo bude Rýchly internet znamenať o rok, ale už teraz je dobré, že sa niečo deje.

Zdroje

www.flarion.com
www.t-mobile.sk
www.rychlyinternet.sk

Filip Valašek
filip [zavinac] valasek [bodka] sk

Neprehliadnite: