System utilities – Antispyware ochrana

Michal Kyžňanský  /  11. 10. 2005, 00:00

Internet stále viac a viac zaplavuje fenomén zvaný spyware. Spôsobuje veľké škody na systéme a výrazne útočí na naše nervy, lebo spomaľuje systém. V agresívnosti sa pomaly začína vyrovnávať vírusom. Predstavíme si nástroje, ktorých účelom je zničiť tieto škodlivé programy.

Spyware začína byť rovnako škodlivý ako vírusy. Spyware sú škodlivé programy, ktoré sa infiltrujú nepozorovane do nášho pc. Potom sa usadia a vykonávajú nekalé činnosti. K týmto činnostiam patrí odosielanie informácii o našich aktivitách na internete, sťahovanie iných programov a praktické znefunkčnenie počítača zahltením reklamami a mnohými inými vecami. Od vírusov sa líši tým, že sa nereplikuje. Predstavíme si 4 programy, ktoré sa špecializujú na odstraňovanie tohto nebezpečného softvéru. Sú to : Microsoft Antispyware, Ad-aware, Spybot, a SpywareGuard.



Microsoft Antispyware (Beta)

Tento antispyware je momentálne ešte stále vo fáze vývoja a je dostupný vo verzii Beta. Poskytuje veľmi príjemný a user-friendly vzhľad. Podstatné sú však funkcie, ktoré ponúka. Je to rezidentná ochrana, ktorá je veľmi dôležitá. Zabezpečuje real-time (v reálnom čase) ochranu proti prieniku nebezpečných programov do počítača a to ešte pred tým, ako sa usadia v pc a stihnú napáchať nejaké škody. Skenovať systém je možné dvoma spôsobmi (intelligent quick scan a full system scan). Microsoft Antispyware poskytuje okrem ochrany pred spywarom aj iné užitočné nástroje. Sú to napr. hĺbková analýza vybraných súborov, manažovanie startup programov, prehľad spustených procesov, prehľad zmien v prehliadači IE a prehľad stiahnutých ActiveX komponentov. Stiahnutie je možné bezplatne na stránke Microsoftu, ale je nutné prejsť overovaním Genuine Windows Validation (test pravosti Windows-u). Avšak stiahnutie je možné aj na iných download serveroch. Očakáva sa, že Microsoft prejde na platené verzie tohto programu, po skončení testovania.



Softvér je v licencii freeware (beta).

Stiahnuť MS Antispyware (www.softpedia.com)
Stiahnuť MS Antispyware (www.microsoft.com)


Ad-Aware SE Personal Edition (1.06)

Ad-aware od firmy Lavasoft je jeden z najznámejších bojovníkov proti spywaru. V testoch detekcie spywaru/adwaru dosahuje najlepšie výsledky spolu so Spybot-om. Je rýchly a jeho ovládanie je veľmi intuitívne. Pri detekcii využíva CSI (Code Sequence Identification) technológiu na identifikáciu nových a neznámych variantov spywaru/adwaru. Obsahuje tiež veľmi kvalitné hĺbkové skenovanie registrov a cookies. Funkcia karanténa je samozrejmosťou. V platenej verzii Ad-Aware je možné využívať rezidentnú ochranu AD-Watch (podobne ako u Microsoft Antispyware). AD-Aware umožňuje stiahnuť tzv. Addons – dodatočné nadstavby rozširujúce funkcie programu. Výsledky skenovania sú prehľadne usporiadané podľa nebezpečnosti.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť Ad-Aware


Spybot - Search & Destroy (1.4)

Poskytuje dva módy ovládania. Jednoduché a expertné. Pri móde Advanced user mode (expert mód) poskytuje veľmi širokú paletu nástrojov. Hľadanie a odstraňovanie spywaru je len špičkou ľadovca z jeho funkcii. Jeho moduly obsahujú funkcie skenovanie registrov a ich oprava, zobrazenie zoznamu so startup programami, blokovanie ActiveX komponentov, skartovač súborov, zobrazenie zoznamu odinštalátorov v systéme a výpis Winsock LSP. Funkcia Imunizácia poskytuje imunitu proti veľkému množstvu známych hackov IE. Spybot je ponúkaný aj v slovenskej jazykovej lokalizácii v základnom balíku.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť Spybot - Search & Destroy!


SpywareGuard

Je to program, ktorý neposkytuje skenovanie systému a podobne, ale real-time ochranu. Ochrana v reálnom čase sa vzťahuje na skenovanie CAB a EXE súborov pred ich otvorením. Využíva sa pri tom aj heuristická analýza, ktorá odhalí aj nové mutácie alebo ešte neznáme druhy spywaru/adwaru. Ďalšou funkciou tohto programu je real-time ochrana proti hackom v IE. Zahŕňa tiež real-time skenovanie sťahovaných súborov z internetu (v internet exploreri). Pracuje na pozadí, takže o ňom užívateľ ani nevie.



Softvér je v licencii freeware. Stiahnuť SpywareGuard

Nabudúce si predstavíme niekoľko kvalitných firewall systémov.

Neprehliadnite: