Polaroid FOVEON x530 – vládca farieb

Martin Šajna  /  12. 10. 2005, 00:00

Prevratné technológie sa tykajú aj fotoaparátov a to najmä digitálnych. Nová technológia Foveon X3 je unikátna, keďže sníma každú z farieb samostatne. Polaroid sa chytil možnosti a vytvoril fotoaparát podporujúci túto technológiu. Ak sa chcete dozvedieť ako pracuje, tak si prečítajte tento článok (aj s fotkami z tohto fotoaparátu).

Produkt pre recenziu zapožičala spoločnosť Faw s. r. o. Balenie obsahuje: fotoaparát, Li-Ion batériu, nabíjačku, nástavce na nabíjačku, 32 MB SD kartu, čítačku SD kariet, USB kábel, video kábel, remienok na krk, CD so softvérom a návod.

Rozmery, design, konštrukcia

S rozmermi 71*102*60 (v*š*h) je dostatočne kompaktný. Váha je 300 g (aj s batériou), čo je pre nosenie na krku maximum (moje :). Fotoaparát je ladený do čiernej farby s povrchom podobným piesku (plno malých hrboľov).

Druhou farbou je strieborná na objektíve, hľadáčiku, držiakoch a tlačidle spúšte.

Vpredu medzi výčnelkom so spúšťou a objektívom je blesk, logo výrobcu, prisvetľovacia dióda, informácie o fotoaparáte, logo Foveon X3, mikrofón a označenie fotoaparátu - x530. Nad objektívom je hľadáčik. Na ľavom boku je jeden z držiakov na upevnenie remienka na krk. Na pravom boku je potom druhý a pod gumenou krytkou sú tri konektory - mini USB, TV out a DC in (konektor pre nabíjačku). Hore je tlačidlo spúšte, koliesko na zmenu režimu a reproduktor (je dosť zle umiestnený, lebo sa tam ľahko môže dostať voda a i.).

Vzadu v pravom hornom rohu sa nachádza výčnelok s hľadáčikom, signalizáciou nabíjania/blesku a automatického zaostrovania. Vedľa nich je zapínacie/vypínacie tlačidlo spolu so zoomom a odzoomovaním. Najväčšiu časť tvorí 2" TFT LCD displej. Potom sa vzadu nachádza už len blok tlačidiel - menu, blesk/mazanie, časovač/formát fotenia, režimy displeja, funkcie a štvorsmerný ovládač s potvrdzovacím tlačidlom.

Na dolnej ploche je držiak na trojnožku (statív) a dvierka pod ktorými je 1020 mAh Li-Ion batéria a SD karta.

Fotenie, X3F

Na fotenie je možné použiť jeden zo šiestich módov - automatický, makro, portrét, krajina, noc a šport. Rozlíšenie si môžete meniť od 640*480 až po 2460*1836 (4.5 mp) a X3F. Ďalej môžete nastaviť časovač - 2 sekundy až 10 sekúnd, blesk - vypnutý, automatický, redukcia červených očí, fotenie - fotka, viac za sebou. Takisto sa dá nastaviť aj citlivosť snímača - automatická, 100, 200, 400, vyváženie bielej, kvalitu, rôzne efekty, doladenie expozície a svetlo. Môžete využiť aj 3x optický zoom, 4x digitálny a autofocus (automatické zaostrovanie).

Fotí sa pohodlne. Po jemnom stlačení sa začne zaostrovať a po dotlačení sa fotka vyfotí.

Hlavnou funkciou tohto fotoaparátu je fotenie vo formáte X3F, ktorý zaznamenáva farby v troch vrstvách a teda sú farby oveľa vernejšie, ako pri klasických snímačoch CCD a CMOS.



Tie zaznamenávajú farbu tak, že je každý pixel rozdelený na tri časti a to 1/4 pre červenú, 1/4 pre modrú a 2/4 pre zelenú. Z toho vyplýva, že hlavne zelená farba je realnejšia. 



Kliknutím na obrázok sa Vám zobrazí fotka v plnom rozlíšení (1.5 MB).

 
fotka makro vo formáte JPG fotka makro vo formáte X3F (zreteľne ostrejšia)
   
fotka vo formáte JPG fotka vo formáte X3F (tma sa odrazila aj na budove)

Fotky vo formáte X3F musíte pred zverejnením previesť do iného formátu. Na to slúži program Polaroid PhotoLab, ktorý je na dodávanom CD spolu s ďalšími.

Video, pamäť, výdrž

Video sa natáča vo formáte AVI a v rozlíšení VGA (640*480) pri 10 snímkach za sekundu alebo QVGA (320*240) pri 30 snímkach za sekundu. Video je aj so zvukom, ten ale nie je podľa mňa dostatočný.

Fotoaparát používa pamäťové karty typu SD. V balení je dodávaná 32 MB karta, ktorá je dostačujúca pri fotení vo formáte JPG, ale ak budete chcieť fotiť do X3F, tak by som odporúčal kartu s kapacitou 256 MB a viac, lebo jedna fotka v tomto formáte má približne 6.5 MB.

Batéria s kapacitou 1020mAh je dostačujúca. Dobíja sa asi 2 a pol hodiny.


Záver

Polaroid Foveon x530 je kvalitný fotoaparát s prevratnou technológiou snímania. Je vhodný hlavne na makro, ktoré je veľmi ostré a vďaka X3 technológii sú fotky naozaj verné. Ale odporúčal by som ho aj fotografom portrétov alebo ľudom, ktorý proste chcú za svoje peniaze dostať kvalitu.

+ technológia Foveon X3
+ vynikajúce makro
+ 4.5 MP
- reproduktor na zlom mieste
- slabý mikrofón
- krytka objektívu pri prudších pohyboch padá


Výhradným predajcom je Faw s. r. o. - www.faw.sk.

www.foveon.sk
www.foveon.com

Martin Šajna alias artii [artii@post.sk]

Neprehliadnite: