System Utilities – Firewally

Michal Kyžňanský  /  17. 10. 2005, 00:00

Ďalšiu kapitolu pravidelného seriálu System Utilities otvárajú bezpečnostné programy známe ako firewall-y. Firewall je pomocník, ktorý by nemal chýbať v každom dobre zabezpečenom pc. Predstavíme si niekoľko freeware firewall-ov.

Firewall je softvér, ktorý sa stará o bezpečné a ničím nerušené surfovanie na internete. Zabraňuje napríklad pripájaniu programov k internetu bez nášho vedomia. Bráni náš počítač pred prienikmi hackerov k našim dátam. Taktiež sa stará o to, aby sa na náš pc nepripájali iní ľudia bez nášho vedomia. Deje sa to pomocou blokovania otvorených portov. Windows XP obsahuje integrovaný firewall, ktorý bol vylepšený v SP2. Tento firewall je však stále nedostatočný. Jedno prirovnanie hovorí, že Windows firewall je ako dvojmetrová zábrana na kilometrovej hranici. Ale každý firewall má svojich stúpencov. V tomto článku si predstavíme štyri freeware firewall programy.


Sygate Personal Firewall

Sygate Personal Firewall poskytuje obojsmerný firewall (prieniky z internetu, ale aj pre domáce programy odosielajúce dáta na internet), filter paketov a možnosť stať sa neviditeľným pri surfovaní. Poskytuje 3 úrovne zabezpečenia: povoliť všetko, normálny a blokovať všetko. K jeho službám patrí aj ochrana pred spyware-om, trojanmi a červami. K dispozícii je aj platená verzia PRO v cene 42.27 €.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť


Zone Alarm

Zone Labs, firma sústreďujúca sa na internetovú bezpečnosť, ponúka bezplatné firewall riešenie pod názvom Zone Alarm. Ide o klasický firewall, ktorý si môžete veľmi ľahko prispôsobiť. Obsahuje nastavenie, tzv. priateľskú zónu. Do tohto nastavenia môžete vložiť adresy stránok, ip adresy a pod. Priateľská zóna má maximálne povolenia prístupu k internetu. Zone Alarm poskytuje množstvo nastavení v prístupe programov k internetu a ich aktivitách na internete. Vo verzii PRO poskytuje dodatočné vylepšenia ako napr. integrovaný antispyware skener a trojitú firewall ochranu.  Zone Alarm PRO je ponúkaný v cene 49.95 $.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť


Kerio Personal Firewall

Patrí medzi známe firewall systémy. Prvých 30 dní sa chová ako plná verzia a po uplynutí tejto doby sa z neho stáva limitovaná free verzia. Je to plnohodnotný firewall s mnohými užitočnými funkciami. Automaticky blokuje pop-up okná, reklamy, prehľadne zobrazuje prístup všetkých programov k internetu a umožňuje skryť svoju prítomnosť na internete. Poskytuje dve základné nastavenia: jednoduché a expertné. V expertnom nastavení je možné prispôsobiť prístup jednotlivých programov k internetu veľmi detailne. Cena plnej verzie je 45 $.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť


Agnitum Outpost Firewall

Obsahuje paketový filter, a štandardný firewall, ktorý blokuje nežiadanú komunikáciu počítača s internetom/sieťou. V reálnom čase monitoruje aktivitu programov/aplikácii a blokuje nežiaduce odosielanie/prijímanie dát.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť

Ďalšie firewall programy sú napríklad: Jetico Personal Firewall, SoftPerfect Personal Firewall a SensiveGuard 

Nabudúce sa budeme venovať tzv. benchmarkom, teda programom na testovanie hardvéru a softvéru.

Neprehliadnite: