Blší trh freeware programov III.

Július Pastierik  /  24. 10. 2005, 00:00

V našom nepravidelnom seriáli o drobných šikovných programoch si dnes predstavíme trojicu programov, kde nájdeme nielen program na zmenu dátumov súborov, ale na svoje si prídu i matematici či používatelia, ktorí potrebujú pracovať s ISO obrazom CD/DVD disku.

Attribute Changer

Pokiaľ ste sa už stretli s problémom, že ste chceli zmeniť nielen atribúty súborov, ale aj dátumy ich vytvorenia, určite oceníte program, ktorý vám to umožní. Predstavovaný program Attribute Changer sa po inštalácii integruje na spodný riadok štandardného kontextového menu operačného systému Windows, ktoré je v aplikáciách pre spracovávanie súborov prístupné cez pravé tlačidlo myši. 



V oblasti nastavenia atribútov či dátumových zmien nám poskytuje naozaj všetky možnosti, ktoré v systéme máme k dispozícii. Samozrejme, jednotlivé možnosti závisia aj od verzie operačného systému. Čo je potešiteľné, tieto zmeny nemusíme prevádzať iba jednotlivo, ale aj pre viacero označených súborov alebo dokonca pre celé adresáre vrátane podadresárov. Pri tejto práci môžeme ďalej použiť rôzne filtre, pomocou ktorých si dokážeme vybrať tie súbory, ktoré nás naozaj zaujímajú. Toto oceníme najmä pri hromadnej zmene všetkých súborov vo vybranom adresári.

Internet: www.petges.com 



Prvočísla

Druhý predstavovaný program ocenia najmä učitelia matematiky a ich študenti. Ako napovedá jeho názov, je určený pre prácu s prvočíslami. V tejto oblasti nám poskytuje naozaj všetko, čo môžeme od takéhoto programu požadovať – generovanie prvočísiel z vybraného rozsahu (tieto čísla dokáže zároveň uložiť do textového súboru), rozklad nami zadaného čísla na prvočiniteľe alebo otestovanie, či nami zadané číslo je alebo nie je prvočíslo. Tento program má pracovné rozhranie v češtine.

Internet: www.slunecnice.cz/sw/prvocisla-burian/

 
CD2ISO

Tretí predstavovaný program z dnešnej kolekcie je určený pre načítanie obrazu CD alebo DVD média na pevný disk. Podobne, ako program LC ISO Creator, ktorý sme si predstavili v prvom dieli tohto seriálu, je aj tento program primárne určený pre dátové médiá, ale dá sa pomocou nich uložiť ISO obraz aj video DVD. Čo je však možno ešte dôležitejšie, program CD2ISO dokáže urobiť ISO obraz aj z pevného disku. Samozrejme, pre jeho vytvorenie musíme mať k dispozícii druhý disk s dostatočnou kapacitou, pretože program uloží kompletný obraz celého disku vrátane voľného diskového priestoru. Využitie uloženého ISO obrazu nemá zmysel podrobne rozoberať a preto spomeňme iba možnosť jeho pripojenia ako ďalšej virtuálnej CD/DVD mechaniky, či možnosť jednoduchej zálohy pevného disku do ISO súboru a pod.

Internet: www.dubaron.com/cd2iso/

Neprehliadnite: